Χατζημάρκος: Ο τουρισμός δεν αντέχει νέα φορολόγηση

Απρίλιος 15, 2016
jumbo-banner

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέα φορολόγηση στο χώρο του τουρισμού, ζήτησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν την επιβολή από την κυβέρνηση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Αν και ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται έσοδα εντούτοις ξεκαθάρισε ότι ο τουρισμός που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στη χώρα δεν μπορεί να επιβαρυνθεί περισσότερο. Παράλληλα τόνισε ότι οποιαδήποτε σχόλια αυτού του είδους προκαλούν κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ειδικά στην περιοχή μας ο τουρισμός λόγω της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να κρατηθεί όρθιος.

«Δεν έχω διασταυρώσει αν είναι σχέδιο που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Όλοι οι τουριστικοί παράγοντες της Ελλάδας όμως έχουν αντιδράσει.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται έσοδα είναι δεδομένο και αυτονόητο. Και πρέπει να υπάρχουν πόροι με οικονομική αυτοτέλεια.

Από εκεί και πέρα αυτό που μας λείπει είναι ένα πλαίσιο συναίνεσης και συμφωνίας των παραγωγικών φορέων που θα κάνουν την είσπραξη. Πρέπει να βρεθούν έσοδα για την αυτοδιοίκηση αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ειρηνικό.

Εγώ δε βλέπω από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων να υπάρχει μία δογματική άρνηση, απλώς η περίοδος είναι τέτοια που δίνεται μία μεγάλη μάχη επιβίωσης των επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ. Χατζημζάρκος.

Μιλώντας ειδικά για την περιοχή μας τόνισε ότι ο ΦΠΑ έχει στοιχίσει πολύ στην ανταγωνιστικότητά μας και πρόσθεσε τα εξής: «Οποιαδήποτε συζήτηση για νέους φόρους σε μία περίοδο που καθημερινά αγωνιούμε να κρατήσουμε όρθιο τον τουρισμό μας και να τον αυξήσουμε στέλνει αρνητικά μηνύματα στην αγορά. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Μέχρι στιγμής τον τουρισμό μας τον πλήττουμε εμείς οι ίδιοι με έναν τρόπο ανεπανόρθωτο. Από τη μία κάνουμε έναν καθημερινό τιτάνιο αγώνα να κρατήσουμε όρθιο αυτό τον τομέα της οικονομίας το μόνο που έμεινε όρθιο για να δίνει ελπίδα και θέσεις εργασίας και από την άλλη επίσης καθημερινά πυροβολούμε τα πόδια μας ή βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.

Ας σταματήσουμε να παράγουμε ειδήσεις που φέρνουν αγωνία και δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας αστάθειας και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προοπτική του τουρισμού.

Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε άλλο αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να κλείσει κάθε συζήτηση για νέα φορολόγηση, να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των φορέων της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο και αν γίνει αυτό θα βρεθεί και το έσοδο και ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η αυτοδιοίκηση».

Η ΡΟΔΙΑΚΗ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot