Ποινή κάθειρξης 22 ετών σε διακινητή μεταναστών σε ναυάγιο που πνίγηκε 6χρονο κοριτσάκι

Δεκέμβριος 08, 2015
jumbo-banner
Ποινή κάθειρξης 22 ετών και 3 μηνών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στον Y. M. του A., διακινητή μεταναστών, που κρίθηκε ένοχος πρόκλησης ναυαγίου και έκθεσης, πράξεις από τις οποίες επήλθε θάνατος ανθρώπου και συγκεκριμένα ενός παιδιού ηλικίας 6 ετών.

Στις 15-05-2013 και περί ώρα 01.00 πρωινή, στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου, 1,5 μίλι ΝΑ, εντοπίστηκε από πλοίο του Λιμενικού, το οποίο εκτελούσε περιπολία, μία φουσκωτή λέμβος, χρώματος γκρι, μήκους επτά περίπου μέτρων, με εξωλέμβιο κινητήρα, ισχύος 35 ίππων, η οποία εκινείτο με χαμηλή ταχύτητα και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας με κατεύθυνση προς το νησί και στην οποία επέβαιναν 21 λαθρομετανάστες, από τους οποίους 15 Σύροι, 4 Αλγερινοί και 2 Ιρανοί, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί σε αυτήν περί ώρα 00.00 από τα παράλια της Τουρκίας και συγκεκριμένα από την περιοχή Didim (Δίδυμα).

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος επέβαινε στην ως άνω λέμβο, στη θέα του λιμενικού σκάφους, το οποίο προσέγγισε την εν λόγω λέμβο, την έσκισε, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους επιβαίνοντες, οι οποίοι εστερούντο σωσιβίων, περιοριζόμενοι σε ολιγάριθμα αυτοσχέδια σωσίβια και δη σαμπρέλες οχημάτων και οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα, ενώ η λέμβος σταδιακώς βυθιζόταν.

Δύο σκάφη του Λιμενικού περισυνέλεξαν τους λαθρομετανάστες και τους μετέφεραν στο Λακκί της Λέρου, στην οικεία Λιμενική Αρχή, πλην ενός ανήλικου κοριτσιού, υπηκόου Συρίας, ηλικίας έξι ετών, η οποία αγνοείτο μετά την πτώση της στη θάλασσα.

Το παιδί εντοπίστηκε από το σκάφος του Λιμενικού στις 16.45 της ίδιας ημέρας να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας. Το ανήλικο κορίτσι, το οποίο δεν έφερε σωσίβιο και υποδήματα αλλά μόνο τα ρούχα του, διακομίστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Κρατικού Θεραπευτηρίου-Κέντρου Υγείας Λέρου περί ώρα 18.30, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του λόγω πνιγμού από θαλασσινό νερό, ο οποίος είχε ήδη επέλθει τουλάχιστον προ 12 ωρών, ενώ η σορός του αναγνωρίστηκε από τον πατέρα της.
Περαιτέρω, όπως προκύπτει, κελευστής του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος μετείχε στο πλήρωμα του ΠΑΣ 613, το οποίο εκτελούσε περιπολία κατά τον ως άνω χρόνο, στην εν λόγω περιοχή, αναγνώρισε στο Λιμενικό Κατάστημα, όπου μετέφεραν τους 21 λαθρομετανάστες, τον κατηγορούμενο ως το πρόσωπο εκείνο, το οποίο σε σήμα του πληρώματος να σταματήσει και καθ’ ον χρόνο το σκάφος του Λιμενικού προσέγγιζε τη φουσκωτή λέμβο, την έσκισε. Οι καταθέσεις δύο εκ των επιβαινόντων λαθρομεταναστών και δη των γονέων του παιδιού που πνίγηκε, έπειτα από την πτώση του στη θάλασσα, χωρίς σωσίβιο, στις οποίες αμφότεροι αναφέρουν όλως ασαφώς και αορίστως ότι δεν είδαν τον κατηγορούμενο να σκίζει τη λέμβο και ότι αιφνιδίως άρχισαν να εισέρχονται σε αυτή νερά, δεν ήταν ικανές να ανατρέψουν την ένορκη κατάθεση του κελευστή, ο οποίος αναγνώρισε ανεπιφυλάκτως τον κατηγορούμενο.
O διακινητής απολογούμενος αρνήθηκε ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους υποστηρίζοντας ότι είναι και ο ίδιος μετανάστης.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Κώστας Αβδελλής.


dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot