Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Παρέμβαση Γάκη, Σαντορινιού και Καματερού για το τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα της Digea στα Δωδεκανήσα

Παρέμβαση Γάκη, Σαντορινιού και Καματερού για το τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα της Digea στα Δωδεκανήσα
jumbo-banner

Την ολοκληρωμένη και ποιοτική κάλυψη όλων των νησιών της Δωδεκανήσου από το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea», ζητούν με ερώτησή που κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή οι τρεις βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ερώτηση, η ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στην προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, δεν αφορά μόνο στην εξάλειψη της επικοινωνιακής απομόνωσης των μικρών ακριτικών νησιών. Η πλήρης ψηφιακή κάλυψη της Δωδεκανήσου είναι ζήτημα περιφερειακής και εθνικής σημασίας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
***

<Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης >

Αθήνα, 16 Απριλίου 2015
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Επικρατείας
- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: «Ολοκληρωμένη και ποιοτική κάλυψη της Δωδεκανήσου από το ψηφιακό σήμα της Digea»

Η έναρξη λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τη Digea στις 6 Φεβρουαρίου 2015, αντί να βελτιώσει την ποιότητα παροχής τηλεοπτικού σήματος στους ακρίτες, δημιούργησε προβλήματα στην κάλυψη με ψηφιακό σήμα σε αρκετές περιοχές της Δωδεκανήσου. Οι νησιώτες, αναρωτιούνται δικαιολογημένα: Έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός, διενεργήθηκαν οι σχετικές προμετρήσεις για τη βέλτιστη υλοποίηση του έργου της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή πλατφόρμα στη Δωδεκάνησο; Στη Ρόδο, πολλά χωριά (Αρχίπολη, Ψίνθος, Μαριτσά, Ελεούσα, κ.ά), έχουν τυχαία ή μερική κάλυψη, ενώ και άλλα νησιά του νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ψηφιακό σήμα, έχοντας ουσιαστικά μείνει εκτός του «ψηφιακού χάρτη», όπως για παράδειγμα η Τήλος, που δεν καλύπτεται από τα κύρια κέντρα εκπομπής που ορίζονται στο χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού δικτύου. Αντίστοιχα προβλήματα στην παροχή του τεχνολογικά προηγμένου τηλεοπτικού σήματος, παρουσιάζονται και σε περιοχές της Κω, στην Κάσο και τη νότια Κάρπαθο, που επίσης δεν καλύπτονται όπως θα έπρεπε από το ψηφιακό σήμα της Digea.

Η ελλιπής κάλυψη του νέου δικτύου εντείνει το αίσθημα απομόνωσης και δυσαρέσκειας των ακριτών κατοίκων των νησιών μας, καθώς πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με την αγορά νέου εξοπλισμού ενίσχυσης του σήματος, ή/και με το καθόλου αμελητέο κόστος σύνδεσης με εναλλακτικούς ιδιωτικούς παρόχους ψηφιακού σήματος. Οι τοπικές αρχές, επαγγελματικοί και αναπτυξιακοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες στη Δωδεκάνησο, ανησυχούν έντονα για την ψηφιακή «υστέρηση», τόσο με τη σημερινή «μεταβατική» κατάσταση, όσο και - όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στα υπομνήματα και στις σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας κατοίκων των νησιών – σε σχέση με την μελλοντική πραγματική κάλυψη και το σχεδιασμό των κέντρων εκπομπής. Οι δημοσιευμένοι χάρτες συχνοτήτων, οι περιοχές απονομής και τα κέντρα εκπομπής που τους αντιστοιχούν, είναι από τον αρχικό σχεδιασμό και δεν υπάρχουν δημοσιευμένες ολοκληρωμένες εκθέσεις για το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Επειδή, το ψηφιακό σήμα, δεν είναι μόνο τηλεοπτική ενημέρωση. Είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως για θέματα πολιτικής προστασίας, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας.
Επειδή, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, δεν αφορά μόνο στην ποσοτική κάλυψη, αλλά, πρωτίστως, στην γεωγραφική κάλυψη, που θα πρέπει να είναι στο 100% της ελληνικής επικράτειας.

Επειδή, θα πρέπει να προωθείται έμπρακτα η κοινωνική και εδαφική συνοχή ιδιαίτερα των νησιωτικών και διασυνοριακών περιοχών της ΕΕ.
Επειδή, στη νησιωτική ακριτική Ελλάδα για εθνικούς λόγους γενικά, αλλά και για ειδικούς λόγους εξάλειψης της επικοινωνιακής απομόνωσης, θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό σήμα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Είναι συνεπής η εταιρεία Digea απέναντι στις συμβατικές της υποχρεώσεις για την κάλυψη του νομού Δωδεκανήσου με ποιοτικό επίγειο ψηφιακό σήμα;
2. Ποιός ευθύνεται που εκτεταμένες περιοχές της Δωδεκανήσου και ολόκληροι νησιωτικοί δήμοι δεν καλύπτονται με ψηφιακό σήμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας;

3. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιό χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιτευχθεί σύντομα η ποιοτική κάλυψη όλων των περιοχών όλων των νησιών του νομού Δωδεκανήσου από το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτριος Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή