Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

Συγκλονιστικά περιστατικά διάσωσης ανοιχτά της Κω

Συγκλονιστικά περιστατικά διάσωσης ανοιχτά της Κω
jumbo-banner

Την ίδια ώρα που στα ελλη­νοσκοπιανά σύνορα, χιλιά­δες πρόσφυγες και μετανά­στες συνωστίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες σε οργανωμέ­νους ή πρόχειρους καταυλισμούς, «η μάχη» στο Αιγαίο με τους δου­λεμπόρους και τα οργανωμένα κυκλώματα κορυφώνεται.

Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να περνούν στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με αμείωτο ρυθμό και οι άνδρες του Λιμενικού που υπηρετούν στα νησιά-πύλες εισόδου εκπέμπουν σήμα «SOS», καθώς, όπως εξελίσ­σονται οι προσφυγικές και μετα­ναστευτικές ροές, η ενίσχυση είναι επιβεβλημένη. Την ίδια ώρα, συ­γκλονιστικά είναι τα άγνωστα περιστατικά κατά τη διάρκεια δι­ασώσεων στα Δωδεκάνησα, που μας περιγράφει ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και υπεύθυ­νος Πλωτών Λιμενικού Σώματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Μενέλαος Δαφέρμος, που μέχρι πρότινος ήταν αποσπα­σμένος μηχανικός από το Λιμε­ναρχείο του Ηρακλείου στα σκάφη του Λιμεναρχείου της Κω.

Σε μια διάσωση 60 ατόμων, όπως μας αναφέρει ο ανθυπο­πλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος, έσκασε ένας αεροθάλαμος της πλαστικής βάρκας τους. «Κι αυτό όταν την πλευρίζαμε για να τους πάρουμε στο σκάφος μας, με απο­τέλεσμα να πέσουν 6 άτομα από τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Επικράτησε απίστευτος πανικός. Θυμάμαι μας πετούσαν οι γυναί­κες στην κυριολεξία τα βρέφη, τα μωρά τους, επάνω στο σκάφος μας. Σηκώναμε τους ανθρώπους από τα πλευρικά του σκάφους μας. Ανθρώπους 80 κιλών τους σηκώναμε με τη βοήθεια του Θε­ού λες και ζύγιζαν ένα κιλό. Συ­γκλονιστική διάσωση, συγκλονι­στικές στιγμές».

Παραλίγο να χαθεί ένας συνάδελφος

Κατά την περισυλλογή 15 με­ταναστών λιμενικός στην προσπά­θειά του να τους σώσει έπεσε στη θάλασσα. Συνάδελφός του περι­γράφει: «Συγκεκριμένα από εμέ­να είχε απόσταση 30 εκατοστά. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μορφή του όταν έπεφτε στη θάλασσα και φώναζε τα ονόματά μας για να τρέξουμε να τον σώσουμε. Οι συν­θήκες ήταν δύσκολες εκείνη τη στιγμή. Είχε σπάσει ο κρίκος της πλαστικής βάρκας των μεταναστών που την είχαν δέσει οι λιμενικοί για να τη σύρουν πάνω στο σκά­φος. Ηταν τέσσερις τα ξημερώμα­τα. Με δεδομένο ότι ήταν σκοτάδι και το βάθος της θάλασσας ήταν πολύ μεγάλο και ότι δεν είχαμε καμία απολύτως οπτική επαφή, φοβηθήκαμε ότι δεν θα τον βρί­σκαμε ποτέ. Ομως είναι πάρα πο­λύ ικανός στο κολύμπι και αμέσως μετά από λίγο εμφανίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας, με απο­τέλεσμα να τρέξουμε να τον ανα­σύρουμε».

Τραγωδία

Στο μοναδικό τραγικό περιστα­τικό που βρέθηκαν να δίνουν μάχη ήταν ένα ναυάγιο στα τουρ­κικά χωρικά ύδατα, κοντά στην οριογραμμή. Είχε αναποδογυρίσει μια μεγάλη ξύλινη βάρκα και εί­χαν εγκλωβιστεί 10 μετανάστες κάτω από αυτή. Αμέσως οι Τούρ­κοι ζήτησαν βοήθεια και είχαν προστρέξει λιμενικοί της Κω στο σημείο. «Οι Τούρκοι διασώστες ανέσυραν 7 νεκρούς και τρεις σε μισολιπόθυμη κατάσταση. Η τρα­γική εξέλιξη προς το τέλος της περισυλλογής ήταν όταν ανέσυ­ραν από την αναποδογυρισμένη βάρκα νεκρό ένα βρέφος τριών μηνών».

neaplefsi.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή