Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Δώρα ζωής για τους ακρίτες

Δώρα ζωής για τους ακρίτες
jumbo-banner
Στο λιμάνι της Σικίνου οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει γιορτή με καπνογόνα και κόρνες για να υποδεχθούν τα σκάφη μόλις εμφανιστούν από τον κάβο.

Στην Κίμωλο οι μαθητές κατέβηκαν στον γιαλό με πλατύ χαμόγελο, λουλούδια και ζωγραφιές. Στη Σχοινούσα στήθηκε κυκλαδίτικο γλέντι με όργανα και τραγούδια. Για τα μικρονήσια του Αιγαίου όταν φτάνουν τα φουσκωτά σκάφη που πραγματοποιούν «τον Διάπλου των νησιών» είναι μια ημέρα γιορτής.

Ενα πλήρες ιατρικό επιτελείο -σπάνιο φαινόμενο για τους απομονωμένους του Αιγαίου- δίνει τη δυνατότητα εξειδικευμένων εξετάσεων για τις οποίες «κανονικά» απαιτείται 2-3 ημέρες ταξίδι και διανυκτέρευση στον Πειραιά.

Ο «Διάπλους» φτάνει με τα δώρα του: η Σίκινος απέκτησε για πρώτη φορά όχημα μεταφοράς ασθενών, το Αγαθονήσι απορριμματοφόρο, ενώ στην Πάτμο μέσα σε δύο μήνες «στήθηκε» ολόκληρο πολιτιστικό κέντρο. Η Κίμωλος απέκτησε πολυγήπεδο, όπως και οι Λειψοί.

Η Ομάδα «Σύμπλευση» (+ πλεύση) με 12 φουσκωτά και ένα συνοδευτικό σκάφος ταξίδευσε στο αρχιπέλαγος για τρίτη φορά σε μια αποστολή προσφοράς: «Η ομάδα αποτελείται από 65-75 άτομα ανάλογα με το νησί, εκ των οποίων οι 32 είναι ιατροί και 4 νοσηλεύτριες. Είναι άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων που άφησαν την εργασία τους, πήραν κανονική άδεια από τη δουλειά τους για να λάβουν μέρος στην αποστολή» λέει ο κ. Βασίλης Αθανασίου, γενικός γραμματέας στη «Σύμπλευση» και δικηγόρος στο επάγγελμα.

Και εκπαιδευτικές δράσεις
Από τη Φολέγανδρο στις Κυκλάδες έως τους Αρκιούς των Δωδεκανήσων πραγματοποιούνται πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια. Το πρόγραμμα προβλέπει και μια παρουσίαση για την ιστορία του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, την οποία αφηγείται η εγγονή του κ. Μ. Κοντού, συγγραφέας του βιβλίου «Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό».

«Οι τέσσερις ηρωικοί κάτοικοι του νησιού παραμένουν, ζουν και εργάζονται εκεί, κρατώντας το ελληνικό. Οι άνθρωποι αυτοί άξιζαν την προσοχή και τη φροντίδα μας και τους την προσφέραμε» λένε τα μέλη της «Σύμπλευσης»
«Οι τέσσερις ηρωικοί κάτοικοι του νησιού παραμένουν, ζουν και εργάζονται εκεί, κρατώντας το ελληνικό. Οι άνθρωποι αυτοί άξιζαν την προσοχή και τη φροντίδα μας και τους την προσφέραμε» λένε τα μέλη της

Δεκάδες ιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους ή κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας από κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Μετέχω εθελοντικά για τρίτη χρονιά. Πάντοτε ήμουν κοντά σε εθελοντικές δράσεις. Αλλωστε γνωρίζω την κατάσταση στα νησιά από την εποχή που έκανα το αγροτικό μου στη Μήλο και ξέρω πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν» λέει ο κ. Νίκος Παππάς. Είναι Επιμελητής Α' στο Νοσοκομείο Κορίνθου, και για να λάβει μέρος στην αποστολή κάνει χρήση της ετήσιας άδειάς του.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες από αγγειολόγο, ακτινολόγο ή για εξέταση μαστού. Επίσης είναι μαζί μας τρεις καρδιολόγοι, ενώ συμπτωματικά χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό με κάταγμα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε με σκάφος μας από την Κίμωλο στη Μήλο και από εκεί στο ΚΑΤ. Για πολλούς νησιώτες οι ειδικές εξετάσεις είναι δύσκολο να γίνουν - ιδίως για όσους δεν διαθέτουν ένα κατάλυμα στον Πειραιά».

Τα μέλη της αποστολής καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα των καυσίμων, ενώ συμβάλλουν όλο τον χρόνο σε διάφορες δράσεις. «Σε ένα νησί πέρσι η σχολική ομάδα ήθελε να μετάσχει σε κάποιο πανελλήνιο διαγωνισμό. Ετσι εμείς βάλαμε ο καθένας ό,τι μπορούσε και το ταξίδι πραγματοποιήθηκε». Στην ομάδα της «Σύμπλευσης» μετέχουν περίπου 100 άτομα συγκροτημένα σε ομάδες και λειτουργούν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Η μεταφορά υλικών και η δημιουργία εγκαταστάσεων -όπως ένα πολυγήπεδο ή μια παιδική χαρά- δρομολογούνται πολύ νωρίτερα από την αποστολή, μιας και οι συγκοινωνίες είναι στο έλεος των μποφόρ.

Ιατρικός εξοπλισμός

Ο «Διάπλους» έφτασε με τα δώρα του στη Σίκινο και οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει γιορτή με καπνογόνα και κόρνες για να τον υποδεχθούν. Εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε, έφτιαξε για τα παιδιά του νησιού ένα πολυγήπεδο
Ο «Διάπλους» έφτασε με τα δώρα του στη Σίκινο και οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει γιορτή με καπνογόνα και κόρνες για να τον υποδεχθούν. Εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε, έφτιαξε για τα παιδι
Τα μέλη της ιατρικής ομάδας μεταφέρουν προσωπικό εξοπλισμό: καρδιογράφους, υπερήχους για εξετάσεις μαστού ή θυρεοειδή, ακόμα και ένα μίνι χειρουργείο. Η «Σύμπλευση» έχει τη δική της οδοντιατρική έδρα και φυγόκεντρο για τις αιμοληψίες, ενώ τα αποτελέσματα αποστέλλονται σε δύο ημέρες στους αγροτικούς ιατρούς.

«Ερχεται αρκετός κόσμος για οφθαλμολογικές εξετάσεις, σε ορθοπαιδικούς, σε πνευμονολόγους που κάνουν σπειρομέτρηση. Το ίδιο ισχύει και για μαστολογικές εξετάσεις και γυναικολογικές με τεστ Παπ. Γίνονται επίσης και εμβολιασμοί παιδιών, εάν το ζητήσουν οι γονείς. Οι αγροτικοί ιατροί προσφέρουν πολλά στα νησιά και φυλάττουν Θερμοπύλες όμως ο κόσμος έχει ανάγκη από εξειδικευμένες εξετάσεις», λέει η κ. Σάντυ Κορμά, παιδίατρος και συντονίστρια της ιατρικής ομάδας. Εργάζεται ως παιδίατρος επιμελήτρια στο «Μητέρα» - για να πάρει μέρος στον διάπλου έλαβε και αυτή μέρος της κανονικής της άδειας.

Αποστολή
Η «Σύμπλευση» στο πλευρό των 4 κατοίκων στα Λέβιθα

Λέβιθα: παράκαμψη πολλών μιλίων έκανε η αποστολή για να προσεγγίσει τα Λέβιθα, μια κουκκίδα ανάμεσα στην Αμοργό και την Πάτμο. «Οι τέσσερις ηρωικοί κάτοικοι του νησιού παραμένουν, ζουν και εργάζονται εκεί, κρατώντας το ελληνικό. Οι άνθρωποι αυτοί άξιζαν την προσοχή και τη φροντίδα μας και τους την προσφέραμε» λένε τα μέλη της «Σύμπλευσης».

«Στα Λέβιθα ζει μονάχα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ανθρώπων, η οικογένεια Καμπόσου και οι δύο γιοι τους. Ο πατέρας έχει υποστεί έμφραγμα και η σύζυγός του έχει χειρουργηθεί στο μάτι. Τα εγγόνια ζουν στην Πάτμο. Είναι συγκλονιστικό, μια οικογένεια, τέσσερις γενιές που καλλιεργούν και ζουν εκεί. Ηταν κρίμα να περάσουμε και να μην τους δούμε», λέει η κ. Σ. Κορμά. Στο νησί των 4 κατοίκων αποβιβάστηκαν -μάλλον πρώτη φορά για λόγους μη τουριστικούς- γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

ethnos.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός