Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

«Καπέλο» 2% στην τιμή της βενζίνης λόγω capital controls

«Καπέλο» 2% στην τιμή της βενζίνης λόγω capital controls
jumbo-banner

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπεται για μια ακόμη φορά το θέμα της κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων στα νησιά.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε χθες ότι οι έλεγχοι του υπουργείου έδειξαν καραμπινάτες περιπτώσεις κερδοσκοπίας στα νησιά, για τις οποίες κινητοποιήθηκε το ΣΔΟΕ, και ότι παραπέμπεται συνολικά ο φάκελος για έλεγχο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η απόφαση του κ. Χριστοδουλάκη στηρίχτηκε στους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γ.Γ. Εμπορίου το προηγούμενο διάστημα, όπου διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μέχρι και 20 λεπτά το λίτρο στις τιμές του υγραερίου κίνησης στις περιοχές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, του Ιονίου, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου, όπως και αποκλίσεις μικρότερου εύρους στις τιμές των βενζινών.

Πρόκειται για συνολικά 9 νομούς της χώρας, στους οποίους οι υψηλές τιμές αποτελούν πλέον παράδοση και εξ αυτού του λόγου έχουν παραπεμφθεί πολλάκις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να υπάρξει εξυγίανση της κατάστασης. Στην παρούσα περίπτωση και σε ό,τι αφορά το υγραέριο κίνησης, η Γ.Γ. Εμπορίου εμφανίζει ως βασικό ένοχο τα αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν πρατηριούχοι και εταιρείες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στο μεταξύ όμως με «καπέλο» πληρώνει την τιμή της βενζίνης το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Οι πρατηριούχοι έχουν μεταφέρει στην κατανάλωση το κόστος προμήθειας 1,5% των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στις οποίες υποχρεώθηκαν μετά την επιβολή των capital controls. Eνα ακόμη πρόσθετο ποσοστό έχουν επίσης μεταφέρει στην κατανάλωση για να καλύψουν τη στενότητα κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα της παύσης των πιστώσεων από τις εταιρείες εμπορίας, κίνηση άμυνας έναντι του αυξημένου ρίσκου για επισφάλειες μετά την επιβολή του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων.

Συνολικά τα capital controls επιβάρυναν τις τιμές των καυσίμων με ένα κόστος της τάξης τουλάχιστον 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από την εξέλιξη της τιμής της αμόλυβδης το διάστημα 3 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου, όπου ενώ η τιμή διυλιστηρίου έχει μειωθεί σε ποσοστό 13%, η μείωση της λιανικής τιμής περιορίστηκε στο 9%. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική, όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, διαμορφώθηκε στις 3 Ιουλίου στο 1,56 ευρώ και υποχώρησε στις 28 Αυγούστου στο 1,423 ευρώ το λίτρο. Η τιμή διυλιστηρίου (προ ΦΠΑ) στις 3 Ιουλίου ήταν 1,186 ευρώ το λίτρο και στις 28 Αυγούστου μειώθηκε στο 1,034 ευρώ το λίτρο. Το ίδιο διάστημα η τιμή του αργού υποχώρησε σε ποσοστό 19% και η τιμή platts που αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης της διυλιστηριακής τιμής κατά 30%. Εάν συνυπολογιστεί η επίδραση των φόρων στη διαμόρφωση της διυλιστηριακής τιμής που αντιπροσωπεύει ποσοστό 64%, η διυλιστηριακή τιμή φαίνεται να ακολουθεί πλήρως τη διακύμανση της τιμής βάσης της (platts και ισοτιμία ευρώ δολαρίου).

Καθημερινή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός