Menu
Η Λέρος έχει τη δική της δυναμική και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το γνωρίζει

Η Λέρος έχει τη δική της …

Πανέμορφος και ιστ...

Α.Ε Δικαίου: "Νικητές του 3on3 οι "Followers"

Α.Ε Δικαίου: "Νικητέ…

Με απόλυτη επιτυχί...

Ο μόνος που φοβάται και τρέμει είναι ο κος Κυρίτσης που κωλυσιεργεί τον έλεγχο της ΒΙΜΕΛ επί τρία χρόνια…

Ο μόνος που φοβάται και τ…

Είμαστε ξεκάθαροι ...

Συγκέντρωση σχολικών ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Συγκέντρωση σχολικών ειδώ…

Ενόψει της νέας σχ...

Έκτακτο: Επισπεύδεται η ανακοίνωση των βάσεων

Έκτακτο: Επισπεύδεται η α…

Αύριο, Πέμπτη, θα αν...

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ  “Τα υπολείμματα του Οράματος, που έχουν αφήσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στη ΒΙΜΕΛ, τρέμουν τον έλεγχο του ορκωτού λογιστή”

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ “Τα υπολε…

Από τη δημοτική πα...

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ (βίντεο)

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤ…

Μία μεγάλη φώκια εντ...

Εχθρική πράξη προς τα νησιά, η διαρκής στοχοποίησή τους, επισήμανε ο Περιφερειάρχης στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Εχθρική πράξη προς τα νησ…

Πάγιο αίτημα της Π...

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την 24-08-2017 ημέρα Πέμπτη - Δείτε Πού

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικο…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Στον Εθνικό Πειραιώς ο Χατζηνικολάου

Στον Εθνικό Πειραιώς ο Χα…

Με την φανέλα του ...

«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Prev Next

Στις Βρυξέλλες η μάχη για το αύριο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου

Στις Βρυξέλλες η μάχη για το αύριο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου
jumbo-banner

Η οικοδόμηση ενός πλαισίου άμεσης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε με την συνάντηση την οποία είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος,

Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 24/09/2015.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, προέκυψε καθ’ υπόδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, μετά την επιστολή που του απέστειλε ο κ. Χατζημάρκος, ως μια πρώτη διερεύνηση τρόπων υποστήριξης των νησιών του Αιγαίου, δια των μέσων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κ. Vella.

Κατά την συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδίως λόγω του αυξημένου κύματος προσφύγων αλλά και των εξελίξεων σε δημοσιονομικό επίπεδο που λαμβάνουν χώρα, ήτοι της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και της απομείωσης της εθνικής συμμετοχής στην συγχρηματοδότηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν άμεσα συνθήκες μείωσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, πλήττοντας καίριους κλάδους της νησιωτικής οικονομίας, με βασικότερο τον τουρισμό.

Ο Επίτροπος, από την πλευρά του, παρουσίασε το πλαίσιο πολιτικής Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας που αναπτύσσει η Επιτροπή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση του για την υποστήριξη αυτών των πολιτικών, όπως π.χ. το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, στο οποίο έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα πόροι 400 εκατ. ευρώ, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν πλήρως αναξιοποίητοι. .

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης τα οποία θα έχουν ως κεντρική πολιτική επιλογή την ανάδειξη της νησιωτικότητας, ως βάση για την παροχή πόρων που θα διατεθούν άμεσα (τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τις διαδικασίες) στις Περιφέρειες, ώστε να στηριχθούν τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η ενέργεια, σε μια ευρύτερη στρατηγική η οποία εντάσσεται στην ονομαζόμενη «Μπλε Ανάπτυξη», την Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Πολιτική Θαλασσίων Υποθέσεων. Ο Επίτροπος δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει αυτή την πρόταση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, με στόχο την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των νησιών.

Επίσης, κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο κ. Χατζημάρκος ενημερώθηκε για την ικανοποίηση του αιτήματος που είχε υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές και ιδίως από τις Περιφέρειες της χώρας, σχετικά με την δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων των προγραμμάτων INTERREG για δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της αυξημένης ροής προσφύγων στα νησιά, καθώς οι σχετικές ενέργειες των ελληνικών αρχών σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) καθίστανται πλέον επιλέξιμες προς χρηματοδότηση από τα εν λόγω προγράμματα.

Στο πλαίσιο της άμεσης συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη των νησιών, θα υπάρξουν, στο άμεσο μέλλον, και άλλες συναντήσεις με άλλους συναρμόδιους Επιτρόπους , τα χαρτοφυλάκια των οποίων άπτονται της νησιωτικότητας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών περιοχών.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή