Menu
Το παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγία την Αχούσα (φωτό-βίντεο)

Το παραδοσιακό πανηγύρι σ…

Με επιτυχία και μεγά...

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, ο πανηγυρικός εσπερινός στον ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στην Κω (φωτό-βίντεο)

Με την προσήκουσα λαμπρότ…

Παρουσία αρκετών πισ...

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι από Λέσβο… από Κω;;

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούν…

Δημοσιεύθηκε χθες,...

«Έναρξη δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας στο νησί της Κω»

«Έναρξη δολωματικών ψεκασ…

Από την Διεύθυνση ...

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββατο 26 Αυγούστου στο Θεατράκι Ευαγγελίστριας Ασφενδιού

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββα…

Στο πλαίσιο των Πολι...

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω”

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρ…

Η Αντιδήμαρχος Οικ...

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ σε 570.000 επιστροφές φόρου

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός…

Έξι στους δέκα φορολ...

Περισσότερα από 35 δισ. στην Ελλάδα έως το 2020

Περισσότερα από 35 δισ. σ…

«Ειδικά», όπως σημ...

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χάριν της  Fraport

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση…

Η Κυβέρνηση αποδυν...

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσαμε σε ερωτικές αγκαλιές στην ξαπλώστρα

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσα…

Είναι τρελά ερωτευ...

Θέλεις σαν τρελή να κάνεις σχέση και φαίνεται; 5 λόγοι για να ηρεμήσεις… ΤΩΡΑ!

Θέλεις σαν τρελή να κάνει…

Σπουδαίο πράγμα ο ...

Τουρισμός με… «αβάσταχτη ελαφρότητα»

Τουρισμός με… «αβάσταχτη …

Οταν αυτός ο τομέας ...

Prev Next

Επιστροφή στο μοντέλο του Αλέκου Παπαδόπουλου – Αλλαγές στη διοίκηση των νοσοκομείων

Επιστροφή στο μοντέλο του Αλέκου Παπαδόπουλου – Αλλαγές στη διοίκηση των νοσοκομείων
jumbo-banner

Αλλαγές οι οποίες παραπέμπουν στο μοντέλο που είχε οραματιστεί και υλοποιήσει – εν μέρει – το 2001 ο τότε υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σχεδιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανάμεσά τους, η αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων των υγειονομικών μονάδων κάθε περιφέρειας σε έναν φορέα αντίστοιχο του παλιού ΠεΣΥ, ο οποίος θα είναι και ο «κουμπαράς» του τοπικού συστήματος υγείας, και βεβαίως η αξιολόγηση των στελεχών που θα διοικούν το σύστημα.

Το τελευταίο ήταν ένα από τα θέματα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των θεσμών στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για την «αποκομματικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης. Αφορμή για το θέμα, το οποίο έθεσε ο επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύεται με παράγοντες του υπουργείου Υγείας κ. Τζουζέπε Καρόνε, στάθηκε η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν μήνα και αφορά την απομάκρυνση των υφιστάμενων διοικητών των νοσοκομείων και αναπληρωτών τους αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην τροπολογία αναφερόταν ότι η προηγούμενη αξιολόγηση και επιλογή των υποψήφιων διοικητών δεν έγινε με βάση τα προσόντα τους, αλλά η σχετική επιτροπή επιλογής περιορίστηκε απλώς στη σύνταξη προσχηματικού – αλφαβητικού και όχι αξιολογικού καταλόγου με αποτέλεσμα ο διορισμός τους να μη χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αξιοκρατία. Η παρατήρηση που έγινε από πλευράς θεσμών ήταν ότι αυτή τη φορά πρέπει να υπάρξει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών. Το ερώτημα που τέθηκε είναι πώς θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας δουλεύουν αυτή την περίοδο το εξής σχέδιο: να απομακρυνθούν όσοι διοικητές κριθούν ακατάλληλοι από αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και η ίδια η Επιτροπή να επιλέξει τα πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν στη θέση του προέδρου. Κάτω από τον πρόεδρο θα υπάρχει ο γενικός διευθυντής, ο οποίος θα είναι διοικητικός υπάλληλος και θα επιλεγεί μέσα από το ίδιο το νοσοκομείο βάσει μορίων (προϋπηρεσία, κατάρτιση κ.ά.).

Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σκέψεις περιφερειοποίησης του συστήματος. Εξετάζεται η αύξηση των ΥΠΕ σε 13, όσες και οι αιρετές διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Σε καθεμία θα υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει στην ευθύνη του όλες τις μονάδες υγείας της περιφέρειας. Σε κάθε μονάδα υγείας θα υπάρχει ένας γενικός διευθυντής. «Σε μία περιφέρεια υπάρχουν, για παράδειγμα, πέντε μονάδες υγείας. Θα λειτουργούν σαν ένα ενιαίο πρόσωπο. Αυτό είναι πολύ πιο πρακτικό για πολλούς λόγους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας θα συνδιαλέγονται με εκπροσώπους 12 διοικητικών συμβουλίων και όχι… 140» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Επίσης κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το έργο της καταγραφής και της κάλυψης των πραγματικών αναγκών τόσο των πολιτών όσο και του συστήματος υγείας. Η Υγειονομική Περιφέρεια θα λειτουργεί επίσης και σαν «κουμπαράς» διοχετεύοντας τους πόρους σε κάθε μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες.

Το ΒΗΜΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός