Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Ερχεται η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών της τελευταίας 20ετίας

Ερχεται η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών της τελευταίας 20ετίας
jumbo-banner

Ο Σάββας Ξηρός μπαίνει στο καράβι για την Ικαρία μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - Ανυπολόγιστος μέχρι τώρα ο αριθμός των αποφυλακιζόμενων - Το bullying τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών

Η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών της τελευταίας 20ετίας επέρχεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ με αφορμή την τραγική κατάληξή της από την εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, το bullying (ενδοσχολική βία) τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών.

Την ίδια στιγμή ήδη έχει βγάλει εισιτήριο για την Ικαρία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%) λόγω του τραυματισμού του από έκρηξη βόμβας στα χέρια του.

Και αυτό γιατί με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποφυλάκισής του, όπως αποφυλακίζεται ακόμη και μια μεγάλη κατηγορία κρατουμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκτός των ενηλίκων αποφυλακίζονται και ανήλικοι, αλλά και οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ’) που ξεκίνησαν επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου ανήκουν στο παρελθόν.

Το bullying τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών

Ειδικότερα, με φυλάκιση μέχρι 5 ετών τιμωρείται το bullying εφόσον «με συνεχή σκληρή συμπεριφορά» προκαλεί σωματικές κακώσεις ή προκαλεί άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Ομως αυστηροποιείται η ποινή για το bullying σε περίπτωση κατά την οποία το θύμα είναι ανήλικο (δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του) ή ανυπεράσπιστο ή είναι υπό την επιμέλεια του δράστη ή έχει σχέση εργασίας με τον δράστη.

Παράλληλα, προσαυξάνονται οι ποινές έως 6 μήνες εάν προκληθεί βλάβη λόγω κακόβουλης παραμέλησης των υποχρεώσεων του δράστη, όπως είναι η εγκατάλειψη του θύματος.

Ανυπολόγιστος μέχρι τώρα ο αριθμός των αποφυλακιζόμενων

Ανυπολόγιστος μέχρι στιγμής, αλλά αισθητά μεγάλος, είναι αριθμός κρατουμένων, ακόμη και ισοβιτών που αποφυλακίζονται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.Ετσι, δίνεται η δυνατότητα υφ’ όρον απόλυσης των ισοβιτών εφόσον έχουν εκτίσει 15 χρόνια της ποινής τους (αντί των 16), ενώ αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι:

- Εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
- Εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.
- Εκτίουν ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους.
- Εκτίουν ποινή μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Πάντως, δεν αποκλείει το νομοσχέδιο σε όσους απολυθούν με τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις να επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Παράλληλα, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική και να εξαγοραστεί.
Την ίδια στιγμή παρέχεται η δυνατότητα της κατ’ οίκον έκτισης ποινής για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξη έως 10 έτη και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι κριθεί ότι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους για να μη διαπράξουν ξανά τα ίδια αδικήματα.

Ασθενείς κρατούμενοι

Ο Σάββας Ξηρός είναι ένας από τους πρώτους ισοβίτες που θα απολυθεί άμεσα λόγω της αναπηρίας του, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Ετσι, προβλέπεται η αποφυλάκιση για όσους είναι σοβαρά ασθενείς, υπερήλικες, άτομα με αναπηρίες, όπως οι πάσχοντες από AIDS, νεφρική ανεπάρκεια με συχνές αιμοκαθάρσεις, ανθεκτική φυματίωση, τετραπληγικοί, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού, καρδιάς, έχουν γεροντική άνοια, έχουν υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας τους κ.ά.

Ακόμη, το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας μπορούν να πάρουν οι κατάδικοι με αναπηρία άνω του 67% ή άνω του 50%, εφόσον διακριβωθεί ότι ο εγκλεισμός τους καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, για την αποφυλάκιση απαιτείται να έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής.

Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει 5 έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω.

Ανήλικοι - ναρκωτικά

Οι ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν την ποινή τους απολύονται με βούλευμα, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ προβλέπονται και αναμορφωτικά μέτρα.

Επίσης, οι ανήλικοι θα φυλακίζονται εφόσον είναι άνω των 15 και έχουν διαπράξει αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ αυξάνεται το όριο ηλικίας που μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη σε ανήλικο. Μέχρι τώρα ήταν από τα 13 έως τα 15 και αυξάνεται από τα 8 έως τα 15 έτη.

Παράλληλα, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης.

Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.

protothema.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός