Ο Χ. Κόκκινος στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Ιούνιος 12, 2015
jumbo-banner

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος εκπροσώπησε σήμερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διάσκεψης Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) που πραγματοποιήθηκε στην Χερσόνησο του Νομού Ηρακλείου Κρήτης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χερσονήσου.

Ο κ. Χ. Κόκκινος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες αλλά και στην απομόνωση που αντιμετωπίζουν λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα νησιά μας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης έκανε ειδική αναφορά -εκτός της αναγκαίας σύνδεσης των νησιών μας -με τον Πειραιά στην ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης που θα βοηθήσει την ενδοεπικοινωνία των νησιών της Περιφέρειάς μας.
Η ΠΝΑ διεκδικεί την χρηματοδότηση και στήριξη των δρομολογίων που αφορούν τις άγονες γραμμές μας και την διασύνδεση των μικρών νησιών της Περιφέρειάς μας που αριθμούν πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Εκτός των αεροδρομίων, που χρειάζονται τακτικά συντήρηση και εκσυγχρονισμό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «πρωτοπορεί και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά» επιχειρώντας την δημιουργία υδατοδρομίων σε όλα τα νησιά μας.

Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 λειτουργεί ως τροχοπέδη και ανασταλτικά στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της ΠΝΑ, όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζητώντας σημαντικές κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές συμμαχίες με στόχο να φτάσει η ανάπτυξη σε όλα τα νησιά μας και να προασπίσουμε την νησιωτικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται άδικα στον στόχο 2 (λόγω υψηλού ΑΕΠ σε 4 από τα 52 κατοικημένα νησιά μας) και έχει μικρή χρηματοδότηση από τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, εμείς αναζητούμε πόρους από τα διασυνοριακά προγράμματα αλλά και από άλλες εθνικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές.
Οι νησιωτικές περιφέρειες της CPMR έχουν πολλά κοινά προβλήματα και οφείλουν να θέσουν κοινούς στόχους και με κοινούς αγώνες και συνεργασία να πετύχουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Επίσης να γνωστοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Τέλος ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην «κυοφορούμενη» κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ που αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, διανέμοντας σχετικό κείμενο που αναφέρει τις συνέπειες που θα έχει για τον επιχειρηματικό κόσμο, τα λαϊκά στρώματα (λόγω του πιθανού κύματος ακρίβειας), για την «βαριά μας βιομηχανία» τον τουρισμό αλλά και για το σύνολο των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου η υλοποίηση μια τέτοιας αντιαναπτυξιακής ενέργειας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot