Συνέντευξη Δ. Κρεμαστινού στην εφημερίδα Ροδιακή

Ιανουάριος 17, 2015
jumbo-banner
"Άκουσα" τη... φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου!
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός μιλά στη "Ρ" για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, για το σχηματισμό κυβέρνησης και φυσικά για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου
 
Συνέντευξη στη Βαρβάρα Μπογδάνου   
 
Η δημιουργία στο νοσοκομείο της Ρόδου του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, είναι το μεγάλο όνειρο και ο σκοπός για τον οποίο ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός πολιτεύεται στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μετά το αιμοδυναμικό, το νοσοκομείο μας και οι πολίτες της περιοχής πρέπει να αποκτήσουν μία ακόμα σημαντική παροχή υγείας…
Πιστός στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και στις ιδέες του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, δίνει για μία ακόμα φορά τη μάχη, και τονίζει ότι οι Δωδεκανήσιοι πρέπει να στείλουν στη βουλή… δικούς τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει και έχουν προσφέρει στον τόπο.
Σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, όπως έπραξε και με τη Νέα Δημοκρατία, για να μην υπάρχει ακυβερνησία,  ενώ αναφερόμενος στο κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, έκανε λόγο για… αποσχιστική ομάδα προσθέτοντας ότι η… ζημιά στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 1,5%.
 
- Κε Κρεμαστινέ, στο επίκεντρο αυτές τις μέρες που η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο απόγειό της, είναι οι δημοσκοπήσεις, πιστεύετε ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα;
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή της δημοσκόπησης, δείχνουν όμως που κινούνται τα πράγματα, προς ποια κατεύθυνση κινούνται. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές , πολλές φορές έχουν διαψευστεί.
 
- Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ;
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ σαφώς φαίνεται ότι παρά την απόσχιση ενός τμήματός του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι στη βουλή και κάνει προσπάθεια να ανακτήσει τις δυνάμεις τις οποίες έχασε από την αποσχιστική ομάδα και από τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς.
 
-Μπορούμε να πούμε πόση είναι η ζημιά που έγινε στο ΠΑΣΟΚ από την αποσχιστική ομάδα που λέτε;
Η ζημιά όπως αποτιμάται στις δημοσκοπήσεις είναι της τάξεως του 1,5%.
 
- Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε;
Εγώ προσωπικά στηρίζομαι στις δημοσκοπήσεις, δεν έχω άλλη εικόνα…
 
- Το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα παραδοσιακά έχει μία μεγάλη δύναμη. Πιστεύετε ότι θα τη διατηρήσει, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της , κρατώντας και την έδρα που είχε;
Εγώ δεν μπορώ να γίνω ούτε προφήτης ούτε μάντης. Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι, ο ευαισθητοποιημένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Καλώ τους ψηφοφόρους που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ να το ξανακάνουν, αν θέλουν να έχουν έναν αντιπρόσωπό τους στη βουλή των Ελλήνων.
 
- Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο οι πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρξε μία δυστοκία στο να συγκροτηθεί. Τι λέτε;
Το ψηφοδέλτιο στηρίχθηκε στην απόφαση του να υπάρξει επικεφαλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και να γίνει μία ευρεία ανανέωση. Και βάσει της απόφασης, έγινε η ανανέωση. Δεν υπήρξε καμία δυστοκία.
 
-Σήμερα ποιος είναι ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ;
Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο οι πολίτες βλέπουν τα τελευταία χρόνια. Ότι δηλαδή, εάν δε στήριζε το πρώτο κόμμα που έτυχε να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα είχαμε ακυβερνησία, τρίτες εκλογές και πιθανότατα οικονομική καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, εστήριξε τη χώρα και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Εάν πρώτο κόμμα στις εκλογές δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αναντίρρητα όπως έκανε και με τη Νέα Δημοκρατία θα στήριζε το ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ ήταν, να περάσει μέρος του προγράμματός του, όχι όλο το πρόγραμμά του γιατί διέθετε μόνο 28 βουλευτές. Άρα λοιπόν το ίδιο θα πράξει και τώρα. Και εδώ είναι το ερώτημα: είναι δυνατόν  στις δημοσκοπήσεις ή το ΠΑΣΟΚ, ή το Ποτάμι, ή άλλο κόμμα, να μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα στη βουλή, δηλαδή να κάνει με το πρώτο κόμμα κυβέρνηση; μόνο το ΠΑΣΟΚ το έχει πράξει και έχει δώσει δείγματα γραφής. Ο επίσημος ανασχετικός μηχανισμός, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να προχωρήσει σε μέτρα που θα βλάψουν το ευρώ, και τους μισθούς και τις συντάξεις, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι εάν το ευρώ πάψει να είναι το νόμισμά μας, τότε αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα καταρρεύσει. Επ’ αυτού το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση. Τώρα στα άλλα κόμματα, εκεί επικρατεί ένα αλαλούμ γιατί είναι διάφορες τάσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα. Είναι κεντρώες τάσεις, δεξιότατες τάσεις και αριστερότατες τάσεις. Αυτά τα κόμματα μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους ξένους και στους έλληνες πολίτες; Αν θέλουμε να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση, ο λαός επιλέγει και πρέπει να επιλέξει όποιο νομίζει κατά την κρίση του για πρώτο κόμμα, αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψει τα μικρά κόμματα διαμαρτυρίας, τα οποία δυστυχώς λόγω της συνθέσεώς τους, δεν μπορούν να δώσουν σταθερή συγκυβέρνηση, με κανέναν. Άρα λοιπόν για τρίτο κόμμα ο κόσμος πρέπει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.
 
- Το κόμμα-κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου επόμενο είναι να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Αν ο ίδιος σας ζητούσε να είστε υποψήφιος μαζί του, πριν κάνετε τη συζήτηση κατά την οποία του είπατε να μην προχωρήσει στη δημιουργία του, θα το κάνατε;
Θα του έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ όταν ιδρύθηκε, πρώτα σχημάτισε τις οργανώσεις του και κυρίως την κ.ε. που εξέλεξε τον πρόεδρο του κόμματος. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου  μέχρι την εκλογή του, εφέρετο ως προσωρινός πρόεδρος και με την εκλογή του, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδωσε το πρότυπο της οργανώσεως ενός δημοκρατικού κόμματος για την Ελλάδα, μέχρι τότε τα κόμματα είχαν τους κομματάρχες και οι κομματάρχες έβλεπαν μόνο τον αρχηγό. Αυτή τη μεγάλη μεταβολή στο δημοκρατικό μας σύστημα, την έκανε ο Ανδρέας κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γυρίσουμε την ιστορία 50 χρόνια πίσω. Ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που λειτουργούσε ως αρχηγός της ΕΡΕ με το παλιό σύστημα, δημιούργησε τη Νέα Δημοκρατία κατά τα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ, άρα λοιπόν πως θα δημιουργήσουμε τώρα ένα κόμμα εκ του μηδενός σε 15 μέρες πριν την προεκλογική περίοδο. Εγώ λοιπόν επιμένω στην πρόταση, ενωμένοι στις εκλογές και συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές. Για να είναι η παράταξη ενωμένη. Αυτά του είπα και αυτά λέω και προς τον κόσμο.
 
-Εάν ο πατέρας του ζούσε, θα το επιχειρούσε;
Ο πατέρας του ο Ανδρέας Παπανδρέου, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται. Διότι αν ήθελε να το τεμαχίσει μετά την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργού, θα το τεμάχιζε μόνος του. Και θα είχε σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό και θα ήταν σήμερα κυβέρνηση, αυτά είναι ιστορικά δεδομένα. Εγώ τιμώ ιδιαιτέρως και αισθάνομαι ότι έχω αδερφική σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου, αλλά δεν μπορώ να μην… ακούω τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου .
 
- Κε Κρεμαστινέ, έγιναν λάθη στο κόμμα κατά τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία;
Ότι δεν μπορούσε να κάνει και να περάσει το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το πρόγραμμά του, έγινε με ευθύνη του, γιατί έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση. Και το χρεωνόταν το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι το θέμα του εξιτηρίου στα νοσοκομεία, να πληρώνει δηλαδή ο κόσμος κάτι που θα γινόταν πρώτη φορά . Εγώ ήγειρα  θέμα να καταψηφιστεί η κυβέρνηση, διότι ήταν μείζον θέμα για μένα να πληρώνει ο κόσμος σήμερα 25 ευρώ και αύριο 100 και μεθαύριο 500. Και είδατε ότι πάρθηκε πίσω. Έτσι λειτουργούσε το ΠΑΣΟΚ και πολλοί οπαδοί του άρχισαν να δυσανασχετούν και δικαίως, αφού δεν μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
 
- Κάποιοι εκτιμούν ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα υποστούν απώλειες, καθώς ανάγκασαν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα να σηκώνουν το βάρος του μνημονίου; Εσείς τι πιστεύετε;
Εγώ προσωπικά στη βουλή, επανειλημμένα άσκησα σοβαρή κριτική στο υπουργείο οικονομικών, γιατί δεν κατάφερε εμπράκτως να χτυπήσει περισσότερο τη φοροδιαφυγή και από τα 12 δις που υπολογίζεται μαζί με την παραοικονομία, πολύ λίγα κατάφερε να φέρει πίσω στο κράτος. Εφόσον δεν το κατάφερε, αναγκάστηκε να επιβάλλει αντιλαϊκά μέτρα. Εγώ πιστεύω ότι οι υπουργοί οικονομικών στον τομέα αυτό, απέτυχαν. Αν δε γινόταν αυτό, δηλαδή να επιβληθούν αντιλαϊκά μέτρα, θα κηρυσσόταν η χώρα σε χρεοκοπία.
 
- Απόφαση η οποία όμως είχε αντίκτυπο, φαίνεται άλλωστε από τις δημοσκοπήσεις και τις τοποθετήσεις του κόσμου…
Αυτό έδωσε την ευκαιρία στα μικρά κόμματα να δημιουργήσουν πυρήνες, οι οποίοι πραγματικά είναι επικίνδυνοι λόγω της ανομοιογένειάς τους ,για την αυριανή μέρα των εκλογών. Οι ανομοιογενείς δεν μπορούν να στηρίξουν σοβαρή κυβέρνηση.  
 
- Ο Πάνος Καμμένος θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, το θεωρείτε απειλή για το ΠΑΣΟΚ;
Μάλλον για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουμε τίποτα κοινό στο πρόγραμμα με τους ΑΝΕΛ. Την επομένη των εκλογών τα λάθη πληρώνονται ακριβά και ο Δωδεκανήσιος πρέπει να προσέξει πολύ. Τους εκπροσώπους που θα στείλει στη βουλή, πρέπει να τους ζυγίσει καλά και να είναι σωστοί, έντιμοι που έχουν προσφέρει σε αυτό τον τόπο και όχι αυτοί που του λένε τα «θα». θα πρέπει να κρίνει με βάση την προσφορά και όχι με βάση τα «θα». Αν κρίνει με βάση τα «θα» , την επομένη των εκλογών θα το μετανιώσει…
 
-Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στους συμπατριώτες του; Πολιτεύεστε σε μία δύσκολη στιγμή με την πολιτική σκηνή της χώρας, να έχει χαρακτηριστικά διαφορετικά από αυτά στα οποία εσείς είχατε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Μιλώ στους συμπατριώτες μου από καρδιάς και το ξέρουν ότι δεν τους λέω ψέματα. Η αλήθεια είναι, τι δουλειά έχω εγώ σήμερα στη σημερινή  πολιτική σκηνή των μεταγραφών, των κομμάτων χωρίς σαφή ιδεολογία, των κομμάτων που μαζεύουν από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά για να μπουν στη βουλή. Εγώ θα έπρεπε να έχω φύγει πρώτος. Αλλά είπα όταν με βρουν οι φίλοι μου την επομένη των εκλογών που δε θα συμμετέχω, δε θα μου πουν γιατί άφησα στη μέση την προσπάθεια όπως έκανα για το αιμοδυναμικό να κάνω και για το ογκολογικό; Θα μου το πουν όλοι, αντί να μου το πουν όλοι τους το λέω εγώ. Είμαι πολύ ξεκάθαρος με τον κόσμο και αυτό θα ήθελα να προβληματίσει και τους ψηφοφόρους που θα πάνε στην κάλπη.
 
- Την ομιλία Σαμαρά στη Ρόδο πως την είδατε;

Κρατώ μεγάλες επιφυλάξεις. Εάν όλα όσα είχε εξαγγείλει στα Ζάππεια είχαν γίνει, τότε θα μπορούν να γίνουν και αυτά που είπε. Γιατί λοιπόν αφού δεν έγιναν τα Ζάππεια 1,2,3 να γίνει το… Ζάππειο 4 και μάλιστα από τη Ρόδο;
 
-Τα θέματα υγείας στην περιοχή μας σας απασχολούν, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στις δομές υγείας και παράπονα από τους πολίτες;
Τα θέματα υγείας είναι κάτι που πρέπει να το δείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, γιατί ο κόσμος έχει δίκιο. Διότι όταν του έχεις φτιάξει ένα ωραίο κοστούμι και δεν έχει καλή γραβάτα για να πάει στην εκκλησία ,διαμαρτύρεται. Πράγματι τα σεντόνια δεν είναι καινούρια, πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στην προμήθεια αναλωσίμων, πράγματι καθυστερεί να προμηθευτεί ακριβά φάρμακα αλλά γιατί; Γιατί η χώρα είναι χρεωκοπημένη. Αν όμως δείτε τις υποδομές που έχει η Δωδεκάνησος, θέλουν 50 χρόνια για να γίνουν για τους άλλους. Πότε θα αποκτήσουν οι Κυκλάδες 4 νοσοκομεία και ΚΥ που έχει η Δωδεκάνησος;
 
Εμείς έχουμε κολοσσιαίες διαφορές στην υγεία, αλλά δικαίως διαμαρτυρόμεθα γιατί το κράτος δεν έχει στείλει έναν οδηγό στο ασθενοφόρο στον Έμπωνα ή στη Λίνδο, δεν έχει λεφτά το κράτος, αλλά ποιος έκανε τα ασθενοφόρα τα ελικόπτερα, τα νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχουν στα άλλα νησιά, προβληματιστήκαμε ποτέ; Πρέπει να συνεχίσουμε όμως τη διεκδίκηση σε όλα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot