Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Κέντρα Υγείας για την... Εντατική

Κέντρα Υγείας για την... Εντατική
jumbo-banner

Πρωτόγονες συνθήκες στελέχωσης εμφανίζουν τα Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας.

Γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων δεν υπάρχουν ούτε για... δείγμα και τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν εκ των ενόντων. Στη Θεσσαλία, γενικοί γιατροί στέλνονται από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία ή σε νησιά, όπου εφημερεύουν επί δέκα μέρες απλήρωτοι και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής.

Στην Ικαρία, το Κέντρο Υγείας καλύπτεται από μία ειδικευμένη γιατρό. Ενα ολόκληρο νοσοκομείο διαθέτει μία επικουρική αναισθησιολόγο, ενώ μία άκρως τουριστική περιοχή μένει χωρίς γιατρό επί δύο χρόνια! Το χειρότερο είναι ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες γιατροί εργάζονται υπερωριακά χωρίς να έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους επί μήνες.
Για δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό κάνουν λόγο οι Ενώσεις γιατρών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας. Η ένταξη των Κέντρων Υγείας ?σημειώνουν? στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), τα έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση και το προσωπικό τους σε απόγνωση.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε παιδιάτρους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους και οδοντιάτρους, τους έχουν καταστήσει είδος υπό εξαφάνιση στα Κέντρα Υγείας. Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται να ασκούν... πλανόδια Ιατρική, καλύπτοντας κενά σε άλλα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Κινητοποιήσεις

Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές και ό,τι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Οι γιατροί ξεκινούν επίσχεση εργασίας, καθώς έχει υπάρξει εμπλοκή και αδυναμία αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών από τον περασμένο Ιανουάριο.

Για τεράστια προβλήματα στελέχωσης κάνουν λόγο και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ικαρίας, λίγες μέρες πριν από την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου. Τα προβλήματα συμπληρώνουν οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό. Σε επιστολή που απέστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τονίζουν ότι η κατάσταση κρίνεται οριακή, καθώς μέσα στο καλοκαίρι λήγει η θητεία επικουρικών γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο νοσοκομείο.

Η θητεία του χειρουργού λήγει στις 24 του μήνα, του γυναικολόγου στις 7 Ιουλίου, της μοναδικής στο νοσοκομείο αναισθησιολόγου στις 28 Ιουλίου και της παιδιάτρου στις 21 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνει ?λίγο πριν από την κορύφωση της θερινής περιόδου? χωρίς αναισθησιολόγο και παιδίατρο, με έναν χειρουργό, έναν γυναικολόγο και έναν καρδιολόγο.

Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου λειτουργεί με μία ειδικευμένη γιατρό (από τις εννέα προβλεπόμενες θέσεις), συχνά χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί ή χωρίς γιατρό το βράδυ. Τα αγροτικά ιατρεία όλης της δυτικής (και πιο απομακρυσμένης) πλευράς του νησιού, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης, παραμένουν χωρίς γιατρό μέχρι και δύο χρόνια.

Στο σύμπλεγμα των νησιών Φούρνων και Θύμαινας, η κατάσταση είναι οριακή και ?κατά τα φαινόμενα? πιθανό να γίνει ανεξέλεγκτη μέσα στο καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι οι περιφερειακές μονάδες της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με την κάλυψή τους από το ΕΚΑΒ.

Αίτημα του υπουργείου Υγείας
Θετική η Κομισιόν για 10.000 προσλήψεις
Θετική είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ με 10.000 εργαζόμενους 24μηνης απασχόλησης. Την πρόταση κατέθεσε και επίσημα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Σουλτς του ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δώσει ήδη εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς την πρόταση του κ. Κουρουμπλή.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να εκδηλωθεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία έμπρακτης υποστήριξης του συστήματος παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα, το οποίο απειλείται με κατάρρευση. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η πρόταση είναι σύμφωνη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλαπλής ωφέλειας.
Στο μεταξύ, με δύο κινητές μονάδες στη Μυτιλήνη και την Κω αντιμετωπίζει το υπουργείο τις υγειονομικές ανάγκες των μεταναστών που έχουν καταφύγει στα δύο νησιά. Η απόφαση ελήφθη χθες σε σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

ethnos.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός