Menu
Το παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγία την Αχούσα (φωτό-βίντεο)

Το παραδοσιακό πανηγύρι σ…

Με επιτυχία και μεγά...

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, ο πανηγυρικός εσπερινός στον ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στην Κω (φωτό-βίντεο)

Με την προσήκουσα λαμπρότ…

Παρουσία αρκετών πισ...

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι από Λέσβο… από Κω;;

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούν…

Δημοσιεύθηκε χθες,...

«Έναρξη δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας στο νησί της Κω»

«Έναρξη δολωματικών ψεκασ…

Από την Διεύθυνση ...

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββατο 26 Αυγούστου στο Θεατράκι Ευαγγελίστριας Ασφενδιού

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββα…

Στο πλαίσιο των Πολι...

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω”

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρ…

Η Αντιδήμαρχος Οικ...

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ σε 570.000 επιστροφές φόρου

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός…

Έξι στους δέκα φορολ...

Περισσότερα από 35 δισ. στην Ελλάδα έως το 2020

Περισσότερα από 35 δισ. σ…

«Ειδικά», όπως σημ...

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χάριν της  Fraport

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση…

Η Κυβέρνηση αποδυν...

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσαμε σε ερωτικές αγκαλιές στην ξαπλώστρα

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσα…

Είναι τρελά ερωτευ...

Θέλεις σαν τρελή να κάνεις σχέση και φαίνεται; 5 λόγοι για να ηρεμήσεις… ΤΩΡΑ!

Θέλεις σαν τρελή να κάνει…

Σπουδαίο πράγμα ο ...

Τουρισμός με… «αβάσταχτη ελαφρότητα»

Τουρισμός με… «αβάσταχτη …

Οταν αυτός ο τομέας ...

Prev Next

Προσφυγικό: Έκθεση της Κομισιόν διεκτραγωδεί τα χάλια των κέντρων υποδοχής

Προσφυγικό: Έκθεση της Κομισιόν διεκτραγωδεί τα χάλια των κέντρων υποδοχής
jumbo-banner

«Οι σαρωτές (scanners) δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρησιμοποιούνταν καθώς δεν υπάρχει σύνδεση internet».

«Τα διαβατήρια των παράτυπων μεταναστών δεν ελέγχονται στις βάσεις δεδομένων Σένγκεν και Ιντερπόλ». «Η καταγραφή γίνεται σε ανοικτά κέντρα, δίχως να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι αλλοδαποί δακτυλοσκοπούνται». «Οι συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο των ξένων μαχητών - τρομοκρατών».

Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα δυσάρεστα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, τα οποία αποτυπώθηκαν σε απόρρητη έκθεση, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή». Η έκθεση κατέγραφε τα όσα διαπίστωσαν οι εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστική τους επίσκεψη το χρονικό διάστημα 10-13 Νοεμβρίου 2015, και πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Επισημαίνεται σε αυτή ότι «η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να μην απειληθεί η εσωτερική ασφάλεια των κρατών - μελών» και τονίζεται ότι «είναι κρίσιμο, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) να είναι διαθέσιμο στη διαδικασία ταυτοποίησης των ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ενδείξεις πλαστότητας».

«Εξαφανίζονται» πριν καταγραφούν
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τις συνθήκες που αντίκρισαν σε Χίο και Σάμο, και την ανυπαρξία εξοικείωσης με το φαινόμενο των ξένων μαχητών-τρομοκρατών και ότι «οι συστάσεις-οδηγίες της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα δεν λαμβάνονται υπόψη». Αναφορικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών σε αυτά τα νησιά, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν: «Δακτυλικά αποτυπώματα συλλέγονται είτε με scanners ή με τη συμβατική μέθοδο χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Eurodac. Τα δεδομένα δακτυλοσκόπησης “ανεβαίνουν” πρώτα στο σύστημα Police On Line και μετά στο Εurodac».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η ταυτοποίηση διεξάγεται σε ανοικτές εγκαταστάσεις δίχως να διασφαλίζεται ότι όλοι οι παράτυποι καταγράφονται». Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένες μαρτυρίες αστυνομικών, που αναφέρουν ότι παράτυποι μετανάστες εξαφανίστηκαν πριν δακτυλοσκοπηθούν.
Στην έκθεση, παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 14η Νοεμβρίου 2015 η Ελλάδα είχε περάσει στο σύστημα Eurodac 136.798 νέες εγγραφές, τη στιγμή που ο Frontex κατέγραψε (το ίδιο διάστημα) 575.242 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. «Προκύπτει ότι οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς να έχουν καταγραφεί».
Kενά ασφαλείας σε Χίο και Σάμο
Κατά την επίσκεψή τους στον καταυλισμό προσφύγων στο Μερσινίδι της Χίου, οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν διαπίστωσαν ότι από τα τέσσερα scanners μόνο δύο ήταν λειτουργικά, που όμως ούτε αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καθώς δεν είχαν σύνδεση στο διαδίκτυο. Η διαδικασία δακτυλοσκόπησης γινόταν με μελάνι και τα αποτυπώματα που συλλέγονταν με τη παραδοσιακή μέθοδο «περνούσαν» στο σύστημα Eurodac με καθυστέρηση δέκα ημερών.

Προβληματική περιγράφεται η κατάσταση και στη Σάμο, εκεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο 25.000 Σύροι πρόσφυγες δεν υποβλήθηκαν σε καμία διαδικασία δακτυλοσκόπησης, αλλά αντίθετα έφυγαν από τα νησιά προκειμένου να δακτυλοσκοπηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η παρατήρηση ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των μεταναστών και προσφύγων δεν ελέγχονταν στη Βάση Πληροφοριών Σένγκεν, όπου καταχωρούνται μεταξύ άλλων και οι ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών.

Το ίδιο πρόβλημα - παράλειψη εντοπίστηκε και κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων ελεγκτών στο Φυλάκιο Έβρου, παρότι η γενικότερη εικόνα στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας είναι συνολικά καλύτερη συγκριτικά με το Ανατολικό Αιγαίο.

Τέλος, στην έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται ότι ενώ Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη από το 2013 υπογράψει διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής, οι τουρκικές αρχές είχαν κάνει δεκτά μόλις δύο αιτήματα των ελληνικών αρχών που αφορούσαν συγκεκριμένα έναν υπήκοο Συρίας και έναν υπήκοο Ολλανδίας.

Πηγή: reporter.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός