Γιάννης Παππάς: «Για να είναι κάποιος χρήσιμος στον τόπο του, οφείλει να μην παρατά ποτέ τον αγώνα που δίνει»

Φεβρουάριος 24, 2020
jumbo-banner

Ο Γιάννης Παππάς, είναι νέος βουλευτής στα Δωδεκάνησα αλλά έχει χιλιάδες «ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του ως μάχιμος πολίτης. Ανήκει στη γενιά των πολιτικών εκείνων που ασχολήθηκαν με τα κοινά από μικρή ηλικία, δίνοντας μάχες σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον τόπο μας.

Ο ίδιος, απαντά ευθέως στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» και για το πώς αντιλαμβάνονται οι... στεριανοί τη νησιωτικότητα και για τις σχέσεις του με τη νέα γενιά και για τη στάση που οφείλει να τηρεί ένας πολιτικός, όταν οι πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο ρουσφετιού και εξυπηρέτησης, ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές.
Ιεραρχεί τα προβλήματα του τόπου μας, ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος λειτουργεί μεθοδικά και με πείσμα και τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείπει τη μάχη όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα και τα δεδομένα.

Κύριε Παππά,
Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα, ως βουλευτής σε έναν ακριτικό νομό όπως είναι αυτός της Δωδεκανήσου; Αντιλαμβάνονται οι... στεριανοί τη νησιωτικότητα;
Η ευθύνη του να είσαι βουλευτής Δωδεκανήσων είναι τεράστια, χωρίς να έχω την πρόθεση να υποτιμήσω άλλες εκλογικές περιφέρειες. Είμαστε ακρίτες βουλευτές και είναι μεγάλο το βάρος που κουβαλάμε ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, με την Τουρκία να κάνει επίδειξη προκλητικότητας και αναθεωρητισμού.
Δυστυχώς δεν μπορούν όλοι να αντιληφθούν το ειδικό βάρος των Δωδεκανήσων στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη νησιωτικότητα. Αν μπορούσαν να την αντιληφθούν άλλωστε δεν θα έδιναν στους εταίρους με την πρώτη ευκαιρία τον μειωμένο ΦΠΑ των Δωδεκανήσων για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, όπως έκαναν Τσίπρας και Βαρουφάκης το 2015.Πόσω μάλλον όταν ορισμένοι αγνοούν επιδεικτικά τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα νησιά μας και ψελλίζουν διάφορα περί συνεκμετάλλευσης. Τη νησιωτικότητα λοιπόν θα την θωρακίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική μας κοινωνία, ποια θα ήταν αυτά;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα είναι αλληλένδετα. Η τοπική οικονομία πρέπει να αποκτήσει ισχυρές βάσεις, με τον τουρισμό να είναι η αιχμή του δόρατος. Οικονομία και ανάπτυξη όμως που δεν θα είναι απλώς για τους δείκτες και για τη στατιστική. Η ανάπτυξη που συχνά ευαγγελίζονται οι πολιτικοί, πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα φτάσει στους συμπολίτες μας. Τον τρόπο εκείνο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ανακόψει τη φυγή των νέων στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Τον τρόπο εκείνο που θα εκσυγχρονίσει όλες τις υποδομές στα νησιά μας, πρωτίστως για τους κατοίκους τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια αποτελεί μία απόδειξη. Δίνεται μία λύση στο πρόβλημα της σύνδεσης των νησιών με πολλαπλά οφέλη.

Ποιο είναι τελικά το ζητούμενο που απαιτείται για να είναι κάποιος αποτελεσματικός ως εκπρόσωπος ενός τόπου; Να είναι μεθοδικός, να μελετά καλά ένα ζήτημα και στη συνέχεια να αναζητά λύσεις, να είναι διεκδικητικός και συγκρουσιακός ή ανάλογα με την περίσταση καθορίζει και την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει;
Από την εμπειρία που έχω όσα χρόνια ασχολούμαι με τα προβλήματα των Δωδεκανήσων, γιατί ξέρετε, διεκδικείς λύσεις όχι μόνο όταν είναι βουλευτής, αλλά από κάθε μετερίζι, μπορώ να σας βεβαιώσω για το εξής: απαιτείται προετοιμασία, προσεκτική μελέτη των ζητημάτων, ψυχραιμία και κυρίως να μην τα παρατάς ποτέ, ακόμα και όταν όλα δείχνουν ακατόρθωτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε να βρεθεί λύση για τα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών από την τράπεζα Δωδεκανήσου. Μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, είχα σειρά συναντήσεων με τους παραγωγικούς φορείς της Δωδεκανήσου, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ. Γιώργο Ζαββό, τον υφυπουργό ανάπτυξης κ. Παπαθανάση και την πρόεδρο της PQH κ. Xριστίνα Παπακωνσταντίνου. Οι προσπάθειες συνεχίζονται ακόμα πιο εντατικά, από κοινού με βουλευτές από περιοχές που επίσης έχουν συνεταιριστικές τράπεζες.

Ένας νέος βουλευτής, όπως εσείς, μπορεί να πει ευθέως «ΟΧΙ» σε αιτήματα ή αξιώσεις που εξαρχής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανέφικτα ή εξωπραγματικά; Κι αν ναι, το λεγόμενο πολιτικό κόστος, το υπολογίζει;
Αν κάτι διδαχθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια από την κρίση που περάσαμε ως χώρα, οικονομία, πολιτικό σύστημα και κοινωνία είναι ένα. Δεν πρέπει να λέμε ψέματα στους πολίτες. Ούτε «λεφτά υπάρχουν» ούτε «κατάργηση Μνημονίων και ΕΝΦΙΑ». Τα ψέματα τα απορρίπτουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είμαι εδώ για να συζητήσω τα πάντα και για να κάνω ό,τι μπορώ για να βρω λύσεις σε προβλήματα, να αναζητήσουμε τρόπο, ώστε τα ανέφικτα να γίνουν εφικτά. Και επειδή κάνατε λόγο για «πολιτικό κόστος».
Μεγαλύτερο θα είναι το κόστος αν έχω υποσχεθεί κάτι που δεν μπορώ να κάνω σε έναν άνθρωπο που με πίστεψε και πρόδωσα την εμπιστοσύνη του. Προτιμώ λοιπόν την ειλικρίνεια και τις ευθείς, τις ξεκάθαρες σχέσεις παρά τα πολιτικάντικα κόλπα που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού.

Η σχέση σας με τη νέα γενιά ποια είναι; Υπάρχει χρόνος να βγείτε, να μιλήσετε, να ακούσετε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων;
Είμαι πατέρας δύο παιδιών και όσες υποχρεώσεις κι αν έχω, πάντα βρίσκω χρόνο να μιλάω μαζί τους. Ακούω όσα μου λένε με μεγάλη προσοχή γιατί το φίλτρο της νέας γενιάς είναι το πιο αυστηρό.
Οι νέοι γύρισαν την πλάτη στους πολιτικούς και η ερώτηση που έπρεπε να μας κάνετε είναι η εξής: Γιατί διώξατε τους νέους από την πολιτική και όχι γιατί έφυγαν οι νέοι από την πολιτική. Εκτός όμως από τα παιδιά μου, μιλάω με πολλούς νέους και δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει να συνεργάζομαι μαζί τους και το επιδιώκω. Είναι πεποίθησή μου ότι από τη νέα γενιά έχουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία και ως Έθνος, αρκεί να την ακούσουμε και να της μιλήσουμε ειλικρινά, να συνεργαστούμε και να την εμπιστευθούμε.

Συμβουλεύεστε παλιούς πολιτικούς. Μελετάτε την πορεία και την ιστορία τους; Και αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε μερικούς από αυτούς που άφησαν ενδεχομένως το αποτύπωμά τους και στα νησιά μας, ποιους θα επιλέγατε;
Μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του Ελληνισμού, η βυζαντινολόγος, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, έχει πει ότι «το παρελθόν έχει μέλλον» και η φράση αυτή αποτελεί οδηγό για εμένα.
Προσπαθώ να μιλάω όχι μόνο με παλιούς πολιτικούς, αλλά και με σύγχρονους, με εν ενεργεία πολιτικούς, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βλέπουμε τι έγινε λάθος στο παρελθόν για να μην γίνει ξανά στο μέλλον, τι θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα και τι καλύτερα.

Για τις προσωπικότητες μπορεί η απάντησή μου να σας φανεί κοινότυπη αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γιατί έκανε πράξη το όραμα της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και άνοιξε τον δρόμο για την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γιατί θεμελίωσε σε γερές βάσεις τη Δημοκρατία, στον τόπο που γεννήθηκε, o μεγάλος ευπατρίδης πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Δωδεκανήσιος Ιωάννης Ζίγδης, ο οποίος οραματίστηκε την Ανάπτυξη της Ελλάδος και δημιουργησε την ΕΤΒΑ και επειδή είναι επίκαιρο να θυμίσω ότι συγκρότησε σε πραγματικό δημόσιο οργανισμό τη ΔΕΗ!

www.rodiaki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot