Ο Αναπτυξιακός Νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας

Ιούνιος 14, 2016
jumbo-banner

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, άνοιξε την πρώτη μέρα συζήτησης του Αναπτυξιακού Νόμου στην Ολομέλεια.

Ο Αναπτυξιακός νόμος, που θα ψηφιστεί την Τετάρτη (14/6/16), θα αποτελέσει τη νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της Ελληνικής Οικονομίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, υπογράμμισε στην εισήγησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Η συνταγή των προηγούμενων αναπτυξιακών
«Το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται αυτός ο νόμος είναι ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, με μία οικονομία σε πλήρη αποδιοργάνωση, αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν επί χρόνια, πολύ πριν από τα χρόνια του μνημονίου».
«Κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το ναρκοθετημένο πεδίο για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι: η πλήρης αποσάθρωση του παραγωγικού τομέα της χώρας, η πλήρης αποβιομηχάνιση, η σημαντική μείωση του αγροδιατροφικού τομέα. Υπήρχε μεγάλη έλλειψη στις επένδυση με στόχο, δεν έχει γίνει καμία επένδυση σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (το 95% των επενδυτικών σχεδίων αφορούσε σε επενδύσεις χαμηλής και μέσης-χαμηλής τεχνολογίας) και όλες οι επενδύσεις είχαν σκοπό τη μεγέθυνση και όχι την ποιότητα στον τουρισμό. Έχει υπάρξει σπατάλη χρημάτων σε φίλους και κολλητούς, μέσω υπερτιμολογήσεων που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Η Γραφειοκρατία, που αποτέλεσε το άλλοθι για να ευνοηθούν αυτοί που βόλευαν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ενώ, τέλος, έχει σημειωθεί πλήρης ανισότητα χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις υψηλότερες βαθμίδες οικονομικής ανισότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Αυτό το πεδίο ενίσχυσαν και διαμόρφωσαν οι αναπτυξιακοί νόμοι στην Ελλάδα. Νόμοι χωρίς αναπτυξιακό όραμα και σαφείς παραγωγικές κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την αποτυχία των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, που όχι μόνο δεν κατάφεραν να αλλάξουν το αναπτυξιακό πρότυπο, αλλά μας κληροδότησαν και 6,4 δις εκκρεμότητες σε περίπου 6.300 επενδυτικά σχέδια, έρχεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον νέο αναπτυξιακό νόμο».

Μια διαφορετική αναπτυξιακή λογική
«Ο Αναπτυξιακός είναι ένας νόμος που εστιάζεται στην ανάπτυξη της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης. Ένας νόμος που από την αρχή θέτει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εστιάζοντας και πριμοδοτώντας αναπτυξιακούς τομείς που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται στην άμβλυνση της περιφερειακής ανισότητας».
«Ο Νέος Αναπτυξιακός νόμος, διέπεται από μια διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση που αποτυπώνεται με τις ρυθμίσεις για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Για την αύξηση της απασχόλησης, τη βελτίωση της συνεργασίας, τη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, την επιδίωξη για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών»
«Το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση ενσωματώνει μια σειρά από καινοτομίες σε σύγκριση με τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους. Δεν αποτελεί απλά μια βελτιωμένη έκδοση των προηγούμενων νόμων, αλλά μια βαθιά μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης της οικονομίας, των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και των βέλτιστων πρακτικών αναπτυξιακών κινήτρων που υπάρχουν σε άλλες χώρες».

Ενισχυμένες χρηματοδοτικές πρακτικές
«Κύριο στοιχείο είναι η διαφοροποίηση της σύνθεσης των χρηματοδοτικών μέσων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής έναντι των άλλων μέσων επιδότησης και ιδιαίτερα έναντι της επιχορήγησης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται σαφές ότι στοχεύουμε στην ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία θα στοχεύει στη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου. Επιδιώκουμε η φορολογική απαλλαγή να φτάσει το 45% του συνόλου των επιδοτήσεων, πλησιάζοντας έτσι τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι 54%. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η φοροαπαλλαγή δίδεται για 15 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο επιδοτούμε την απόδοση και όχι το κυνήγι των δαπανών». «Επιδοτείται, ακόμη, η χρηματοδοτική μίσθωση, η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών».
«Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας συμπληρώνεται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία: του Ταμείου χρηματοδότησης Έρευνας και Καινοτομίας, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».
8 καθεστώτα ενίσχυσης
«Τα 8 καθεστώτα επενδύσεων είναι: Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, Γενική Επιχειρηματικότητα, Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ, Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ, Συνέργειες και Δικτυώσεις, Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών, Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια, Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους»
«Στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων έμπαιναν σε μια κοινή ανταγωνιστική βάση με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια, που τη δεδομένη στιγμή, αποτελούσαν την τάση της αγοράς, ανεξάρτητα αν εξυπηρετούσαν το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Έτσι παρουσιάστηκε το φαινόμενο το 75% των επενδυτικών σχεδίων που τελικά χρηματοδοτήθηκαν να κατευθύνονται σε 2 μόνο τομείς ανάπτυξης. Με τη δημιουργία των 8 καθεστώτων ενίσχυσης δημιουργούνται προστατευμένα περιβάλλοντα για τομείς που πρέπει να αποτελέσουν τον εμβρυουλκό της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Βοήθεια για τους αδύναμους του «επιχειρείν»
«Ένα από τα χαρακτηριστικά του νόμου είναι, ακόμη, η εξάλειψη της ίδιας συμμετοχής. Το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας, τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οι ΜΜΕ λόγω της κρίσης, προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής με δανεισμό αλλά και άλλες πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης».
«Μια σημαντική τομή του νέου αναπτυξιακού νόμου, είναι ο καθορισμός ειδικών κατηγοριών ενίσχυσης που καθορίζονται τόσο με γεωγραφικά κριτήρια, όσο και με κριτήρια μορφής και επίδοσης. Με στόχο την καταπολέμηση διαφόρων ειδών μειονεξιών, για τις ορεινές, νησιωτικές, παραμεθόριες περιοχές και περιοχές μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης, εντάσσονται, επίσης, επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε οργανωμένους υποδοχείς».

Απαντώντας σε διάφορες αιτιάσεις
«Το νομοσχέδιο προβλέπει παρατάσεις των ανολοκλήρωτων επενδυτικών σχεδίων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων και νέα προθεσμία ολοκλήρωσης. Για τα σχέδια αυτά, το ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται σε επτά ετήσιες δόσεις. Απαντώντας σε μια κριτική που υπάρχει για το μεγάλο χρόνο αποπληρωμής, σημειώνω ότι δίνεται παράταση για την υλοποίησή τους, διασφαλίζεται για πρώτη φορά η πληρωμή τους, ενώ εντάχθηκαν χωρίς βεβαιότητα χρηματοδότησης, εξασφαλίζεται διαφάνεια στην κατάταξη ελέγχου και εκταμίευσης της ενίσχυσης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ποσοστού ίδιας συμμετοχής μέχρι το απαραίτητο 25%, διασφαλίζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της στελέχωσης του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών και της αύξησης της αμοιβής τους, δεν απαιτείται η προέγκριση του τραπεζικού δανείου για την ολοκλήρωση, το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τους αναπτυξιακούς νόμους θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή των παλαιών αναπτυξιακών».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot