Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

Μ. Κόνσολας: Να τερματιστεί το πανάκριβο μοντέλο μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου - Πρόταση για μια νέα βιώσιμη λύση στην υδροδότηση αυτών των νησιών

Μ. Κόνσολας: Να τερματιστεί το πανάκριβο μοντέλο μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου - Πρόταση για μια νέα βιώσιμη λύση στην υδροδότηση αυτών των νησιών
jumbo-banner

Την έντονη και απόλυτη διαφωνία του στη συνέχιση του μοντέλου μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το μοντέλο μεταφοράς νερού είναι πανάκριβο και το κόστος μετακυλίεται στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως στον ίδιο τον πολίτη που έχει επιλέξει να ζει σε αυτά τα νησιά.

Από το 2006 μέχρι το 2014, η μεταφορά νερού κόστισε στο Κράτος 71 εκ. Ευρώ και αυτό το πανάκριβο και παρωχημένο μοντέλο, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι με λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουν δαπανηθεί έως σήμερα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν λιμνοδεξαμενές, μονάδες αφαλάτωσης με συνοδευτικά και υποστηρικτικά έργα και να χρηματοδοτηθούν μελέτες και έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων στα νησιά.

Υπογράμμισε ότι ο πολίτης στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου πληρώνει πανάκριβα την κατανάλωση νερού, αφού το κυβικό χρεώνεται, ακόμα και 10,5 ευρώ, πενταπλάσια τιμή από αυτή που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Αττική ή και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τη στιγμή που αν υπήρχε και εφαρμοζόταν ένας ορθολογικός σχεδιασμός, όχι μόνο στη διαχείριση των υδατικών πόρων αλλά και στη λειτουργία σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης, το κόστος αυτό θα ήταν πολύ πιο χαμηλό.
Ο κ. Κόνσολας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
- Στο Καστελόριζο χρειάζονται μόλις 500.000 ευρώ για την ανακατασκευή της λιμνοδεξαμενής προκειμένου να μην χρειαστεί να ξαναγίνει μεταφορά νερού και σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδα αφαλάτωσης.
- Σε 7 νησιά υπάρχουν μονάδες αφαλάτωσης οι οποίες έχουν αγοραστεί αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, όπως στη Σύμη, στους Λειψούς, στη Δονούσα, την Κίμωλο, την Αμοργό, την Πάτμο και τη Λέρο.
- Στην Πάτμο ο Δήμος έχει προμηθευτεί δύο μονάδες αφαλάτωσης, αλλά για να τεθούν σε λειτουργία πρέπει να ολοκληρωθούν η τεχνική μελέτη, που ήδη γίνεται, και τα υποστηρικτικά έργα.

Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας αν σκεφθεί κανείς κάθε χρόνο το Υπουργείο και ο Δήμος δαπανούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για τη μεταφορά νερού σε Πάτμο και Αρκιούς. Ενώ η λειτουργία των δύο αυτών μονάδων θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής 1200 κυβικών την ημέρα και θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στις υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ στην κατανάλωση ρεύματος για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χρεώσεις ανάλογες με αυτές του οικιακού ρεύματος γιατί συνιστούν υπέρογκη επιβάρυνση που σε τελική ανάλυση μετακυλίεται, αναγκαστικά, στους πολίτες από τους νησιωτικούς δήμους.
Ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας σειράς συγκεκριμένων έργων και παρεμβάσεων στα άνυδρα νησιά, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη, μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης τους.

Έκλεισε την ομιλία του, επισημαίνοντας:
«Να τερματιστεί το ξεπερασμένο και κοστοβόρο μοντέλο της μεταφοράς νερού.
Να ξαναγίνει το νερό φυσικό αγαθό για αυτά τα νησιά, γιατί σήμερα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως φυσικό αγαθό, από τη στιγμή που οι πολίτες των νησιών το πληρώνουν σε πενταπλάσια τιμή.
Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, να διαμορφώσετε άμεσα αυτό το νέο σχεδιασμό. Να υπάρξει χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων και μελετών διαχείρισης των υδατικών πόρων σε αυτά τα νησιά, μονάδων αφαλάτωσης, δικτύων και υποστηρικτικών έργων.
Οι οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε ταχύτατη απόσβεση του κόστους αυτών των έργων.

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:
- Θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται η μεταφορά νερού σε αυτά τα νησιά.
- Θα εξασφαλιστεί η επάρκεια στην υδροδότηση τους, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
- Θα μειωθεί το κόστος κατανάλωσης νερού για τους πολίτες αυτών των νησιών».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή