Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

Αύξηση κατά 63% των καταγγελιών για παιδική πορνογραφία

Αύξηση κατά 63% των καταγγελιών για παιδική πορνογραφία
jumbo-banner

Δραματική είναι η αύξηση των καταγγελιών για παιδική πορνογραφία, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2014 που έδωσε στη δημοσιότητα ο INHOPE, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών για παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ.

Ετσι, τη χρονιά που μας πέρασε, ο οργανισμός διαχειρίστηκε 83.644 καταγγελίες για ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ το 2013 οι καταγγελίες ήταν 48.910 και το 2012 μόλις 33.821. Η αύξηση μεταξύ των δύο τελευταίων ετών έφτασε το 63%, ενώ μεταξύ 2012 και 2013 ήταν 47%. Μεταξύ των καταγγελιών που έφθασαν στις Ανοικτές Γραμμές, το 98% προωθήθηκε στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές μέσα σε 24 ώρες, ενώ το 93% του παράνομου περιεχομένου «κατέβηκε» από τις ιστοσελίδες εντός 72 ωρών. Σημειώνεται ότι στον εν λόγω διεθνή οργανισμό ανήκουν 48 Ανοικτές Γραμμές από, συνολικά, 43 χώρες του κόσμου.

«Η διεθνής αυτή συνεργασία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο, δεδομένου ότι η παιδική πορνογραφία εμπίπτει στο οργανωμένο έγκλημα» λέει στην «Κ» η συντονίστρια της ελληνικής Ανοικτής Γραμμής SafeLine, δρ Παρασκευή Φραγκοπούλου.

Στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για ιστότοπους που διαθέτουν υλικό παιδικής πορνογραφίας δεν βρίσκονται στην πρώτη θέση, σημειώνουν, όμως, σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που μας πέρασε οι ανώνυμες καταγγελίες που έφθασαν στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου λειτουργεί το SafeLine, ήταν 3.435.

Οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία κατέχουν τη δεύτερη θέση, με 20%, σημειώνοντας μέσα σ’ έναν χρόνο αύξηση 10%. Για την πάταξη του φαινομένου, η SafeLine συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ομολόγους της στο εξωτερικό. «Απαξ και φτάνει στα χέρια μας η πληροφορία, η νομική μας ομάδα ελέγχει την ορθότητά της, εντοπίζοντας την ιστοσελίδα» περιγράφει η ίδια. «Συνήθως ο κεντρικός server δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, εντοπίζουμε μέσω των tracing tools την εθνικότητα του Internet host και ενημερώνουμε τους αρμόδιους μέσω της πλατφόρμας του INHOPE».

«Στην πρώτη θέση, με 35%, βρίσκονται καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων», επισημαίνει. Εν προκειμένω, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προεξάρχον το Facebook, που ευθύνονται. «Το 30% των παραβιάσεων λαμβάνουν κυριολεκτικά χώρα στον δημοφιλή ιστότοπο» υπογραμμίζει η δρ Φραγκοπούλου.

«Συνήθως μας αναφέρουν ότι φίλοι ή πρώην σύντροφοι δημοσιοποιούν φωτογραφίες τους χωρίς τη δική τους συναίνεση». Εξίσου συχνό περιστατικό είναι τα «ψεύτικα» προφίλ, που στόχο έχουν τη διαπόμπευση του πραγματικού προσώπου, αλλά και την προσέγγιση άλλων χρηστών. Παράλληλα, 18% όσων προσέφυγαν στο SafeLine έκαναν λόγο για οικονομικές απάτες και 7% για απειλές. «Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Γιακουμάκη, είχαμε μεγάλη άνοδο στις καταγγελίες για cyber bullying, πολλές εκ των οποίων εικάζουμε ότι προέρχονταν από εφήβους…».

Καθημερινή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός