Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στην Επιτροπή Περιφερειών για τα προβλήματα της αλιείας

Απρίλιος 16, 2016
jumbo-banner

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αλλά και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ρεαλιστικής και συνεκτικής αλιευτικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε μείζον το πρόβλημα της υπεραλίευσης στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εκτιμώντας ότι αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων και του αλιευτικού επαγγέλματος.

Ανέδειξε τη σημασία της έρευνας, αλλά και της συμβουλευτικής στήριξης προς τους αλιείς και εξήρε τη δουλειά που γίνεται σε ερευνητικό και συμβουλευτικό επίπεδο από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου και από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η είσοδος τοξικών ειδών στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, όπως ο λαγοκέφαλος και πρότεινε την εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως έκανε η Κύπρος, επιτυγχάνοντας να χρηματοδοτηθεί αυτό το διαχειριστικό σχέδιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε:
«Υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που κατατέθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός διαχειριστικού σχεδίου.
Έθεσα το θέμα τον Ιούνιο του 2014, ζητώντας την εκπόνηση ενός εθνικού διαχειριστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την εισβολή και αναπαραγωγή του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο, που οδήγησε σε σημείο να απειλούνται τα αλιευτικά αποθέματα.

Στους άξονες δράσης αυτού του σχεδίου μπορούν να ενταχθούν:
- Ερευνητικές δραστηριότητες
- Αλίευση του λαγοκέφαλου και αποζημίωση των ψαράδων.
-Αξιοποίηση της τοξικής ουσίας του λαγοκέφαλου από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Όπως έχω επισημάνει το διαχειριστικό αυτό σχέδιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και τον Άξονα Προτεραιότητας 3.1 για τις Συλλογικές Δράσεις αλλά και στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε, επίσης, την ανάγκη ενός Περιφερειακού Αλιευτικού Σχεδίου, που θα στοχεύει στην ενίσχυση και στον εμπλουτισμό των αλιευτικών αποθεμάτων αλλά και στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αλιείας από μεγάλα σκάφη, που δρουν ανεξέλεγκτα και χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους αλίευσης, καταστρέφοντας το οικοσύστημα.
Ζήτησε, επίσης, να περιέλθει στις περιφέρειες η διαχείριση του Προγράμματος Αλιείας της νέας προγραμματικής περιόδου.
Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ελέγξει τους τρόπους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν αλιευτικά σκάφη άλλων χωρών στα διεθνή ύδατα.
Ο κ. Κόνσολας έθεσε και ένα ζήτημα που αφορά σε αλιείς με μικρά σκάφη και σχετίζεται με μια εντελώς παράλογη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου ερασιτεχνική αλιεία μπορούν, πλέον, να ασκούν μόνο σκάφη συγκεκριμένων προδιαγραφών αφού βέβαια πληρώνουν κάθε χρόνο. Οι προδιαγραφές αφορούν σε σκάφη έως 7,5 μέτρων με μηχανή έως 120 ίππους.
Παλαιότερα η άδεια έβγαινε μία μόνο φορά και ανανεωνόταν κάθε χρόνο αντί 20 ευρώ.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη ένα σκάφος 8 μέτρων με μηχανή 130 ίππων δεν θα μπορεί να ασκεί ερασιτεχνική αλιεία, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Κόνσολα να ζητήσει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Επιπλέον, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή της φώκιας, ειδικά στην Κάρπαθο και στην Αστυπάλαια. Τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη χρηματοδότηση ούτε η προσπάθεια προστασίας του είδους, με αποτέλεσμα να γινόμαστε κοινωνοί προβλημάτων ακόμη και ελεύθερης διακίνησης ζώων.
Τέλος, για ακόμη μία φορά, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την έρευνα και τα πορίσματα αυτής, που έχει διεξάγει ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για το συμιακό γαριδάκι. Τα πορίσματα αυτά, τόνισε, ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες αυτού του είδους.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot