Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ανέτοιμη η κυβέρνηση στο ζήτημα της ενεργοποίησης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες σε επτά νησιά του Αιγαίου

Μάιος 17, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ανέτοιμη η κυβέρνηση στο ζήτημα της ενεργοποίησης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες σε επτά νησιά του Αιγαίου»

Ανέτοιμη αποδείχθηκε η κυβέρνηση στο ζήτημα της ενεργοποίησης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Το ζήτημα είχε αναδείξει με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του στα νησιά: Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει ανάψει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του προγράμματος από τις 30 Απριλίου, αλλά αυτό δεν κατέστη ακόμα να γίνει δυνατό, αφού το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν σταλούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να πάρει την τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα, που αφορά σε επτά (7) νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) και θα έχει ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης που είχα καταθέσει και την απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Εξωτερικών.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εξωτερικών

Κυρία Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό»

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

Το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία για τουρισμό, έδωσε ώθηση στην τουριστική κίνηση των νησιών του Αιγαίου.

Την περυσινή περίοδο, το πρόγραμμα συνέχισε να ισχύει μετά από την άμεση παρέμβαση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά το πιλοτικό πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία στους φορείς του τουρισμού και στους επαγγελματίες στα νησιά: Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο, στα οποία είχε τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του, αλλά και οι φήμες που κυκλοφορούν για την ενδεχόμενη αναστολή του, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να κινητοποιηθούν για να ισχύσει άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται ο Κύριος και η Κυρία Υπουργοί

  1. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
  2. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να δώσει υπεύθυνη ενημέρωση για τη δυνατότητα αλλά και για το χρόνο εφαρμογής του προγράμματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ice_screenshot_20190517-115405.png

ice_screenshot_20190517-115416.png

ice_screenshot_20190517-115426.png

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot