Συνάντηση για ζητήματα που αφορούν τον τομέα της κτηνοτροφίας στη Ρόδο

Δεκέμβριος 02, 2014
jumbo-banner
Σύσκεψη για ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα της κτηνοτροφίας στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, το απόγευμα, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, με την παρουσία του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας - Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης του δήμου Ρόδου κ. Γιώργου Πόκκια.

Στην συνάντηση μετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρόδου, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κα Καίτη Μπαλατσούκα, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Πουλής, η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας κα Δήμητρα Παπανικόλα.
 Επί τάπητος τέθηκαν αρκετά ζητήματα όπως οι χώροι βοσκής στο νησί που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, σε συνδυασμό μάλιστα με τις αναδασωτέες περιοχές, αφού έπειτα από κάθε φωτιά οι διαθέσιμες εκτάσεις λιγοστεύουν σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο και έγινε σαφές από την πλευρά του Δασαρχείου ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε ό,τι αφορά περιοχές που χαρακτηρίζονται αναδασωτέες, αφού ακόμη κι αν η απόφαση ισχύει για πέντε έως επτά χρόνια με το νέο νόμο που ψηφίστηκε εντός του 2014, δίνει το δικαίωμα στη Δασική Υπηρεσία εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να παρατείνει περαιτέρω το χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά το πρόβλημα αφορά σε περιοχές όπως τα Λάερμα, την Αρνίθα,  που έχουν κριθεί 100% αναδασωτέες από τις τελευταίες πυρκαγιές του 2008 και του 2012, και δεν μπορούν να παραχωρηθούν στους κατοίκους χώροι βόσκησης.

Ωστόσο η κα Μπαλατσούκα, δεσμεύτηκε κατόπιν ερώτησης του Αντιδημάρχου Γιώργου Πόκκια, να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχαρακτηριστούν περιοχές ελάσσονος σημασίας που έχουν καεί στις φωτιές της δεκαετίας του '70 και του '80, και δεν έχουν αναγεννηθεί. Ωστόσο εξήγησε ότι αυτό απαιτεί χρόνο, λόγω και της έλλειψης προσωπικού.

 Παράλληλα αναμένεται η διευκρινιστική ΚΥΑ από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει γνωστό ποιοι θα είναι οι εν δυνάμει βοσκότοποι, αφού η διαχείρισή τους περνάει στα χέρια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου από το 2015.

 Εξάλλου εξετάστηκαν ζητήματα, όπως της καλύτερης οργάνωσης των Κτηνοτρόφων στην Ρόδο, στην επέκτασή τους και στον χώρο της μαζικής παραγωγής γάλακτος και της τυροκομίας, ενώ υπήρξε ενημέρωση και για το γεγονός ότι η προθεσμία για την απόκτηση άδειας σταβλισμού από όλες τις Κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού λήγει στις 31 Μαρτίου 2015.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα σύντομα αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης δεσμεύτηκε κατόπιν αιτήματος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρόδου να βοηθήσει στην εξεύρεση χώρου για να στεγαστούν τα γραφεία του Σωματείου, ενδεχομένως και στο κτήριο της ΔΟΥ Ρόδου που συστεγάζονται και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του πρωτογενούς τομέα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot