Menu
Στα περίπτερα ξανά «Τα Νέα» και το «Βήμα της Κυριακής»-Αρθρο του Μαρινάκη

Στα περίπτερα ξανά «Τα Νέ…

Στα περίπτερα βρίσκε...

Τρομοκρατική η επίθεση με μαχαίρι στην Φιλανδία [βίντεο]

Τρομοκρατική η επίθεση με…

Νέα τροπή παίρνει ...

Εντυπωσιακές εικόνες από επιχειρήσεις διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού – Βίντεο

Εντυπωσιακές εικόνες από …

Το Πολεμικό Ναυτικό ...

Απειλούν την Ιταλία οι τζιχαντιστές – «Είναι ο επόμενος στόχος»

Απειλούν την Ιταλία οι τζ…

Την Ιταλία "απειλε...

ΠΕΡΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΕΜΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΠΕΡΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚ…

Πρόσφατα επανήλθε ...

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δελφίνι αρνείται να εγκαταλείψει το νεκρό μωρό της!

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δ…

Στο βίντεο και στι...

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αegean Regatta 2017

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αege…

Την Κυριακή το πρωϊ ...

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέταιρο του Μπόμπολα παραχωρεί το management της Πήγασος ο Σαββίδης

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέτα…

Σε ποιον συνέταιρο τ...

Ασφαλιστικό για κλάματα: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψεις για να πάρεις σύνταξη 1.000€

Ασφαλιστικό για κλάματα: …

«Πόσα χρόνια είπες...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Καρδούλια: ..."Ο μαστραντώνης μ΄ ασβηστο μεράκι"...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Κα…

Έφυγε ο καλός φίλος,...

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου: Φήμες για χωρισμό, λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας!

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – …

Μπορεί να ετοίμαζαν ...

Prev Next

Σε Οριακή κατάσταση η λειτουργία των σταθμών παραγωγής σε Κάλυμνο, Κω, Αστυπαλιά και Πάτμο

Σε Οριακή κατάσταση η λειτουργία των σταθμών παραγωγής σε Κάλυμνο, Κω, Αστυπαλιά και Πάτμο
jumbo-banner

Με αφορμή μια επιστολή που μας κοινοποιήθηκε  από το σωματείο εργαζομένων της ΤΔΕ-ΕΤΕ ΔΕΗ ΒΣ Δωδ/σου για την οριακή κατάσταση λειτουργίας που βρίσκονται οι σταθμοί παραγωγής σε Κάλυμνο, Κω, Αστυπαλιά και Πάτμο, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής

Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα  για την ενέργεια στην χώρα μας

Η ΔΕΗ σήμερα θα μπορούσε να παράξει και να ηλεκτροδοτήσει φτηνά και με ασφάλεια όλες τις περιοχές .

Θα μπορούσε να σχεδιάσει και να εκτελέσει έργα που θα βελτίωναν την ζωή των λαϊκών στρωμάτων και θα προωθούσαν την πρόοδο και την τεχνολογία.

Αντ'αυτού  η ΔΕΗ σπασμένη πλέον σε ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ  υπακούει στην ευρωπαϊκή οδηγία  διαμελισμού της ,που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζει και εφαρμόζει και έτσι την ιδιωτικοποιεί πλήρως.

Το τίμημα ήδη πληρώνεται από τους εργαζόμενους στον χώρο με μείωση προσωπικού και μισθών,εργολαβίες, αλλά και έξω από αυτόν που σήμερα περιορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ οι οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών εξαιτίας της υψηλής τιμολόγησης παροχής έχουν πιάσει κόκκινο.

Θα περίμενε κανείς από μια αριστερή κυβέρνηση ,όπως η ίδια υποστηρίζει, να εφαρμόσει μια πολιτική που θα προστατεύει τα λαϊκά νοικοκυριά από το ακριβό κόστος του ρεύματος,θα προσλάβει όσους χρειάζονται σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας χώρο, θα σχεδιάσει έργα παραγωγής και συντήρησης  του δικτύου .

Οι νόμοι όμως της καπιταλιστικής αγοράς που εκσυγχρονίζονται και εμπλουτίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους μηχανισμούς δεν επιτρέπουν τέτοιες  πολιτικές με  σημάδια φιλολαϊκής πολιτικής.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας ,αφού είναι κυβέρνηση διαχείρισης αυτών των νόμων, στον δρόμο των προηγούμενων και  σχεδιάζει - προς το παρόν -  την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια  θα προκηρύξει  το διαγωνισμό δια μέσου του ΔΣ  της ΔΕΗ  για την εκχώρηση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».

Αναμορφώνει  τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές,πάγια απαίτηση τους,  με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους»

Η κυβέρνηση της... «αριστεράς» πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα , συμφώνησε και στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης). Δηλαδή το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ θα το πουλά σε τιμές κόστους σε ιδιώτες προμηθευτές και αυτοί θα το μεταπωλούν στη συνέχεια σε πρώην πελάτες της ΔΕΗ (θα τους δώσει και μεγάλο τμήμα του πελατολογίου της), απολαμβάνοντας τεράστια ποσοστά κέρδους .

Έχει ιδιαίτερη σημασία,προκειμένου οι εργαζόμενοι να βγάλουν και τα σωστά συμπεράσματα, ότι οι κυβερνήσεις πορεύτηκαν μαζί  με τις εργοδοτικές-κυβερνητικές  συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου που το '99 ξεπούλησαν το ασφαλιστικό τους ταμείο,που παρουσίασαν την μετοχοποίηση της ΔΕΗ “επί γης” παράδεισο,που αποφάσισαν σε συνέδριο τον διαμελισμό της ΔΕΗ σε θυγατρικές και που συνεχίζουν να προκαλούν τους εργαζόμενους του κλάδου καλώντας  ταγμένους κυβερνητικούς υπάλληλους και νυν ντίλερ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στα συνέδριά τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι από τους αποδέκτες  της επιστολής των εργαζομένων της ΤΔΕ-ΕΤΕ ΔΕΗ δεν πρόκειται να ιδρώσουν και πολύ.

Εκείνοι που πρέπει να ενημερωθούν και να αντιδράσουν οργανωμένα και συλλογικά είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Μοναδική διέξοδος που να υπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα τους, αποτελεί η πρόταση για δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας που θα εντάσσει και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ,θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα εξασφαλίζει και θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-μισθολογικά δικαιώματα και φτηνό ρεύμα για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά και επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές.   

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή