Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

Οι εκλογές φρενάρουν τις αποκρατικοποιήσεις

Οι εκλογές φρενάρουν τις αποκρατικοποιήσεις
jumbo-banner

Στην... βαθιά κατάψυξη έχουν μπει οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο πεδίο,

στο οποίο πριν από μερικά χρόνια είχαν στηριχθεί οι προσδοκίες για συγκέντρωση εσόδων, με στόχο την αποπληρωμή του χρέους.

Έτσι, λόγω της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας, σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων έχει άτυπα ανασταλεί. Ποιες είναι αυτές;

Ελληνικό

ΣΕξαιτίας της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας, σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων έχει άτυπα ανασταλείτο χρονοδιάγραμμα της ναυαρχίδας των αποκρατικοποίησεων, την παραχώρηση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό στη Lamda Development, έχουν ήδη προστεθεί αρκετοί μήνες καθυστέρησης λόγω της εκλογικής αναμέτρησης της μεθεπόμενης Κυριακής. Από τον περασμένο Νοέμβριο που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει να μετράει το διάστημα των δύο ετών εντός του οποίου θα πρέπει να γίνει πράξη μία σειρά αναβλητικών αιρέσεων. Πιο απλά, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 θα πρέπει η Βουλή να έχει ψηφίσει τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, ενώ θα πρέπει να καταρτιστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και να εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και να διενεργηθεί ανεξάρτητος δημόσιος διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

«Θα μπορέσουν να γίνουν πράξη όλα αυτά, όταν –ακόμη και εάν υπάρξει νέο κυβερνητικό σχήμα στις 26 Ιανουαρίου- θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες μέχρι το Δημόσιο να επαναστελεχωθεί;» διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

Ας σημειωθεί ότι στο έργο υπολογίζεται να επενδυθούν μακροπρόθεσμα κεφάλαια ύψους 8 δις ευρώ.

Αστέρας Βουλιαγμένης

Καθυστέρηση θα υπάρξει και για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης που απέκτησε η αραβική Jermyn Street Real Estate Fund IV LP η οποία σχεδιάζει την υλοποίηση επένδυσης έως 700 εκατ. ευρώ για την «μεταμόρφωση» της έκτασης. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια να οδηγηθεί προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πολυτελές resort έχει σταματήσει να δέχεται κρατήσεις από τα τέλη του Φθινοπώρου και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης άμεσα, όπως σημειώνουν στην αγορά.

Αεροδρόμια

Οι υπογραφές, ως φαίνεται, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της πλειοδότριας κοινοπραξίας Fraport-Slentel θα αργήσουν να πέσουν και για την επένδυση-μαμούθ προϋπολογισμού 1,234 δισ. ευρώ που αφορά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στα προαπαιτούμενα του έργου-που δεν αναμένεται να προχωρήσει μέχρι να αναδειχθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν τα έργα επέκτασης των περιφερειακών αερολιμένων. Ακόμη η νέα Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τη σύμβαση παραχώρησης του έργου.

Σιδηρόδρομοι

Πριν από μήνες η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε ή Rosco) είχε οριστεί για τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι εκλογές θα...φρενάρουν την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών, με δεδομένο ότι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος φαίνεται να είναι η ρωσική εταιρεία RZD.

Την ίδια στιγμή, η πορεία της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων συνδέεται με αυτήν του ΟΛΘ και του ΟΛΠ. Αυτό διότι αρχικά προβλεπόταν να «βγουν στην αγορά» ταυτόχρονα, αφού οι Ρώσοι φαίνεται να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τα τρένα αλλά και για τα λιμάνια.

«Μικρή ΔΕΗ»

Χωρίς...ρεύμα μένει και το εγχείρημα της «μικρής» ΔΕΗ, δηλαδή της δημιουργίας ειδικής εταιρείας στην οποία θα εισφέρονταν το 30% των παγίων και του πελατολογίου της σημερινής εταιρείας με στόχο την πώλησή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εγχείρημα προγραμματιζόταν να ξεκινήσει μέσα στο 2014, αλλά αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα είναι δυνατόν ο φάκελος να ανοίξει φέτος. Η αγορά, αλλά και οι Ευρωπαίοι που ζητούσαν να προχωρήσει γρήγορα η «μικρή» ΔΕΗ πρέπει, πλέον, να περιμένουν «τι θα γεννήσει» η κάλπη.

Στην «κατάψυξη» θα παραμείνει και η ΔΕΣΦΑ τόσο εξαιτίας των αντιρρήσεων (ως προς την υλοποίηση της διαδικασίας) που είχαν προβάλει οι Βρυξέλλες όσο και της σημαντικής καθυστέρησης που είχε δείξει η ελληνική πλευρά.

zougla.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός