×

Προειδοποίηση!

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575
Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Ανοίγει η αυλαία ιδιωτικών επενδύσεων στα υδατοδρόμια

Ανοίγει η αυλαία ιδιωτικών επενδύσεων στα υδατοδρόμια
jumbo-banner

Ξεκινάνε επιτέλους οι ιδιωτικές επενδύσεις στα υδατοδρόμια μετά από πολλές αλλαγές και εγκρίσεις στην διακήρυξη για την διαδικασία παραχώρησης χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα σε ανάδοχο επενδυτή.

Το Λιμενικό Ταμείο της Σκύρου μετά από αρκετούς μήνες προσπάθειας αύριο ολοκληρώνει την διαγωνιστική διαδικασία όπου θα παραχωρήσει (μισθώσει) χρήση χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα σε ανάδοχο επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει εξ αρχής, χωρίς καμία επιβάρυνση για το Λιμενικό Ταμείο, την υποβολή αίτησης για αδειοδότηση, θα κατασκευάσει το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια θα αναλάβει ως Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο Σκύρου κ. Αντωνόπουλος δήλωσε «Ελπίζουμε να μην ανακοπεί η προσπάθεια αυτή από κάποια γραφειοκρατική διαδικασία. Σκοπός μας, είναι η ανάπτυξη του νησιού μας, να γίνει ελκυστικό τουριστικά, να προσελκύσουμε νέες δραστηριότητες και να έχουμε δυνατότητα σύνδεσης με νέους προορισμούς στο δίκτυο υδατοδρομίων σε όλο το Αιγαίο και Ηπειρωτική Ελλάδα. Έχουμε σκοπό να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, στην διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού τοπίου στο νησί μας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιλογών για τους  Σκυριανούς».

Μέχρι σήμερα όλα τα αιτήματα προς αδειοδότηση υδατοδρομίων υποβλήθηκαν από  δημόσιους φορείς (Λιμενικά Ταμεία & Οργανισμούς Λιμένων) γιατί έως και τον Φεβρουάριο του 2014 δεν υπήρχε αποσαφηνισμένη διαδικασία παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα προς ιδιώτη επενδυτή. Η εν λόγω απόφαση παραχώρησης αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό του τεχνικού φακέλου που πρέπει να υποβάλει για την χορήγηση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με τον Ν.4146/2013 και την Εγκύκλιο του Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα «Ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων», υπάρχουν τα εξής εναλλακτικά σχήματα διοικητικής λειτουργίας:

1.    Ο Δημόσιος Φορέας (Λιμενικό Ταμείο ή Οργανισμός Λιμένα) να υποβάλει αίτηση αδειοδότησης, να κατασκευάσει το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια να παραχωρήσει τη διοίκηση, τη διαχείριση, τη λειτουργία ή εκμετάλλευση των υποδομών και υπηρεσιών του υδατοδρομίου σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα επιλέξει. Ο Δημόσιος Φορέας θα επιβαρυνθεί όλο το κόστος αδειοδότησης και κατασκευής του υδατοδρομίου.

2.    Ο Δημόσιος Φορέας να παραχωρήσει (μισθώσει)  χρήση χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα σε ανάδοχο επενδυτή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που θα επιλεγεί με διαγωνιστική διαδικασία ο οποίος θα αναλάβει εξ αρχής την υποβολή αίτησης για αδειοδότηση, θα κατασκευάσει το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια θα αναλάβει ως Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου. Ο Δημόσιος Φορέας ΔΕΝ θα επιβαρυνθεί με οποιοδήποτε κόστος !!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. /Hellenic Seaplanes S.A. θέλει να επενδύσει με ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργήσει ιδιωτικά υδατοδρόμια όπου θα είναι κάτοχος της άδειας λειτουργίας ο ιδιώτης για τους εξής λόγους:
1.    Κανένα κόστος για τον δημόσιο φορέα (Λιμενικό Ταμείο, Οργανισμό Λιμένα) και δεν υπάρχει καμία εκροή δημόσιου χρήματος.
2.    Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με ιδιωτικούς πόρους χωρίς αναμονές, εγκρίσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες
3.    Ενιαίος σχεδιασμός και ανάπτυξη λειτουργίας από ένα φορέα προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις με τροποποιήσεις, τροποποιήσεις οι οποίες είναι δεδομένες στην περίπτωση που άλλος σχεδιάσει και πάρει την άδεια και άλλος αναλάβει ως φορέας λειτουργίας του υδατοδρομίου.
4.    Ο ιδιώτης επενδυτής θα προσελκύσει περισσότερες εταιρείες υδροπλάνων για να αποσβέσει την επένδυση του, γεγονός που θα αποφέρει πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετική δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Hellenic Seaplanes κ. Χαραλάμπους αναφέρει «Είναι εμφανές ότι το πλαίσιο της αδειοδότησης των υδατοδρομίων θα πρέπει να γίνει ευέλικτο και αποτελεσματικό ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και η ίδια η χώρα να κερδίσει τα μέγιστα οφέλη, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την ψήφιση του Νόμου, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου… Αναγνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ναυτιλίας, Μεταφορών και ΥΠΕΚΑ καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να επιστρέψουν τα υδροπλάνα στον φυσικό τους χώρο, την Ελλάδα. Ζητάμε εκ νέου την συμβολή τους για να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση ενός όντως «Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις» για χάρη του οποίου άλλωστε συντάχθηκε και εκδόθηκε ο Νόμος και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός