Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά θα θέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Φεβρουάριος 13, 2016
jumbo-banner

Αίτημα για να επανέλθει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά θα καταθέσουν επίσημα οι βουλευτές Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως εκτιμάται η κατάργησή τους μάλλον δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε χτες ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ασκούνται πιέσεις για να επανέλθει το καθεστώς, ενώ παράλληλα ζητούν άμεσα να εξαιρεθούν από την κατάργηση τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού προβλήματος.
Πάντως ο  ίδιος πρόσθεσε ότι αν τελικά αυτό δεν επιτευχθεί τότε μελετάται να υπάρξει μία δέσμη άλλων μέτρων ώστε να μειωθεί το κόστος ζωής των κατοίκων.

Ειδικότερα σε ερώτηση αν αληθεύει πως σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρχει σε κανένα νησί του Αιγαίου το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τότε από το 2017 και έπειτα το καθεστώς δεν μπορεί να επανέλθει ο κ. Γάκης απάντησε τα εξής «δεν υπάρχει δέσμευση γι΄αυτό, αλλά ο σκοπός είναι να μην φτάσουμε εκεί. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πήρε απόφαση ότι μπορούν να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και μάλιστα όταν ήμουν πρόεδρος της επιτροπής του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε εκπονηθεί μία μελέτη η οποία καταδείκνυε ότι τα αποτελέσματα και τα οφέλη είναι πολύ λίγα και δεν αξίζει τον κόπο αφού θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.

Δίνουμε μάχη τώρα όμως μέσα από το μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό, τα νησιά που είναι εμπλεκόμενα (ουσιαστικά όλη η παραμεθόριος σε βόρειο και νότιο Αιγαίο)  να εξαιρεθούν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και ελπίζουμε μέσα σε αυτή τη λογική αύριο να μπει η επαναφορά τους.

Πιέζουμε για να επαναφέρουμε το καθεστώς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε οφέλη από την κατάργηση αλλά πάρα πολύ μικρά, τα οποία όμως αν τα αντιστοιχίσεις με τη μείωση της δυναμικής που προκαλούν είναι μηδαμινά.

Θα καταθέσουμε επίσημα αίτημα να επανέλθει το καθεστώς και θα στηρίξουμε επίσης έναν μεγάλο αγώνα που δίνει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να απεμπλακούμε από την ένταξη στο στόχο 2, και να επανέλθουμε στο στόχο 1 γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Υπάρχει σε εξέλιξη μία σκέψη που αφορά το συντονισμό εκείνων των δυνάμεων που θα επιφέρουν κοινωνικές αλλαγές έξω από τα σημερινά δεδομένα. Προσπαθούμε δηλαδή αν δεν υλοποιηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να υπάρχει πλέγμα μέτρων που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης του βιοτικού επιπέδου που έχουν προκαλέσει στους πολίτες».

Εκδήλωση για την Ενσωμάτωση
Επίσης ο κ. Γάκης έκανε γνωστό ότι στις 3 Μαρτίου έχει οργανωθεί μία εκδήλωση στην αίθουσα γερουσίας της βουλής που έχει να κάνει με την επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα.

Θα παραβρεθεί ο περιφερειάρχης ο οποίος θα έχει την κεντρική εισήγηση για την αναπτυξιακή δυνατότητα των νησιών μας ενώ θα παραστούν και οι βουλευτές Δωδεκανήσου.
«Το ιστορικό κομμάτι της εκδήλωσης θα το παρουσιάσει ο Νίκος Νικολάου. Συνεννοηθήκαμε και με την ομοσπονδία Δωδεκανησιακών σωματείων και το Γιάννη Φραγκούλη και θα είναι παρόντες με τοπικές ενδυμασίες.

Θα δώσουμε μία άλλη διάσταση σε αυτό το κτίριο της βουλής που μέχρι τώρα φιλοξενεί σακάκια, γραβάτες κουστούμια, ότι ανοίγει στην τοπική κοινωνία για να μπορέσει να εκδηλώσει τον εορτασμό αυτής της επετείου».

Στις 25 του μήνα στη βουλή ο περιφερειάρχης
Επίσης όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 του μήνα θα παραστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειών της βουλής  ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος για να παρουσιάσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.

«Στην επιτροπή περιφερειών της βουλής ξεκινήσαμε ενόψει της εκπόνησης του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου επαφές με όλες τις περιφέρειες προσπαθώντας να συμβάλουμε στη διασύνδεση των τοπικών κοινωνιών των περιφερειών και της κυβέρνησης στο δέσιμο αυτής της σχέσης και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.

Έχουν έρθει μέχρι τώρα τέσσερις περιφερειάρχες, στις 18 του μήνα είναι η σειρά της περιφέρειας βορείου Αιγαίου και στις 25 η σειρά της δικής μας περιφέρειας» δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε

«Εκεί θα έρθει ο Γιώργος Χατζημάρκος με το επιτελείο του να παρουσιάσει την αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας. Επίσης θα είναι και ο Γιώργος ο Σταθάκης ίσως και ο υπουργός Εσωτερικών γιατί δεν είναι μόνο ότι πρέπει η αναπτυξιακή δυναμική των νησιών να χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό κράτος είναι και το προσφυγικό-μεταναστευτικό και πρέπει να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση της κυβέρνησης πάνω στις προοπτικές και στην καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια»

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot