Κώστας Ιωάννου: «Το Γεννάδι της Ρόδου» του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Ιανουάριος 12, 2019
jumbo-banner

Του Κώστα Ιωάννου
Πρόεδρου του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς»

Ο Κώστας Σκανδαλίδης με συγκροτημένο και μεθοδικό τρόπο μελέτησε ένα τεράστιο πνευματικό υλικό που για περισσότερο από 8 χρόνια μεθοδικά συγκέντρωνε και μας παρέδωσε ένα μοναδικό σε πληρότητα, ακρίβεια και σαφήνεια ιστορικό έργο.

Πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο αυτό το αντιλαμβάνεσαι βλέποντας τις δεκάδες συνεντεύξεις, την τεράστια βιβλιογραφία, τις εκατοντάδες φωτογραφίες, το ιδιαίτερα σημαντικό αρχειακό υλικό από βιβλιοθήκες δημοτικές, εκκλησιαστικές και ιδιωτικές, τα δεκάδες χειρόγραφα που ο συγγραφέας συστηματικά, μελέτησε και περιέγραψε.

Στην εισαγωγή του βιβλίου του, ο συγγραφέας μας περιγράφει τον οδηγό μελέτης του πονήματός του, επεξηγεί τις σκέψεις που τον οδήγησαν στη συγγραφή της ιστορίας του, αναλύει τον τρόπο εργασίας που ακολούθησε, με τον οποίο δεν άφησε ζώσα μνήμη στο Γεννάδι που να μην την «ξεζούμισε», όπως επίσης και την προσπάθειά του να δώσει στη συνέχεια ζωή στο υλικό που κατέγραψε στο βιβλίο, με την πίστη του στο γεγονός ότι η ιστορία ενός τόπου βρίσκεται στην ψυχή του.

Και την ψυχή αυτή τη βρίσκουμε στα τραγούδια, στα παραμύθια, στις παροιμίες, στα καλλιτεχνήματα και στις αφηγήσεις του λαού του.

Το κύριο μέρος του βιβλίου για το Γεννάδι χωρίζεται στις ενότητες:
Το σήμερα και το χτες, Παιδεία και Πίστη, Από τον 19ο Αιώνα στον 20ό αιώνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός, Λαϊκές Αφηγήσεις Ιστορίες και Παραμύθια, Οικογενειακά και Βαπτιστικά Ονόματα του Γενναδίου, Χάρτης του Γενναδίου, Τοπωνύμια του Γενναδίου. Υπάρχει τέλος Κατάλογος αφηγητών, Πίνακας Εικόνων, Βιβλιογραφία, Βραχυγραφίες και Αρκτικόλεξα, Πίνακας περιεχομένων.

Η μελέτη λοιπόν του Κώστα Σκανδαλίδη, προϊόν πολύχρονης επίπονης έρευνας η οποία οφείλεται και στη φύση της εργασίας αλλά και στην επαφή του τόσο με το πρωτογενές και δευτερογενές υλικό και τους κατόχους του, όσο και με τις συνεντεύξεις, τον προσωπικό κόπο του συγγραφέα να διαχειριστεί το ζωντανό υλικό, να ψάξει και να ρωτά εκεί που του έδειχναν, καρποφόρησε ένα έργο θησαυρό, βαριά παρακαταθήκη για τους επόμενους. Από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα μπορεί να γραφεί για το Γεννάδι και τη Νότια Ρόδο, χωρίς να υπάρχει αναφορά στη μελέτη αυτή.

Πηγή: rodiaki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot