Χ. Κόκκινος : «Η Ρόδος είναι ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα»

Νοέμβριος 16, 2014
jumbo-banner

«Σε μια εποχή που υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα και κρίση εμείς βάζουμε τον πήχη ψηλά. Θα επιδιώξουμε να πάρουμε χρήματα από τον εθνικό κορβανά για την αγορά μηχανημάτων.

Θα κάνουμε καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας. Η Πολιτική Προστασία θα είναι στο προσκήνιο».

Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και συμπληρώνει πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να πάψει η Ρόδος να είναι ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα.

«Προτιμούμε να είμαστε πιεστικοί παρά ευχάριστοι και να παρουσιάζονται δυσάρεστα γεγονότα μετά. Υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες και τσιμεντοποίηση του νησιού. Η Ρόδος είναι ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα.

Κάνουμε μια απέλπιδα προσπάθεια από την αρχή της θητείας μας για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις θέτοντας σε εφαρμογή, όποια μέτρα μπορούμε», δηλώνει ο κ. Κόκκινος.
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την τσιμεντοποίηση των φρεατίων, ο κ. Κόκκινος δηλώνει:

«Εμείς προχωρήσαμε σε καταγγελίες. Νομίζω πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα. Δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις. Εκτιμώ πως μετά τις καταγγελίες θα γίνει παρέμβαση».
Ο κ. Κόκκινος δηλώνει ακόμη πως η νέα περιφερειακή αρχή θα υψώσει τείχη αν η κυβέρνηση δείξει αδιαφορία στα προβλήματα της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Η συνέντευξη του κ. Κόκκινου, αναλυτικά:
• Η Περιφέρεια κλήθηκε από την αρχή της θητείας της να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Πως εξελίσσεται η κατάσταση;

Αυτό που φοβόμασταν έγινε. Δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό αναφερόμαστε διαρκώς στα προβλήματα που βρήκαμε. Μπορεί να γίναμε και κουραστικοί. Προτιμούμε να είμαστε πιεστικοί παρά ευχάριστοι και να παρουσιάζονται δυσάρεστα γεγονότα μετά. Υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες και τσιμεντοποίηση του νησιού. Η Ρόδος είναι ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα. Κάνουμε μια απέλπιδα προσπάθεια από την αρχή της θητείας μας για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις θέτοντας σε εφαρμογή όποια μέτρα μπορούμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνουν τα απαραίτητα έργα.

• Σε πόσο καιρό θα ξεκινήσουν τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της Ρόδου;
Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων. Πριν λίγες ημέρες πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή η όλη διαδικασία. Θέλω να πιστεύω πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να τελειώσουν οι παρεμβάσεις στους χείμαρρους. Επιβάλλεται πλέον να γίνουν ποιοτικά έργα. Προχωράμε με πίεση χρόνου. Με την πρόσφατη κακοκαιρία περάσαμε δύσκολα. Ζητώ από τους πολίτες όταν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες που δίνουμε και να μην μετακινούνται άσκοπα. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση του μηχανισμού, που πιστεύω πως θα αποδώσει αυτό.

• Ποιες άλλες ενέργειες θα κάνετε για την ενίσχυση του τομέα Πολιτικής Προστασίας;
Είμαστε σε ώρα μάχης και υπάρχει εγρήγορση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και των εθελοντικών οργανώσεων. Θα συνεχίσουμε τον καθαρισμό των φρεατίων σε όλο το νησί.

Μπορεί να είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και εμείς με τους ελάχιστους χειριστές μηχανημάτων και το προσωπικό που διαθέτουμε. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια και την ενημέρωση του κόσμου. Όλοι θα γίνουμε πιο έμπειροι αν πραγματικά τηρούμε αυτά που λέμε. Θέλω να ευχαριστήσω τη «δ» και γενικά τα ΜΜΕ που βοήθησαν στην ενημέρωση του κόσμου, δημοσιεύοντας τις ανακοινώσεις για την πολιτική προστασία

• Πόσο εύκολο είναι να εισρεύσουν πόροι από το ευρωπαϊκά προγράμματα; Που θα εστιάσετε;
Σε μια εποχή που υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα και κρίση εμείς βάζουμε τον πήχη ψηλά. Θα επιδιώξουμε να πάρουμε χρήματα από τον εθνικό κορβανά για την αγορά μηχανημάτων. Θα κάνουμε καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Έχω ζητήσει να έρθει εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας και να ενημερώσει για τους τρόπους προφύλαξης από τα φυσικά φαινόμενα. Η Πολιτική Προστασία θα είναι στο προσκήνιο. Θυμίζω πως την Κυριακή είναι η μαύρη επέτειος. Θα γίνει μνημόσυνο στη μνήμη των εκπαιδευτικών που χάθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος μας είναι να μην χαθούν άλλοι άνθρωποι να μην καταστραφούν άλλες περιουσίες και να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του νησιού μας.

• Θα αποδοθούν ευθύνες για την τσιμεντοποίηση των φρεατίων που καταγγείλατε;
Εμείς προχωρήσαμε σε καταγγελίες. Νομίζω πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα. Δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις. Εκτιμώ πως μετά τις καταγγελίες θα γίνει παρέμβαση.

• Θα γίνει ξεκαθάρισμα με τα έργα του ΕΣΠΑ και δεν προχωρήσουν αυτά που έχουν βαλτώσει;
Δεν μπορεί εσαεί να υπάρχουν έργα που δεν προχωρούν και δεσμεύουν πόρους. Πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα και να διοχετευθούν τα χρήματα εκεί που πρέπει. Αν είναι ώριμα θα μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 434 έργα. Με ίδιους πόρους δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια. Τα περισσότερα είναι τελματωμένα και αποτελούν υποσχέσεις που δόθηκαν σε προεκλογικές περιόδους.

• Σε ποια έργα πρέπει να δοθεί έμφαση;
Σε έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την υγεία και την παιδεία. Να μην ξεχνάμε πως πιέζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή προστίμων.

• Συνεργασία με το κράτος. Ανταπόκριση υπάρχει στα αιτήματα της Περιφέρειας;
Εμείς ξέρουμε πως το αθηνοκεντρικό κράτος έχει δείξει δυστοκία και δεν αντιλαμβάνεται πως στη νησιωτική χώρα τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε καλή συνεργασία. Θα γκρεμίσουμε όμως και τείχη. Απαιτούνται συγκρούσεις γιατί δεν χαρίζεται τίποτε. Όλα κατακτιούνται με αγώνες και προσπάθεια.

• Θα προχωρήσει η χώρα σε εκλογές;
Υπάρχει προεκλογικός πυρετός. Αυτοί που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές θα πάρουν και την ευθύνη γι’ αυτό.

• Θα υπάρξει συνεννόηση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Καλό θα ήταν να υπήρχε συνεννόηση και να μην μπαίναμε σε μια εκλογική διαδικασία. Το κράτος παραλύει σε προεκλογικές περιόδους. Δυστυχώς, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση στο πολιτικό προσωπικό. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει συνεννόηση. Κάποιοι θεωρούν πως θα πάμε σε εκλογές Αν συμβεί αυτό είναι βέβαιο πως η χώρα δεν αντέχει σε λαϊκισμούς, στο ψέμα και δεν αντέχει άλλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που θα δοθούν. Η μακρά προεκλογική περίοδος θα διογκώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Άλλο γκάλοπ και άλλο εκλογές.
Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι έχει κάνει λάθη και παραλείψεις. Ο κόσμος στρέφεται εκεί που υπάρχει ελπίδα. Αν είναι πραγματικές οι ελπίδες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί. Περιμένω να δω πρόγραμμα και όχι μόνο άρνηση. Ο πολιτικός μας πολιτισμός θέλει υπευθυνότητα και καλή πολιτική.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot