Menu
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στην 52η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσ…

Τον πλούτο των δωδ...

Το 2ο Τουρνουά Beach basket του Α.Σ. Ηρακλής 2000 ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το 2ο Τουρνουά Beach bask…

Νικητές ήταν οι "Τ...

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος της έμαθε... θαλάσσιο σκι! Video

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ο…

Η Ντορέττα Παπαδημ...

Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρί…

Σε λιγότερο από δύ...

ΟΑΕΔ: 12 προγράμματα με χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το Φθινόπωρο

ΟΑΕΔ: 12 προγράμματα με χ…

Την υλοποίηση δώδε...

Φρενίτιδα στις ΗΠΑ με την «Μεγάλη» έκλειψη του Ήλιου

Φρενίτιδα στις ΗΠΑ με την…

Μια ολική έκλειψη Ηλ...

Ε.Ι.ΘΕ.Λ.: Θα πρέπει να απαιτήσουμε, κ. Δήμαρχε, την περαιτέρω στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Θεραπευτηρίου – Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας

Ε.Ι.ΘΕ.Λ.: Θα πρέπει να α…

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙ...

Προσοχή, νέα «φάμπρικα» από απατεώνες Άγγλους «τουρίστες»

Προσοχή, νέα «φάμπρικα» α…

Εάν δεν είναι μεμο...

Air Berlin : Η Ryanair διαμαρτύρεται για κατασκευασμένη χρεωκοπία, η easyJet ενδιαφέρεται…

Air Berlin : Η Ryanair δι…

Μεγάλη αναταραχή συν...

Alltours: Πρόσθετες πτήσεις για Κρήτη, Ρόδο, Κω το φθινόπωρο

Alltours: Πρόσθετες πτήσε…

Είκοσι πρόσθετες πτή...

Viral: Αστυνομικός στο Ναύπλιο ηρεμεί με αγκαλιά μωρό, μετά από τροχαίο [βίντεο]

Viral: Αστυνομικός στο Να…

Το γύρο του Διαδικτύ...

Παντρεύεται η Ελεονώρα Μελέτη - Το ρομαντικό δείπνο και η πρόταση γάμου

Παντρεύεται η Ελεονώρα Με…

Τον έρωτα στα μάτι...

Prev Next

Μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί για το 20% των επιχειρήσεων

Μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί για το 20% των επιχειρήσεων
jumbo-banner

Τη θεσμοθέτηση του “ακατάσχετου” λογαριασμού των επιχειρήσεων, ζητά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις των νησιών μας οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς “στραγγαλισμού”.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου και λόγω της σοβαρότητας του, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες είναι πιθανόν να γίνει σύντομα η συνάντηση αυτή, στην διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νομού θα θέσουν το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Το θέμα πάντως του ακατάσχετου λογαριασμού είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.
Οπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Παπασταματίου υπολογίζεται ότι το 20% των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου δεν μπορεί στην ουσία να λειτουργήσει λόγω δεσμευμένων λογαριασμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την επιβίωση των επιχειρήσεων.
Εκ των πραγμάτων μάλιστα δίνεται βαρύτητα στο ζήτημα αυτό.

Στην επιστολή που έστειλε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας ενημερώνουμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2016 του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το θέμα της επίσπευσης θεσμοθέτησης ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που θα είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με τερματικό μηχάνημα καρτών POS . Ομόφωνα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη της άμεσης θεσμοθέτησης ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να καλύψουν τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες τους όταν έρχονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις ποσών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων ή των τραπεζών.
Με δεδομένο την εκπεφρασμένη θετική σας ανταπόκριση στην πρόταση αυτή, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προτίθεται να πραγματοποιήσει μία συνάντηση μαζί σας - σε χρόνο που εσείς θα ορίσετε -προκειμένου να συζητήσει την πρόταση αυτή καθώς και θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου σας που απασχολούν την δοκιμαζόμενη και με ιδιαιτερότητες νησιωτική μας περιοχή.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση
Γιάννης Πάππου,
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου»

Για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση και από την ΕΣΕΕ που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «με αυτό το μέτρο, οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η ίδια έχει προτείνει για τον «τροφοδότη» λογαριασμό της επιχείρησης, να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.

Η συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS, βεβαίως και δεν αποτελούν όλα κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς, είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Δημόσιο. Η μέχρι σήμερα εφαρμογή μέτρων δέσμευσης-κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα από το στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται. Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει, ώστε να παραγάγει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της. Πέραν δε αυτού, επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατόν να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης».

Δεδομένων αυτών, η ΕΣΕΕ επιμένει στη θεσμοθέτηση ενός ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού, διότι, όπως υποστηρίζει, θα «ξεκλειδώσει» δεσμευμένα ποσά, και θα προκύψουν αμφίπλευρα οφέλη για τα δημόσια έσοδα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Η ΡΟΔΙΑΚΗ 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή