Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Έρχονται ευρωπαϊκες «καμπάνες» για τους ΧΑΔΑ – Τι θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα

Έρχονται ευρωπαϊκες «καμπάνες» για τους ΧΑΔΑ – Τι θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα
jumbo-banner

Ένα πράγμα κατέστη σαφές στις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ευρείες συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν αιρετοί από πειρφέρειες της χώρας και υπηρεσιακοί παράγοντες και γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

Ο κίνδυνος επιβολής νέων προστίμων για κάθε μη περιβαλλοντικά αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη χώρα είναι τεράστιος, αν όχι αναπόφευκτος, ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 6ης Ιουνίου, οπότε ολοκληρώνεται ένα πρώτο εξάμηνο μετά την καταδικαστική απόφαση (2-12-2014) του
Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα που για τους 396 ΧΑΔΑ της χώρας, συνολικού ύψους 14.520.000 ευρώ.

Από τις 2 Ιουνίου θα επιβάλλεται επί πλέον, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς ΧΑΔΑ ύψους 80.000 ευρώ και για τους δε ανενεργούς 40.000 ευρώ έως ότου, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες συσκέψεις είναι χαρακτηριστικά, όσο και αμείλικτα: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρονται 64 ΧΑΔΑ από τους οποίους μόνον οι 15 έχουν εν τω μεταξύ αποκατασταθεί. Οι εν λόγω 49 ανενεργοί ΧΑΔΑ συμπληρώνουν ένα ενδεχόμενο επιβολής προστίμων ύψους 1.960.000 ευρώ.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένουν 81 ΧΑΔΑ από τους οποίους οι 23 είναι ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Το πρόστιμο που θα επιβληθεί, επί πλέον του προαναφερθέντος, είναι 4.160.000 ευρώ αν μέχρι τις 2 Ιουνίου δεν υπάρξει θεαματική πρόοδος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τους 12 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 2 –Ξηρομέρου και Πηνειού – ενώ παραμένουν 5 ενεργοί (2 στην Ανδραβίδα & Κυλλήνη, 1 στην Ανδρίτσαινα & Κρέστενα , 1 στη Ζαχάρω και 1 Πηνειού). Παραμένουν επίσης 5 ανενεργοί (2 στην Αιγιαλεία, 1 στον Πύργο, 1 στην Αμαλιάδα και 1 στην Αρχαία Ολυμπία). Το πρόστιμο που θα επιβληθεί αναμένεται ότι για τους παραπάνω δήμους της Ηλείας θα είναι 560.000 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τους 10 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 3 (2 στη Λευκάδα και 1 στην Κέρκυρα) ενώ παραμένουν συνολικά δέκα ΧΑΔΑ , 9 στο Δήμο Κέρκυρας και 1 στο Δήμο Παξών, από τους οποίους οι 3 είναι ενεργοί (2 στην Κέρκυρα και 1 στους Παξούς) και οι 4 ανενεργοί στο Δήμο Κέρκυρας. Τα πρόστιμα υπολογίζονται για μεν το Δήμο Κέρκυρας 870.000 ευρώ και για το Δήμο Παξών 80.000 ευρώ.

Δυστυχώς πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει και για την Περιφέρεια Αττικής. Από τους δέκα 18 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 4 ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ. Παραμένουν επίσης ανενεργοί 11 ΧΑΔΑ. Το Πρόστιμο που θα επιβληθεί αναμένεται ότι για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής θα είναι 680.000 ευρώ.

Επομένως, με έναν αθροιστικό υπολογισμό, πέραν των 14.520.000 ευρώ των προστίμων που επιβλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου για τους 396 συνολικά ΧΑΔΑ που διατηρούνται στην Ελλάδα, αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα ενδεχόμενου ύψους 8.130.000 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων όσων ΧΑΔΑ που είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά προγράμματα, εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από Εθνικούς πόρους.

aftodioikisi.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός