Menu
Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού για απόπειρα κλοπής στην Κω

Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού…

Σύλληψη ημεδαπού γ...

Ραγδαίες εξελίξεις στο Mega! Πωλήθηκε και επίσημα στον Μαρινάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στο Me…

Την απόκτηση του 22,...

Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τα καμένα – Επίσκεψη στους πυροσβέστες: Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τ…

Με ελικόπτερο και ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Ζηπάρι

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Τα τρία ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα στον κόσμο

Τα τρία ελληνικά πανεπιστ…

Τρία ελληνικά πανεπι...

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓ…

Για την κατάρτιση ...

Ο #No1 DJ της Ελλάδας, ο Michael Tsaousopoulos και Kiko Navarro, στο stage του Mylos Beach Bar !

Ο #No1 DJ της Ελλάδας, ο …

Με το φανατικό κοινό...

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ποζάρει με μπικίνι και σαρώνει στο Instagram!

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ποζάρε…

Δείτε τη νέα φωτογ...

Κι όμως: Γιατί η Μενεγάκη έφυγε από τα εξώφυλλα των περιοδικών

Κι όμως: Γιατί η Μενεγάκη…

Επί δέκα και πλέον...

Μπουφόν, Μέσι και Ρονάλντο υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς

Μπουφόν, Μέσι και Ρονάλντ…

Οι Τζιανλουίτζι Μπ...

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Κω: Ματαίωση εκδηλώσεων μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Κω: Ματαίωση…

Στο πλαίσιο των πο...

Υστέρηση 663 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Ιούλιο, φέρνουν πιέσεις για νέα μέτρα

Υστέρηση 663 εκατ. ευρώ σ…

Κάθετη πτώση σημεί...

Prev Next

Λιμενικό: Ανησυχία για προαγωγές αξιωματικών του Σώματος

Λιμενικό: Ανησυχία για προαγωγές αξιωματικών του Σώματος
jumbo-banner

Ανησυχία έχει προκληθεί στις τάξεις των Αξιωματικών του Λιμενικού που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος

και είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης σε αντικείμενο συναφές με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφορικά με τη δικαιωματική προαγωγή τους στο βαθμό του Πλωτάρχη, η οποία τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας της διασταύρωσης δύο νομοθετικών κειμένων.

Ειδικότερα, το πρώτο εξ’ αυτών (ο Νόμος 3079/2002, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) θεσπίζει για την προαγωγή των παραπάνω στελεχών στο βαθμό του πλωτάρχη εξαίρεση από την υποχρεωτική πενταετή ή τετραετή υπηρεσία στις ανάλογες Υπηρεσίες- πλωτά/εναέρια μέσα, ενώ το έτερο (ΠΔ 81/2012) θεσπίζει για την προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη υποχρεωτική πενταετή ή τετραετή (αναλόγως) υπηρεσία για όλους τους Α/Ξ εκ ΣΔΣΛΣ ανεξαιρέτως, μη λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα εξαίρεση του Νόμου για τους Α/Ξ κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων.

Συγκεκριμένα ορίστηκε εξαίρεση από τα ειδικά τυπικά προσόντα σύμφωνα με την οποία οι Αξιωματικοί ΛΣ εκ ΣΔΣΛΣ κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης σε αντι¬κείμενο συναφές με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν υπέχουν της υποχρέωσης πενταετούς ή τετραετούς υπηρεσίας στις ανάλογες Υπηρεσίες – πλωτά/εναέρια μέσα Λ.Σ, για να προαχθούν στο βαθμό του Πλωτάρχη ΛΣ. Επίσης προβλέπεται ότι «Για την προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Αξιωματικών που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απαιτείται:

α) Οι διπλωματούχοι πλοίαρχοι ή μηχανικοί Γ τάξεως Εμπορικού Ναυτικού, να έχουν διανύσει συνολική υπηρεσία τουλάχιστον πέντε ετών σε πλωτά ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα, ή σε άλλες συναφείς Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. όπου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία [ιδίως Κέντρα VTS-VTMIS (Vessel Traffic Services - Vessel Traffic Management Information Services), Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (M.Y.A.), Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.), ή Λιμενικές Αρχές ως Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα σύμφωνα με το Paris MoU], ή τέσσερα έτη στα προαναφερόμενα μέσα, ή στις προαναφερθείσες Υπηρεσίες, που έχουν διατεθεί ή εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές και συγκεκριμένα στους νομούς Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κέρκυρας και Θεσπρωτίας».

(β) Οι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης να έχουν διανύσει συνολική υπηρεσία πέντε ετών σε Λιμενικές Αρχές ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ή σε άλλες συναφείς Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. όπου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία (Μ.Υ.Α., Κ.Ε.Α., Λιμενικές Αρχές ως Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα σύμφωνα με το Paris MoU), ή τέσσερα έτη στα προαναφερόμενα μέσα ή στις προαναφερθείσες Υπηρεσίες που έχουν διατεθεί ή εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές και συγκεκριμένα στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

3. Από τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα: (α) Ο Νόμος ως ανώτερος κανόνας δικαίου κατισχύει του Π.Δ, συνεπώς δεν είναι δυνατόν το Π.Δ να ρυθμίζει αντίθετα από το Νόμο. (β) Από τη στιγμή που ο Νόμος είναι ανώτερος κανόνας δικαίου από το Π.Δ, για να προαχθεί ένας Αξιωματικός εκ ΣΔΣΛΣ που είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο βαθμό του Πλωτάρχη Λ.Σ δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής το Π.Δ 81/2012 που ορίζει περί πενταετούς ή τετραετούς, (αναλόγως) υπηρεσίας, αλλά ο Νόμος 3079/2002 (όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 3569/2007) σύμφωνα με τον οποίο οι Αξιωματικοί ΛΣ εκ ΣΔΣΛΣ κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση για να προαχθούν στο βαθμό του Πλωτάρχη ΛΣ. (γ) Άλλωστε, στο Π.Δ 81/2012 όπου ρυθμίζονται και τα θέματα προαγωγών των Α/Ξ εκ ΣΔΣΛΣ δεν γίνεται καμία μνεία για το ζήτημα της προαγωγής των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων, συνεπώς αφού η βούληση του νομοθέτη δεν ήταν να προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, συνεχίζει να ισχύει η θεσπισμένη δια Νόμου (3079/2002, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 3569/2007) εξαίρεση από την υποχρεωτική πενταετή ή τετραετή υπηρεσία των προαναφερόμενων Α/Ξ. Σκοπός σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένηση των Αξιωματικών αποτελεί και η ανάδειξη των ζητημάτων εκείνων που μπορούν να δημιουργήσουν διακριτική μεταχείριση απέναντι σε μια ομάδα Αξιωματικών και δη εκείνων που με έξοδα της Υπηρεσίας εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό και έλαβαν μεταπτυχιακό τίτλο, αποκτώντας προσόντα τα οποία ανεβάζουν το γνωστικό επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού του Λ.Σ και συμβάλλουν στη βέλτιστη δυνατή υποστήριξη των δύο βασικών πυλώνων του Λ.Σ, της ασφάλειας και της ναυτιλίας.

Με γνώμονα λοιπόν ότι ο νόμος είναι ίσος απέναντι σε όλα τα στελέχη, Η ΠΕΑΛΣ καλεί τον αρμόδιο υπουργό να δώσει τις κατάλληλες εντολές προς τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα για την ίση μεταχείριση και των Α/Ξ εκ ΣΔΣΛΣ κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου, ώστε να δύνανται να απολαύουν του δικαιώματος που θεσπίζει ρητά ο Νόμος 3079/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή να προάγονται κατ’ εξαίρεση στο βαθμό του πλωτάρχη, λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων που έχουν αποκτήσει, δίχως να είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν πέντε ή τέσσερα έτη (αναλόγως) στις Υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 10 του Π.Δ 81/2012.

www.dikaiologitika.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός