Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων: «Μπλόκο» σε 18 ΑΦΜ για τριγωνικές συναλλαγές

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων: «Μπλόκο» σε 18 ΑΦΜ για τριγωνικές συναλλαγές
jumbo-banner

Με τη βοήθεια Βέλγων εφοριακών και ένα ειδικό σύστημα ανάλυσης κινδύνου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντόπισε ένα διευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης του ΦΠΑ στο οποίο εμπλέκονται ελληνικές εταιρείες με στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τη μέθοδο «Καρουζέλ» ή κυκλική απάτη με τις ύποπτες συναλλαγές να φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Αμέσως απενεργοποιήθηκαν 18 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι ήταν εικονικές. Με τον εντοπισμό των εταιριών - «μαϊμού» και την απενεργοποίηση των ΑΦΜ το Δημόσιο γλίτωσε από την καταβολή επιστροφών ΦΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίστηκε το κύκλωμα έφεραν στη χώρα μας Βέλγοι εφοριακοί, που συνεργάζονται με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η ομάδα η οποία «τρέχει» αυτή τη στιγμή πιλοτικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελείται από 10 άτομα, 3 Βέλγους και 7 Έλληνες εφοριακούς και είναι εγκατεστημένη στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων καταγράφονται και παρακολουθούνται ηλεκτρονικά. Το λογιστικό σύστημα έχει την «ικανότητα» να εντοπίζει συναλλαγές οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για δημιουργία κυκλώματος απάτης τύπου «Καρουζέλ». Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές παρεμβαίνουν άμεσα και προλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απάτης ή εφόσον έχει ολοκληρωθεί διώκουν τους παραβάτες. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και έτσι μπλοκάρει την δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή την εφαρμογή, καθώς έχει εντάξει τη χρησιμοποίησή της στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις αρχές Απριλίου στους «θεσμούς». Στο πλαίσιο αυτό, Η ΓΓΔΕ σκοπεύει να ζητήσει τα δικαιώματα χρήσης της εφαρμογής από τους Βέλγους.

Τα φαινόμενα των εικονικών ενδοκοινοτικών πωλήσεων με στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συχνά συναντώνται οι απάτες τύπου «Καρουζέλ». Πρόκειται στην ουσία για εικονικές συναλλαγές που κυκλοφορούν από χώρα σε χώρα, με τελικό αποδέκτη μια εταιρεία «φάντασμα» η οποία έχει δημιουργηθεί εξαρχής με σκοπό να κλείσει σε λίγο καιρό και να μην αποδώσει ποτέ το τεράστιο ποσό ΦΠΑ που έχει συσσωρευτεί.

Στην πράξη επιτηδευματίες κόβουν τιμολόγια πωλήσεων από Ελλάδα π.χ προς μια άλλη χώρα, από εκεί προς άλλη, και ούτω καθεξής με τελικό αποδέκτη όλων των τιμολογίων μια εταιρεία χωρίς υπόσταση σε ξένη χώρα, που δεν αποδίδει ποτέ Φ.Π.Α και κάποια στιγμή κλείνει με αποτέλεσμα τεράστια ποσά Φ.Π.Α που έχουν συσσωρευθεί να μην αποδίδονται ποτέ ενώ την ίδια στιγμή πολλές από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην κυκλική απάτη να καρπώνονται μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός