Menu
38 νέες άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου προκηρύσσει ο Δήμος Κω

38 νέες άδειες υπαίθριου …

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργο...

Πάρε βαθιά ανάσα: To trailer του 7ου επεισοδίου του Game of Thrones μόλις κυκλοφόρησε

Πάρε βαθιά ανάσα: To trai…

Και ενώ ακόμα επισήμ...

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές το βίντεο για την νεκρή κόρη του παρουσιαστή

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές…

Σαν βόμβα έσκασε χθε...

Πατέρας έστησε «ενέδρα» στον επίδοξο βιαστή της κόρης του!

Πατέρας έστησε «ενέδρα» σ…

Απίστευτες σκηνές στ...

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – Πάνος Βλάχος: «Δεν επιστρέφουμε στη Μουρμούρα»

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – …

Διαψεύδουν κατηγορημ...

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομικώς. Δεν είναι πλέον σύνθημα, είναι πραγματικότητα.”

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομ…

Το Σάββατο το βράδυ ...

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση να «αναβάλλει»

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυ…

Την αναβολή της εφαρ...

To σημείωμα του μαγαζάτορα για τις διακοπές που έγινε viral (φωτο)

To σημείωμα του μαγαζάτορ…

Το γύρο του διαδικτύ...

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙ…

Με χρεωστική ή πιστω...

Επίσκεψη Βρετανικής προξενικής ομάδας στη Λέρο

Επίσκεψη Βρετανικής προξε…

Την Παρασκευή 25.8.2...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξεις κατά γενικού γραμματέα, περιφερειάρχη & 48 δημάρχων (πίνακας)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξε…

Την ανάλυση των 12...

Prev Next

Υπερφορλόγηση: Αναζητείται αντίδοτο στο ΕΣΠΑ για νησιά και τουριστικές περιοχές

Υπερφορλόγηση: Αναζητείται αντίδοτο στο ΕΣΠΑ για νησιά και τουριστικές περιοχές
jumbo-banner

Σειρά δράσεων με στόχο την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και τη στήριξη έργων σε τουριστικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας τους επόμενους μήνες ως αντίβαρο στην υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των νησιών που έρχεται με το πολυνομοσχέδιο.

Αρχή γίνεται με το πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για το οποίο αποφασίστηκε νέα παράταση αλλά και αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης που από τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα όπως είπε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 18/5 ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης για την διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. αναμένεται και σχετική υπουργική απόφαση) ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.

Επιπλέον ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον τουρισμό για το Σεπτέμβριο ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη νέων κτηριακών υποδομών και η αναβάθμιση καταλυμάτων και άλλων επιχειρήσεων.

Έτσι ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην 36η Ετήσια Συνάντηση της Επιτροπής Νησιών της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Μαΐου 2016 τόνισε ότι οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών.

Επισήμανε, επίσης, πως η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014-20 ώστε να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις νησιωτικές περιφέρειες. Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση ώστε από τη νέα χρονιά να αυξηθεί περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημόσιων Ενισχύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Δράσεις σε υποδομές

Παράλληλα στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων ετοιμάζονται δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη υποδομών. Ενδεικτικό είναι ότι στο «ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» υπάρχουν δράσεις με άμεσο αποτύπωμα στον τουρισμό. Π.χ.:

Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)
Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)
Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)
Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)
Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)
Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)
Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)
Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)
Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:

Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)
Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)
Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)
Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)
Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)
Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ).
Το στοίχημα “Natura” και οι μαύρες τρύπες

Επιπλέον πολλά ποντάρει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση των περιοχών natura. Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη στην ΕΕ μετά την Κροατία σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον που χρήζουν προστασία. Μάλιστα τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε περιοχές Natura στην Ευρώπη και, ενώ ο ετήσιος τζίρος από τη διαχείριση των περιοχών αυτών στην Ε.Ε ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν έξω από αυτόν τον κύκλο εργασιών. Το αίτημα των φορέων για 17,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση του δικτύου Natura της Ελλάδας, αποτελεί επένδυση και όχι μόνο κόστος προστασίας τόνισε κι έδωσε έμφαση στην ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων. Όπως είπε δε θα γίνει αποδεκτή η διασπάθιση χρημάτων και η κατασκευή έργων χωρίς συνάρθρωση με την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι 300 προτάσεις για δράσεις αναβάθμισης περιοχών με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον από τις Περιφέρειες, τα γνωστά ως «πράσινα σημεία» έχουν προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 800.000 ανά σημείο!

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή