arxiki selida

Γ. Νικητιάδης: Αν νομίζουν κάποιοι ότι τέλειωσαν μαζί μου, κούνια που τους κούναγε

Δεκέμβριος 24, 2018 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Την παρουσία του στα Δωδεκάνησα θα ισχυροποιήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, όπως επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “ΡΟΔΙΑΚΗ”. Ο κος Νικητιάδης, σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι σημασία για τον ίδιο έχουν τα προβλήματα των νησιών και το μέλλον του τόπου και ότι από όποια θέση και να βρίσκεται δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να παλεύει και να διεκδικεί το καλύτερο

Κύριε Υφυπουργέ, μετά τη  δήλωσή σας για τον αποκλεισμό σας από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Δωδεκάνησο, δεν έχετε επανέλθει. Δεν μπορούμε να μην σας ερωτήσουμε. Τι έγινε τελικά;
Θα μου επιτρέψετε να παραμείνω στη δήλωση που έκανα. Νομίζω ότι τα λέει όλα. Ό,τι είχα να πω, το είπα με τη δήλωση μου.  Κάντε ένα ρεπορτάζ και είναι εύκολο να διαπιστώσετε τι έγινε. Για μένα, εκείνο που έχει σημασία είναι το μέλλον του τόπου μας και των νησιών μας.

Θα συνεχίσει ο Γιώργος Νικητιάδης να είναι  παρών;
Ασφαλώς. Θα είμαι παρών μέχρι την τελευταία μου πνοή, για τα νησιά μας και τους συμπατριώτες μας. Με ό,τι και όσο μπορώ να προσφέρω. Μπορεί  μερικοί, ελάχιστοι εκτιμώ, να νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί μου. Κούνια που τους κούναγε. Για τα νησιά μας, τον τουρισμό τους, και τα Εθνικά μας δίκαια, θα είμαι διαρκώς παρών.

Με ποια ιδιότητα;
Με πολλές. Να σας πω μερικές; Του μέλους του ΚΙΝΑΛ, του       τ. Υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού, του π. Βουλευτή Δωδεκανήσου επί έξι χρόνια, του ενεργού πολίτη πάνω απ’όλα, που δεν ησυχάζει ποτέ. Σας βεβαιώνω ότι, θα είμαι διαρκώς στα νησιά μας, θα μιλάω συνεχώς για τον τουρισμό που γνωρίζω καλύτερα, αλλά και για άλλα θέματα. Παρών διαρκώς.

Μιλήσατε και πρόσφατα για τον τουρισμό. Κάνατε μία ομιλία στη Ρόδο με ένα ακροατήριο που ξεπέρασε τα 200 άτομα. Ακολούθησε μάλιστα και συζήτηση με παράγοντες του τουρισμού που διήρκησε πάνω από μία ώρα. Ποιος ήταν ο στόχος της ομιλίας σας;

Θα σας πω. Πιστεύω ακράδαντα ότι χωρίς σχέδιο και οργάνωση δεν πάμε πουθενά. Όπως λέει και ο Καβάφης «Είναι οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων….». Προσπαθώ να πείσω ότι η Ρόδος που εκτιμώ ότι θα μπορούσε να είναι ο πρώτος προορισμός παγκοσμίως, γιατί έχει όλες τις προϋποθέσεις, χρειάζεται οργάνωση και σχέδιο. Στόχος μου ήταν να προβληματίσω τους πολιτικούς όλων των βαθμίδων. Τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και γι’ αυτό κάλεσα όλους τους βουλευτές του Νομού μας, όσο και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό προσκάλεσα και όλους τους υποψήφιους.

Να κουβεντιάσουμε επιτέλους όλοι μαζί και να ενωθούν οι δυνάμεις του τόπου. Η δική μου πρόταση ήταν ξεκάθαρη. Η Ρόδος χρειάζεται έναν νέο ΟΠΡΟΤΟΥΡ. Ένα σύγχρονο και ευέλικτο οργανισμό στον οποίο να συμμετέχουν όλοι.

Ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι φορείς της τουριστικής αγοράς, η Fraport, άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.α που θα οργανωθεί με επαγγελματίες και θα εργαστεί αυστηρά επαγγελματικά για τον τουρισμό της Ρόδου.

Ένας τέτοιος οργανισμός είναι αυτονόητο ότι το πρώτο του έργο θα είναι να παραγγείλει μια μελέτη για τον τουρισμό της Ρόδου που θα οδηγεί σε ένα σχεδιασμό τουλάχιστον 10ετίας. Μόνο έτσι θα έχουμε στόχους. Μόνο έτσι θα πιάνουνε τόπο τα όσα χρήματα ξοδεύουν μέχρι τώρα ο Δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς. Να ξέρουμε για παράδειγμα, πού θέλουμε να φθάσουμε το 2030.

Πόσους τουρίστες θέλουμε ετησίως; Τι τουρίστες; Από ποιες αγορές; Τι εισοδήματα; Πως θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους; Τι χρειάζεται να γίνει; Να φτιάξουμε μαρίνες και Home Port για τον θαλάσσιο τουρισμό; Να αναβαθμίσουμε επιτέλους κάποτε που είναι η ωραιότερη ίσως της Ευρώπης;

Να ενισχύσουμε τον Συνεδριακό Τουρισμό; Πώς θα γίνει αυτό; Και τόσα άλλα. Δεν καταλαβαίνω πολλές φορές τι φοβούνται οι δήμαρχοί  μας και δεν προχωρούν στην απόκτηση ενός τέτοιου σχεδίου. Θα ήταν Ευαγγέλιο για όλους. Θα είχαμε ένα μπούσουλα. Να ξέρουμε τι κάνουμε. Αυτοί ήταν οι στόχοι της ομιλίας. Να βάλω ένα προβληματισμό. Να τους τσιγκλήσω, αν μου επιτρέπεται η έκφραση.

Αναφερθήκατε εκτενώς στην μεσαιωνική πόλη και στην Ακρόπολη της Λίνδου. Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Θα σας πω. Όταν ήμουνα στο Υπουργείο είχαμε σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο κ.Χατζηευθυμίου προετοιμάσει μία προγραμματική σύμβαση στην οποία θα συμμετείχαν, ο Δήμος, το τότε Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, η Περιφέρεια, και άλλα τέσσερα Υπουργεία που έχουν συναρμοδιότητες στην ουσιαστική ανάπτυξη της Μεσαιωνικής πόλης.

Είχαμε τότε διασφαλίσει ένα μικρό ταμείο για το ξεκίνημα 800.000 €, αλλά δυστυχώς για λόγους που δεν έχουν πλέον σημασία το θέμα μπλοκαρίστηκε. Από τότε, ακόμη περιμένουμε κάτι. Προσωπικώς οραματίζομαι τη Μεσαιωνική πόλη, έναν ζωντανό και λειτουργούντα χώρο 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο. Σήμερα, αντ’ αυτού τι βλέπουμε;

Την πιο όμορφη μεσαιωνική πόλη να εξελίσσεται σε ένα μεγάλο ταχυφαγείο. Αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να τα σχεδιάσουμε όλοι μαζί; Δεν χρειαζόμαστε έναν δυνατό φορέα να τα προωθήσει;
Τα ίδια ισχύουν και για την Λίνδο. Δε γίνεται να έχεις μια εκπληκτική ακρόπολη, έναν υπέροχο οικισμό, ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς, μια ιστορία ασύγκριτη και εμείς να ευτελίζουμε τουριστικά αυτό τον τόπο, αντί να τον αναβαθμίσουμε.

Ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ, δεν καλύπτει τον ρόλο αυτό που πρέπει να έχει ο οργανισμός στον οποίο αναφέρεστε;
Ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ κάποτε ήτανε παράδειγμα μίμησης για όλη την Ελλάδα. Θυμάμαι τους Κρήτες και τους Κερκυραίους να μου ζητάνε να τους φέρω σε επαφή με τον αείμνηστο Μπάμπη Παλογιαννίδη για να τους εξηγήσει πώς να στήσουν αντίστοιχους οργανισμούς.  Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ έχει ατονήσει. Δεν έχει την παλιά αίγλη του.

Ποιος φταίει; Δεν έχει σημασία. Εκείνο που πρέπει να μας νοιάζει είναι το πώς θα στήσουμε έναν νέο ΟΠΡΟΤΟΥΡ που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της τουριστικής αγοράς και να συμμετέχουν άπαντες σε αυτόν.  Αποτελεί όρο αυτό για μένα προκειμένου να ξεφύγουμε από τον φτωχοτουρισμό και να κερδίσει η Ρόδος αυτό που πραγματικά αξίζει.

Η συζήτηση για τον τουρισμό δεν τελειώνει. Είναι πολλά και σοβαρά τα θέματα. Επιτρέψτε μου όμως, όσο και αν το αποφεύγετε, να επανέλθω στην αρχική μου ερώτηση. Δεν έχετε πικρία με τη στάση του κόμματός σας απέναντί σας;

Δεν είναι συναισθηματικό το ζήτημα. Όχι, δεν έχω πικρία. Πολιτικό είναι το πρόβλημα. Και αφορά όλους. Μη νομίζετε ότι το ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστεί σε τέτοιες μεθόδους. Κοιτάξτε γύρω σας και θα καταλάβετε. Ποιες είναι δηλαδή οι διαδικασίες που έχουν τα άλλα κόμματα για να επιλέξουν τους υποψήφιούς τους; Όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα και πολύ μεγαλύτερα από το ΚΙΝΑΛ θέματα που οφείλουν να αντιμετωπίσουν. Το πρόβλημα επαναλαμβάνω είναι βαθιά πολιτικό και αφορά το πελατειακό κράτος και τον τρόπο εκλογής των βουλευτών.

Γνωρίζετε, διότι σας το έχω στείλει, ότι έχω γράψει ένα βιβλίο στο οποίο καταδεικνύω τη ζημιά που προκαλεί στο πολιτικό μας σύστημα ο σταυρός προτίμησης. Πάντα ήμουνα υπερ της λεγόμενης λίστας και υπέρ της δημιουργίας τουλάχιστον 200 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό όμως απαιτεί να εξυγιανθούν τα κόμματα. Όλα τα κόμματα. Να αποκτήσουν διαδικασίες, που να γίνουν θεσμοί. Οι υποψήφιοι να επιλέγονται με προκριματικές εκλογές στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Αν γινόταν αυτό, όλοι θα ήταν ωφελημένοι, μα πάνω απ’ όλα το κράτος μας. Η πατρίδα μας.

Παραμονές Χριστουγέννων και νέου χρόνου… οι ευχές σας; Στους συμπατριώτες μας;
Να ξεφύγουμε γρήγορα από τα βάσανα που επισωρευτήκαν σε όλους τα τελευταία χρόνια. Να καταφέρουμε όποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, να συνεννοηθούμε σε υπερκομματικό και εθνικό επίπεδο πάνω στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Εθνική συνεννόηση εύχομαι, υγεία σε όλους τους συμπατριώτες μας και μια καλύτερη χρονιά.

Πηγή: rodiaki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot