Menu
Τα ζώδια σήμερα 21 Αυγούστου: Σκορπιέ, ήρθε η μέρα που αναρωτιέσαι αν πρέπει να ρισκάρεις.

Τα ζώδια σήμερα 21 Αυγούσ…

Τι λένε τα ζώδια για...

5 συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων

5 συνήθειες των δυστυχισμ…

ΠρογραμματισμόςΈχε...

Σύνταξη από 56,5 έως 62 ετών με 4.500 έως 12.000 ένσημα ΙΚΑ

Σύνταξη από 56,5 έως 62 ε…

Σύνταξη με τα νέα ...

Η πληροφορία που ανέκοψε τη ρότα δύο τόνων χασίς στο Αιγαίο

Η πληροφορία που ανέκοψε …

Στο στόλο εταιρίας...

Ρωσικά μαχητικά εξολοθρεύουν φάλαγγα του ISIS με πάνω από 200 τζιχαντιστές [βίντεο]

Ρωσικά μαχητικά εξολοθρεύ…

Μια μεγάλη αυτοκιν...

Σύγκρουση αντιτορπιλικού των ΗΠΑ με πλοίο στην Σιγκαπούρη – Αγνοούμενοι και τραυματίες

Σύγκρουση αντιτορπιλικού …

Δέκα Αμερικανοί να...

Δρακόντεια μέτρα στην Ιταλία μετά την προειδοποίηση του ISIS για τρομοκρατικό χτύπημα

Δρακόντεια μέτρα στην Ιτα…

Σε τρεις προληπτικ...

Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία γ…

Νότης Μαριάς, Πρόε...

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος -ΔΕΙΤΕ σε ποιες περιοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να παραμείνουν

Οι μειωμένοι συντελεστές …

Οι μειωμένοι συντε...

Πολύ ζεστό το ελληνικό καλοκαίρι-Υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη χρονιά και

Πολύ ζεστό το ελληνικό κα…

Η ζέστη το καλοκαίρι...

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Αναγέννηση Ασφενδιού

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη…

Έχοντας κάνει τερά...

Prev Next

Νέα πρωτοβουλία Γιουνκέρ για το μεταναστευτικό-Επανέρχεται στο τραπέζι το πρόστιμο

Νέα πρωτοβουλία Γιουνκέρ για το μεταναστευτικό-Επανέρχεται στο τραπέζι το πρόστιμο
jumbo-banner

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, με αφορμή την ομιλία του State of the Union την Τετάρτη, θα παρουσιάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για την ανακατανομή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, επιπλέον 120000 προσφύγων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, εκτός των 40.000 που η Κομισιόν είχε ήδη προτείνει να αναδιανείμει τον Μάιο.

Μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές του νέου σχεδίου ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την La Repubblica, ο μηχανισμός μετεγκατάστασης θα βασίζεται σε δεσμευτικές ποσοστώσεις -αλλά όλα τα κράτη μέλη θα είχαν μια άπαξ ευκαιρία να επιλέξουν να εξαιρεθούν προτού ξεκινήσει το νέο σύστημα. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για αυτούς που επιλέγουν να συμμετέχουν -θα πρέπει να καλύψουν το ποσοστό.

Πληρώστε για την εξαίρεσή σας;
Η Corriere della Sera προσθέτει μια σημαντική λεπτομέρεια. Προφανώς, ο Juncker θέλει να προτείνει την επιβολή προστίμου στα κράτη-μέλη που επιλέγουν να εξαιρεθούν από το νέο μηχανισμό μετεγκατάστασης. Αυτές οι κυρώσεις θα καταβληθούν σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρησιμοποιούνταν να επιδοτήσει τις χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν τα πρόστιμα ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας και να πείσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατών-μελών, να συμμετέχουν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία δεν θα ρισκάρουν με πρόστιμα ωστόσο, δεδομένου ότι οι εξαιρέσεις τους διασφαλίζονται από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Η νέα πρόταση του Juncker έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας
Η αρχική πρόταση του Juncker να μεταφέρει 40.000 πρόσφυγες, δεν είχε θετικό αποτέλεσμα εξαιτίας της ευρείας αντίθεσης στην ιδέα των δεσμευτικών ποσοστώσεων. Στο τέλος, οι υπουργοί Εσωτερικών τον Ιούλιο συμφώνησαν να μετεγκαταστήσουν κάτι περισσότερους από 32.000 ανθρώπους σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, το πολιτικό πλαίσιο εντός της ΕΕ είναι σημαντικά διαφορετικό αυτή τη φορά. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν τις δεσμευτικές ποσοστώσεις.

Περιττό να πούμε πως πιθανώς αυτό να αποτελεί game changer. Με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όλες στη μια πλευρά, η Κομισιόν έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Παρόλα αυτά, η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι εύκολη. Τα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να αντιτίθεται στις δεσμευτικές ποσοστώσεις. Η Ισπανία μπορεί επίσης να εμφανίσει κάποια αντίσταση στη βάση του ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό των ποσοστώσεων, δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την μεγάλη ανεργία της χώρας.

Θα είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι χώρες της ΕΕ στην ιδέα του να πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο για την εξαίρεσή τους από τον μηχανισμό μετεγκατάστασης.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε ο συνάδελφός μου Stephen Booth, “ο καταμερισμός των βαρών” μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο αντιμετώπισης μιας έκτακτης ανάγκης. Οι δεσμευτικές ποσοστώσεις είναι απίθανο να είναι η οριστική λύση για την κρίση και δεν μπορεί να γίνει το new normal -εκτός κι αν η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει έναν δυνητικά απεριόριστο αριθμό προσφύγων.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/blog/juncker-prepares-new-push-for-refugee-quotas/

capital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός