Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Ακριβές οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Ακριβές οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα
jumbo-banner

Η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union, ITU) το κόστος του βασικού «καλαθιού» υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, κατατάσσει τη χώρα στην 59η θέση της κατάταξης των λιγότερο ακριβών αγορών παγκοσμίως, σε σύνολο 166 χωρών.

Η κατάταξη αυτή έγινε με βάση τον δείκτη που μετρά τη δαπάνη του καταναλωτή ως ποσοστό (%) του ετήσιου εισοδήματός του. Περιέχεται δε στην αναφορά της ITU με τίτλο «Μετρώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας (Measuring Information Society)» που παρουσιάστηκε στο τέλος του περασμένου έτους.

Για την Ελλάδα, το κόστος μιας βασικής σύνδεσης σταθερού τηλεφώνου, μιας σύνδεσης κινητού και μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο (μέσω σταθερού δικτύου) απαιτεί περίπου το 4,8% του μέσου εισοδήματός του. Μάλιστα, το κόστος αυτό αναφέρεται στα «καλάθια» υπηρεσιών επικοινωνιών χαμηλής χρήσης. Για παράδειγμα, στη σταθερή τηλεφωνία το «καλάθι» περιλαμβάνει το κόστος της πάγιας χρέωσης και της δυνατότητας διενέργειας μηνιαίως 30 κλήσεων τρίλεπτης διάρκειας η κάθε μία.

Σύμφωνα με τους δείκτες της ITU, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ακριβή, κυρίως στη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ο σχετικός δείκτης κατατάσσει τη χώρα μας στην 82η λιγότερο ακριβή θέση, με δείκτη δαπάνης ως προς το εισόδημα 2,18%. Σύμφωνα με τη μελέτη -τα στοιχεία έχουν συλλεγεί στο τέλος του 2013- η μέση μηνιαία δαπάνη ενός χαμηλού κόστους πακέτου κινητής τηλεφωνίας, ανερχόταν σε 41 δολάρια/μήνα (περίπου 30 ευρώ/μήνα). Αντίστοιχα, το κόστος υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας εκτιμήθηκε σε 24 δολάρια/μήνα, ενώ το κόστος μιας σύνδεσης στο Internet (μέσω σταθερού δικτύου) κόστιζε 13,3 δολάρια/μήνα. Με τις συγκεκριμένες χρεώσεις των υπηρεσιών, η χώρα κατατάσσεται στην 72η λιγότερο ακριβή θέση σε ό,τι αφορά το κόστος της σταθερής τηλεφωνίας και στην 38η θέση με βάση το κόστος πρόσβασης στο Internet.

H ITU παρουσιάζει και άλλους δείκτες για το κόστος παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών στον πλανήτη, όπως εκείνους που αφορούν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού δικτύου επικοινωνιών. Μάλιστα οι δείκτες εξειδικεύονται περαιτέρω για την πρόσβαση μέσω «έξυπνου τηλεφώνου (smartphone)» και μέσω PC datacard. Η Ελλάδα εμφανίζεται σχετικά φθηνή στην πρόσβαση στο Internet μέσω smartphone (29η λιγότερο ακριβή θέση). Σημειώνεται ότι η Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Bank, της οποίας αξιοποιεί η ITU, είναι η 29η χώρα του πλανήτη με βάση το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της. Με βάση το ύψος του εισοδήματος των Ελλήνων, η χώρα λογικά θα έπρεπε να κατατάσσεται κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι μελετητές της έρευνας, ειδικοί παράγοντες (π.χ. επίπεδο ανταγωνισμού, παρέμβαση του κράτους με επιδοτήσεις κ.λπ.) επηρεάζουν τελικά το κόστος που πέφτει στις πλάτες των καταναλωτών. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία έτη, κυρίως λόγω μείωσης του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Στην περιοχή μας, δηλαδή στην Ευρώπη, η Νορβηγία θεωρείται η πιο φθηνή χώρα για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Οι κάτοικοί της διαθέτουν μόλις το 1,2% του εισοδήματος για να έχουν βασικές υπηρεσίες επικοινωνιών. Στην Ε.Ε., οι φθηνότερες χώρες είναι η Aυστρία και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι πολίτες τους διαθέτουν το 1,5% του εισοδήματος. Η Ελλάδα με βάση την επίδοσή της, κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ 28 κρατών-μελών. Η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στις βασικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών είναι η Βουλγαρία, όπου οι κάτοικοί της πρέπει να διαθέσουν πάνω από το 10%, και στον πλανήτη το Μαλάουι, όπου οι κάτοικοι του πρέπει να διαθέσουν το 70% του εισοδήματος.

kathimerini.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός