Σ. Δράκος: Να μην ψηφίσουν οι 35 Βουλευτές την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου

Ιούνιος 02, 2015
jumbo-banner

Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν αποτελεί επιχορήγηση με ανεπαρκή στόχευση,  ούτε κίνητρο για φορολογικό αρμπιτράζ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για το άμεσο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου, καθώς και του συνόλου των αιρετών στις περιοχές των οποίων ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οφείλουν να πράξουν τα δέοντα για την αποτροπή μίας τέτοιας απόφασης, που θα επιβαρύνει τους νησιώτες.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές της Δωδεκανήσου, αλλά και του συνόλου των νησιών που ισχύει το μέτρο, οφείλουν να δεσμευτούν δημοσίως, ότι δεν θα ψηφίσουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και να αποστείλουν σχετική ενυπόγραφη επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή τους, καθώς και την απόφασή τους, να μη ψηφίσουν την κατάργησή τους, στο πλαίσιο σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, η κυβέρνηση θα μπορέσει (όπως υποστηρίζει τις περισσότερες φορές) να ενισχύσει τα «διαπραγματευτικά» της ατού, έναντι των δανειστών, που φέρονται να … πιέζουν για την κατάργησή τους.

Οι συντελεστές φόρου, όπως είναι ήδη ευρέως γνωστό, μειωμένοι κατά 30%, ισχύουν στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο. Ο Νομός Λέσβου εκλέγει 3 Βουλευτές, ο Νομός Χίου 2, ο Νομός Σάμου 1, ο Νομός Δωδεκανήσου 5, ο Νομός Κυκλάδων 4, η Θάσος ανήκει στο Νομό Καβάλας και εκλέγει 4 Βουλευτές, η Σαμοθράκη στο Νομό Έβρου με επίσης 4 Βουλευτές, οι Βόρειες Σποράδεις στο Νομό Μαγνησίας με 6 Βουλευτές και η Σκύρος στο Νομό Εύβοιας με 6 Βουλευτές. Συνολικά δηλαδή, 35 Βουλευτές, εκλέγονται, σε νησιά της Ελλάδας, στα οποία ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ανεξαρτήτου κόμματος. Εάν αυτοί, με τη συνδρομή και την αρωγή των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα ψηφίσουν την κατάργησή τους, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, εν προκειμένω από την παρούσα κυβέρνηση, τότε δεν θα μπορεί να περάσει κανένα τέτοιο μέτρο, που πλήττει τους νησιώτες.


Η ανάγκη κατανόησης ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, δεν αποτελούν επιχορήγηση με ανεπαρκή στόχευση, είναι επιτακτική. Ο μειωμένος ΦΠΑ, δεν αποτελεί κίνητρο για φορολογικό αρμπιτράζ (επενδυτική ευκαιρία που αποφέρει κέρδος). Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά σε συνθήκες διαβίωσης και δυνατότητες επιβίωσης. Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν νησιώτικες περιοχές, στις οποίες ισχύουν μειωμένοι συντελεστές. Σε ορισμένες δε περιοχές, ο ΦΠΑ είναι και μηδενικός, δίδοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν «φορολογικοί παράδεισοι».

Στην περίπτωση που εκλεγμένοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται σε δύσκολη θέση - την οποία και προσωπικά κατανοώ - θα τους θυμίσω απλά και μόνο ότι προεκλογικά, εδώ από τη Ρόδο, ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστήριζε: «Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα Δωδεκάνησα μπορούν να δώσουν πολλά στην πατρίδα, αν η πατρίδα αποφασίσει να δώσει όσα πρέπει στα Δωδεκάνησα. Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές», ενώ ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κορυφαίο προβεβλημένο στέλεχος, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μάθει εάν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, αλλά και εάν έχουν εξεταστεί οι σχετικές αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο.

Δεν χρειάζεται δε να θυμίσω την κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγαίο, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι τότε εκλεγμένοι Βουλευτές κορόιδευαν τους νησιώτες κατάμουτρα, καλώντας τους νησιώτες του Αιγαίου να ξεσηκωθούν, ώστε να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Ωραία τα εύηχα λόγια, αλλά ήρθε η ώρα των πράξεων.

Κύριοι Βουλευτές, εάν δεν ψηφίσετε την κατάργησή τους, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί.


Στέφανος Δράκος
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot