×

Προειδοποίηση!

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575
Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Οι Αμερικανοί και Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα

Οι Αμερικανοί και Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα
jumbo-banner
Εντυπωσιακές αυξήσεις της τάξης του 40,2% και 21,3% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Βρετανούς και Γάλλους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας.
 
Συνολικά, στο εξάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους ξένους επισκέπτες στον ελληνικό προορισμό αυξήθηκαν κατά 13,4% ή κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, φθάνοντας σε 3,94 δισ. ευρώ. Με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης των εσόδων και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπερκαλυφθεί ο στόχος ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ για τη φετινή περίοδο. Την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των βασικών αγορών στην υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας για το πρώτο εξάμηνο διατηρούν οι Αμερικανοί τουρίστες με 1.131 ευρώ. Ακολουθούν οι Ρώσοι με μέση δαπάνη 907 ευρώ, οι Γερμανοί με 823 ευρώ, οι Βρετανοί με 751 ευρώ και οι Γάλλοι με 694 ευρώ. Συνολικά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στον ελληνικό προορισμό κατά το πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε στα 605,1 ευρώ.
 
Οι Γερμανοί ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τουρίστες άλλων εθνικοτήτων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο. Συνολικά, δαπάνησαν 588 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 2,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι Βρετανοί ξόδεψαν 522,6 εκατ. ευρώ, οι Ρώσοι 347,1 εκατ. ευρώ (πτώση 2,5%), οι Αμερικανοί 229,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 15,8%) και οι Γάλλοι 286,8 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε πλεόνασμα 2,91 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,59 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,6%. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σύγκριση με την αύξηση (κατά 137 εκατ. ευρώ) των ταξιδιωτικών πληρωμών των Ελλήνων στο εξωτερικό.
 
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 16,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, αγγίζοντας τα 1,99 εκατ. ευρώ. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς τουρίστες σε ποσοστά 49,6% και 43,6%, αντίστοιχα. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 21,7% και 21,4% από τους Γερμανούς και τους Γάλλους τουρίστες. Στον αντίποδα, πτώση κατά 6,7% σημείωσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες.
 
Με αύξηση 15,6% ή επιπλέον 844.000 επισκέπτες «έκλεισε» το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη χώρα σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Συνολικά επισκέφθηκαν τη χώρα μας 6,26 εκατ. ξένοι τουρίστες. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι ο ελληνικός προορισμός θα πετύχει στο σύνολο του έτους νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών πέριξ των 21 εκατ. (περιλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρα). Για το εξάμηνο, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 33,8% φθάνοντας σε 695,6 χιλ., από τις ΗΠΑ κατά 22% φθάνοντας σε 202,7 χιλ., από τη Γαλλία κατά 15,1% φθάνοντας σε 412,1 χιλ., από τη Ρωσία κατά 13,5% φθάνοντας σε 382,5 χιλ. και από τη Γερμανία κατά 1,9% φθάνοντας σε 713,8 χιλιάδες.
 
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων αναμένεται να καταγραφεί ανακοπή της ανοδικής τάσης των αφίξεων από τη Ρωσία και ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Γερμανία. Η εκτιμώμενη πτώση της ροής των αφίξεων από τη ρωσική αγορά προς τη χώρα μας αποτελεί μέρος της γενικότερης συρρίκνωσης του εξερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία και στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Ε.Ε. αλλά και τα αντίποινα του Κρεμλίνου.
 
Τον Ιούνιο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, αγγίζοντας τα 2,7 εκατ. Αναλυτικά, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 41,2%, από τη Γαλλία κατά 16,8%, από τη Γερμανία κατά 12,2%, από τις ΗΠΑ κατά 7,6% και από τη Ρωσία κατά 1,9%.
 
Στάθης Κουσούνης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός