Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

«Γκάζι» στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

«Γκάζι» στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
jumbo-banner

Ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα υιοθετεί για την πρώτη ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ανακοίνωσε ότι η σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με την κοινοπραξία Fraport AG- Slentel Ltd θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι δύο πλευρές δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς, με στόχο να υλοποιηθεί η συμφωνία, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και εργαζομένους στους αερολιμένες που αποκρατικοποιούνται.

Πάντως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις αντιδράσεις δηλώνει βέβαιη ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι δόθηκε παράταση για τις εγγυητικές επιστολές των τριών ομίλων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, η προθεσμία για τις οποίες έληγε χθες.

Η επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών επαληθεύει τις πληροφορίες πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα όσα προέβλεπε η αρχική προσφορά της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας, ούτε όσον αφορά το τίμημα ούτε όσον αφορά τον χρόνο παραχώρησης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ήδη τεχνικά κλιμάκια του προτιμητέου επενδυτή επισκέπτονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με στόχο να καταγράψουν τον τρόπο λειτουργίας, τις ελλείψεις, αλλά και τις απαραίτητες παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να υποδεχθούν την τουριστική κίνηση του 2016 χωρίς προβλήματα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ «σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο προτιμητέος επενδυτής Fraport AG ? Slentel Ltd και οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι CASA (Corporation America S.A.) - METKA Α.Ε. και VINCI Airports S.A.S. - ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. ανανέωσαν τις προσφορές τους. Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να υπογραφεί με τον προτιμητέο επενδυτή μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ταμείου. Στόχος είναι να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,234 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2015, όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο. Η παραχώρηση θα γίνει για 40 χρόνια. Για το σύνολο της περιόδου παραχώρησης υπολογίζεται πως το Δημόσιο θα έχει συνολικά έσοδα περίπου 10 δισ. ευρώ, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει και ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα για τις δύο ομάδες αεροδρομίων 22,9 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη ομάδα που παραχωρείται περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζάκυνθου, Άκτιου και Καβάλας και η δεύτερη ομάδα τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα απαιτηθούν τουλάχιστον οκτώ μήνες με ένα χρόνο για τα να «περάσουν» τα αεροδρόμια στα χέρια της Fraport. Αυτό ανατρέπει τα αρχικά σχέδια της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας που ήθελε την διαχείριση των 14 αεροδρομίων καθόλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2016.

Πόλεμος στην Κέρκυρα για την «αυτοψία» της Fraport
Τον... Ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες η επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου του προτιμητέου επενδυτή Fraport AG - Slentel στον αερολιμένα της Κέρκυρας, με τοπικούς φορείς και εργαζομένους στο αεροδρόμιο να ετοιμάζουν προσφυγές σε ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια αλλά και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.
Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων στο αεροδρόμιο έδωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος προανήγγειλε τη διενέργεια ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος πολύ σύντομα, καθώς και προσφυγή στα δικαστήρια κατά της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
«Είμαστε παρόντες σε αυτή την κινητοποίηση για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο αγώνα των εργαζομένων του αεροδρομίου της Κέρκυρας, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση», υποστήριξε ο κ. Γαλατσιάτος, ο οποίος έκανε λόγο για αποστολή διπλού μηνύματος τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους Γερμανούς για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.

Ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος δήλωσε επίσης ότι ο δήμος θα αντισταθεί με όλα τα μέσα, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Κέρκυρας. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα παραδώσουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κατάσταση για τη δεσπόζουσα θέση των 14 αεροδρομίων όπως, επίσης, και έναν ογκώδη φάκελο για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «μη συμφέρουσα, καθώς θα επιφέρει στη χώρα μας ζημιά περίπου δύο δισ. ευρώ». «Καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τους δικηγορικούς Συλλόγους Κέρκυρας και Χανίων, ένα νομικό αιτιολόγημα και προσπαθούμε, μέσα από συγκεκριμένες παραβιάσεις της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας, να ακυρώσουμε αυτή τη διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεβιζόπουλος

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ προσπάθησαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του αεροδρομίου, αλλά εμποδίστηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ και αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόνταν στο αεροδρόμιο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός