ΥΠΟΙΚ προς ΣΕΤΕ: Επιλέχθηκε ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αντί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Δεκέμβριος 18, 2014
jumbo-banner
«Συμφωνούν ότι διαφωνούν» με την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όχι μόνον όμως οι ξενοδόχοι, αλλά και η κυβέρνηση, ή ακόμα και… η Τρόικα, που αμφισβητεί ευθέως το εισπρακτικό αποτέλεσμα του μέτρου, αλλά το αποδέχεται αν η κυβέρνηση επιμείνει να το προτείνει –επειδή προφανώς συμφέρει τους γάλλους, ιταλούς και ισπανούς ανταγωνιστές της χώρας μας στον τουρισμό.
Η προοπτική αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κύριος Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη η κυβέρνηση έδειξε να αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, παρόλα αυτά όμως το προωθεί ως μέτρο επειδή διαπιστώνει πως αυτό είναι ίσως το πιο «ήπιο » που θα μπορούσε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου (αντί πχ για αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 23% στα νησιά του Αιγαίου), για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση από την τρόικα.
Ωστόσο ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το μέτρο θα αποδώσει επιπλέον έσοδα 350 εκατ. ευρώ, οι ξενοδόχοι –που θα πληρώσουν από την τσέπη τους την «χασούρα»- λένε πως δεν θα αποδώσει πάνω από 260 εκατ. ευρώ ενώ, όπως φάνηκε και στις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου χθες στην Αθήνα με τον νέο Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί και επιτελείς της Τρόικα, οι δανειστές προβλέπουν ακόμη μικρότερα έσοδα! Αυτό σημαίνει πως, και αν ακόμα το δεχτούν προς συζήτηση, δεν θα αρκεστούν σε αυτό που τους προτείνει η κυβέρνηση σαν λύση που θα «γεφυρώσει» τις διαφορές στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού, αλλά η Τρόικα θα ζητήσει και άλλα…
Οι ξενοδόχοι έχουν παραγγείλει και δύο ανεξάρτητες μελέτες επί του θέματος (από την Deloite και την Ernst & Young) που θα παρουσιαστούν έως τις 15 Ιανουαρίου. Εκτιμούν όμως ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε πτώση 10% και άνω στον τουρισμό, εξέλιξη που θα στοιχήσει 1% στην ανάπτυξη για το 2015 και 2% το 2016. Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και η ΤτΕ 2,5%, μετά το μέτρο (και χωρίς να υπάρξει καμία άλλη αναταραχή στην πολιτική και στην οικονομία) η ανάπτυξη μπορεί να μην ξεπεράσει το 1,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ δεν θα φανούν φέτος αφού ήδη έχουν γίνει οι παρακρατήσεις από τους μεγάλους tour operators αλλά από το 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΤΕ ασκεί και κριτική στα οικονομικά επιτελεία των τελευταίων ετών, αφού όπως υποστηρίζει οι επενδυτές στον τουρισμό τρομάζουν όταν διαπιστώνουν ότι ο ΦΠΑ στη χώρα μας έχει αλλάξει 6 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια (από 8% το 2008, σε 9% και από 6,5% σε 13% ή και μέχρι 23%).
www.newmoney.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot