Menu
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στην 52η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσ…

Τον πλούτο των δωδ...

Το 2ο Τουρνουά Beach basket του Α.Σ. Ηρακλής 2000 ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το 2ο Τουρνουά Beach bask…

Νικητές ήταν οι "Τ...

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος της έμαθε... θαλάσσιο σκι! Video

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ο…

Η Ντορέττα Παπαδημ...

Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρί…

Σε λιγότερο από δύ...

ΟΑΕΔ: 12 προγράμματα με χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το Φθινόπωρο

ΟΑΕΔ: 12 προγράμματα με χ…

Την υλοποίηση δώδε...

Φρενίτιδα στις ΗΠΑ με την «Μεγάλη» έκλειψη του Ήλιου

Φρενίτιδα στις ΗΠΑ με την…

Μια ολική έκλειψη Ηλ...

Ε.Ι.ΘΕ.Λ.: Θα πρέπει να απαιτήσουμε, κ. Δήμαρχε, την περαιτέρω στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Θεραπευτηρίου – Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας

Ε.Ι.ΘΕ.Λ.: Θα πρέπει να α…

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙ...

Προσοχή, νέα «φάμπρικα» από απατεώνες Άγγλους «τουρίστες»

Προσοχή, νέα «φάμπρικα» α…

Εάν δεν είναι μεμο...

Air Berlin : Η Ryanair διαμαρτύρεται για κατασκευασμένη χρεωκοπία, η easyJet ενδιαφέρεται…

Air Berlin : Η Ryanair δι…

Μεγάλη αναταραχή συν...

Alltours: Πρόσθετες πτήσεις για Κρήτη, Ρόδο, Κω το φθινόπωρο

Alltours: Πρόσθετες πτήσε…

Είκοσι πρόσθετες πτή...

Viral: Αστυνομικός στο Ναύπλιο ηρεμεί με αγκαλιά μωρό, μετά από τροχαίο [βίντεο]

Viral: Αστυνομικός στο Να…

Το γύρο του Διαδικτύ...

Παντρεύεται η Ελεονώρα Μελέτη - Το ρομαντικό δείπνο και η πρόταση γάμου

Παντρεύεται η Ελεονώρα Με…

Τον έρωτα στα μάτι...

Prev Next

Έλεγχος για πλαστά σε κάθε βήμα

Έλεγχος για πλαστά σε κάθε βήμα
jumbo-banner
Σε ενδελεχή έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών, προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή -πρόσληψη, παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη, μετάθεση- δημοσίου υπαλλήλου θα προβαίνουν εφεξής οι υπηρεσίες.
 
Βάσει του πρόσφατου νόμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε εγκύκλιο στις υπηρεσίες ζητώντας την άμεση εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου γνησιότητας των πιστοποιητικών και δικαιολογητικών των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι ο έλεγχος αυτός να λειτουργήσει ως «δικλίδα ασφαλείας» προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της χρήσης πλαστών δικαιολογητικών.
 
Βάσει του νόμου, πριν από την υπογραφή της πράξης διορισμού ή πρόσληψης του προσωπικού θα πρέπει να γίνεται από την υπηρεσία αυτεπάγγελτος έλεγχος της γνησιότητας των πιστοποιητικών που έχει υποβάλει ο υπάλληλος. Ελεγχος πιστοποιητικών θα γίνεται και σε όσους υπαλλήλους επιλέγουν να παραιτηθούν από τις υπηρεσίες τους ή συνταξιοδοτούνται. Ο έλεγχος ιδιαίτερα στο στάδιο της συνταξιοδότησης κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάλληλοι εντοπίστηκαν να έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις προκειμένου να «κρύψουν» τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και στη σχετική αιτιολογική έκθεση του νόμου, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι κάθε υπάλληλος θα ελεγχθεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Εφόσον οι εν λόγω υπάλληλοι εντοπιστούν να έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών, η παραίτησή τους δεν θα γίνεται δεκτή, ενώ συνέπειες θα υπάρχουν και στο καθεστώς της συνταξιοδότησής τους.
Η διαδικασία αφορά τις αιτήσεις παραίτησης υπαλλήλων που απασχολούνταν στο Δημόσιο μέχρι και 31.10.2014. Οι αιτήσεις αυτές δεν θα γίνουν δεκτές πριν ολοκληρωθεί ο αυτεπάγγελτος έλεγχος όλων των πιστοποιητικών που χρησιμοποιήθηκαν για τον διορισμό, πρόσληψη κ.λπ.
 
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση η οποία θα κοινοποιείται στον υπάλληλο.
 
Αντίστοιχη διαδικασία ισχύει και για τις μεταφορές-μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τις υπηρεσιακές μεταβολές που έχουν υπογραφεί από τα αρμόδια όργανα αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
 
«Δημιουργούμε, από εδώ και στο εξής, διαδικασίες και μόνιμες δομές ελέγχου που επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και αποτρέπουν την επανάληψη απαράδεκτων συμπεριφορών που προσβάλλουν συνολικά την εικόνα της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι «δεν τιμά τη χώρα μας να υπηρετούν στο Δημόσιο άνθρωποι που κατέλαβαν μια θέση εξαπατώντας και κλέβοντας το μέλλον των συνανθρώπων τους».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, βάσει του σχετικού νόμου, θεσπίστηκε ως ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα η κατάθεση, η χρήση, η συμπερίληψη και η διατήρηση στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου βεβαιώσεως. Το εν λόγω πειθαρχικό παράπτωμα είναι διαρκές και θέτει αυτόματα τον υπάλληλο σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.
kathimerini.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός