Οργισμένος Κρεμαστινός κατά Πολάκη: “Δεν ζητώ νεκρανάσταση”

Φεβρουάριος 02, 2016
jumbo-banner

Κρεμαστινός προς Πολάκη: «Δεν σας ζητώ να κάνετε νεκρανάσταση.

Απλώς να αντιληφθείτε την κατάσταση.» Σε έντονους τόνους διεξήχθη η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ο Δ. Κρεμαστινός τόνισε προς τον Υπουργό Υγείας την άκρως επείγουσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, και τον κάλεσε να πράξει τα δέοντα προτού να είναι αργά.

Ο Υπουργός δήλωσε θεσμική άγνοια για το ζήτημα, το οποίο σχεδόν αμφισβήτησε, και περιορίστηκε στην απαρίθμηση μελλοντικών θέσεων γιατρών γενικώς, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το Νοσοκομείο Ρόδου θα ενισχυθεί οικονομικά και με προσωπικό τη χρονιά που έρχεται αλλά χωρίς να δεσμευθεί για το φλέγον ζήτημα της Καρδιολογικής Κλινικής. Επί της τοποθέτησης του Υπουργού, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θα κοίταγα καθόλου αριθμούς, αν ήμουν στη θέση σας. Δεν θα ρώταγα καν την ΥΠΕ. Θα πήγαινα αύριο το πρωί στη Ρόδο να ρωτήσω αυτόν τον γιατρό αν είναι σωστό ότι κατέφυγε στον εισαγγελέα, για να του πει να τον προφυλάξει, γιατί πεθαίνουν οι άρρωστοι. Εγώ αυτό θα έκανα.»

Αναλυτικά, η ομιλία του Δημήτρη Κρεμαστινού είχε ως εξής: «Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω –αν δεν κάνω λάθος- από τότε που υπήρξα Υπουργός Υγείας, για την υγεία στο Κοινοβούλιο. Αυτό το λέω για να δείξω πόσο γνωρίζω -και υπεύθυνα γνωρίζω- τα προβλήματα της υγείας και μάλιστα αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα. Δεν θα πω αριθμούς, γιατί όταν λες αριθμούς, σου λένε άλλους αριθμούς και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Θα πω, όμως, ότι ο επικεφαλής του Νοσοκομείου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, μου είπε ότι κατέφυγε στον Εισαγγελέα Ρόδου με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και τούτο διότι έχουν φύγει πάρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και γι’ αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Αυτή ήταν η επίσημη αιτιολογία. Εδώ έχω πολλά στοιχεία πάνω σε αυτό το θέμα, δηλαδή αριθμούς, αλλά οι αριθμοί δεν λύνουν το πρόβλημα. Εκείνο, όμως, το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι η Ρόδος και η Δωδεκάνησος είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Όταν υπάρχει νοτιάς δεν μπορεί να πλησιάσει τη Ρόδο ούτε αεροπλάνο ούτε καράβι. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αποκλεισμός. Και δεν θα μιλήσω για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει επτά ώρες με το καράβι από τη Ρόδο και είναι δίπλα στην Τουρκία.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, όταν έχουν εκεί προβλήματα υγείας, καταφεύγουν στην Τουρκία και είναι πάρα πολύ λογικό. Πώς θα γίνει διαφορετικά; Πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής τους; Αυτό, λοιπόν, είναι το ερώτημα που κάνω. Και για ποιο λόγο επέλεξα την Καρδιολογική Κλινική; Όχι φυσικά λόγω ειδικότητας. Την επέλεξα, διότι πέρυσι λειτουργούσε με Αιμοδυναμικό Τμήμα, έκανε αγγειοπλαστικές. Και τώρα ο Επικεφαλής του Αιμοδυναμικού λέει ότι «δεν μπορώ πια γιατί έχω μείνει μόνος μου με έναν άλλο γιατρό, ο οποίος παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα» –την παραίτησή του την έχω εδώ- «και τον παρακάλεσα να πάρει άδεια ένα μήνα, για να μπορεί ως αδειούχος να πηγαίνει και να αντιμετωπίζουν τα εμφράγματα». Η εικόνα αυτή είναι τραγική. Και τραγικότερη δεν γίνεται.

Η πρότασή μου, λοιπόν, προς το Υπουργείο είναι -αν έχει- όσα λεφτά διαθέτει για την υγεία, να αντιμετωπίζει χωροταξικά τα προβλήματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, το Νοσοκομείο Ρόδου, το οποίο κάποτε έλεγαν ότι ήταν το καμάρι του Αιγαίου, σήμερα –έχω την εικόνα εδώ- να έχουν πέσει τα γράμματα, απ’ έξω, όπου λέει «Νοσοκομείο Ρόδου» και να μην έχουν τη δυνατότητα, την οικονομική, τη διοικητική, δεν ξέρω, όλα μαζί. Τον τελευταίο χρόνο συνέβησαν αυτά. Μην μου πείτε ότι τα γράμματα έπεφταν κάθε χρόνο και από ένα! Αυτά, για να πέσουν, έκαναν έξι μήνες, δέκα μήνες. Η φωτογραφία είναι εδώ. Το Νοσοκομείο βρίσκεται υπό διάλυση αυτήν τη στιγμή. Και τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν, κύριε Πρόεδρε, είναι: Πρώτον, τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να το βάλει σε προτεραιότητα. Δεύτερον, τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα τώρα των αριθμών. Και το τρίτο, είναι να μην εκτίθεται η χώρα. Διότι αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει, όταν έρθει ένας επώνυμος στη Ρόδο και πάθει ένα έμφραγμα και τον πάνε στην απέναντι χώρα, γιατί φυσικά δεν μπορούν να τον πάνε πουθενά αλλού.

Είναι, δηλαδή, πρόβλημα τεράστιο. Όχι μόνο τοπικό, αλλά εκθέτει και την ίδια τη χώρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, επέλεξα να κάνω αυτήν την ερώτηση σήμερα, βλέποντας το θέμα από τελείως άλλη σκοπιά.» Μετά την κατ’ ουσίαν αμφισβήτηση του θέματος εκ μέρους του Υπουργού, ο Δ. Κρεμαστινός επανήλθε σε πιο έντονο τόνο, λέγοντας: «Δηλαδή, από ό,τι κατάλαβα, λέτε ότι εγώ που δεν έκανα ποτέ ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας ήρθα σήμερα εδώ, για να παραστήσω τον έξυπνο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα; Σήμερα το πρωί με πήρε ο πρώην Δήμαρχος Καλύμνου να μου πει ότι μια συνάδελφος γιατρός με εγκεφαλικό έψαχνε να βρει Μονάδα να την μεταφέρουν από την Κάλυμνο. Δεν ξέρω αν έφτασε στο Υπουργείο αυτή η είδηση. Εν πάση περιπτώσει, της είπαν -και μου είπε και εμένα το ΕΚΑΒ- ότι έχει 53 ή 52 σε λίστα αναμονής για Μονάδες. Αυτό έγινε στην Κάλυμνο σήμερα το πρωί. Εγώ δεν θα κοίταγα καθόλου αριθμούς, αν ήμουν στη θέση σας.

Δεν θα ρώταγα καν την ΥΠΕ. Θα πήγαινα αύριο το πρωί στη Ρόδο να ρωτήσω αυτόν τον γιατρό αν είναι σωστό ότι κατέφυγε στον εισαγγελέα, για να του πει να τον προφυλάξει, γιατί πεθαίνουν οι άρρωστοι. Εγώ αυτό θα έκανα. Θα παρέκαμπτα την ΥΠΕ και θα την έδιωχνα μετά, εάν το διαπιστώνατε φυσικά. Εάν όχι, εγώ δεν έχω καμία διάθεση να έρχομαι εδώ και να παριστάνω τον διαμαρτυρόμενο. Τα πράγματα είναι σοβαρά και είναι τόσο σοβαρά που σας τα είπα χωρίς να πω κανέναν αριθμό, γιατί ξέρω ότι, αν σας πω τρία, θα μου πείτε τέσσερα, αν σας πω πέντε θα μου πείτε έξι και μέχρι το πρωί θα συζητάμε για αριθμούς. Σας λέω, λοιπόν, ότι τα πράγματα είναι σοβαρότατα κι όχι σοβαρά. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να με παραπλάνησαν οι γιατροί. Γιατί με τους γιατρούς μίλησα. Πηγαίνετε εσείς στο νοσοκομείο της Ρόδου αύριο το πρωί να το δείτε. Αύριο, πάρτε το αεροπλάνο να πάτε. Και μετά χαράς να μου πείτε ότι με παραπλάνησαν οι γιατροί.

Δεν ήρθα εδώ για να παριστάνω τον έξυπνο. Απορώ, δηλαδή, πώς μου το λέτε. Έχω, λοιπόν, την ίδια αγωνία που έχετε κι εσείς και γι’ αυτό σας είπα ότι σας συμβουλεύω – αν θέλετε και με την πείρα μου ακόμα- ότι θα έβαζα τις περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες σε πρώτη προτεραιότητα, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό προσωπικό, σε οτιδήποτε, γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα η χώρα. Είναι δύσκολες στιγμές. Είναι κακά τα οικονομικά. Τα γνωρίζω. Δεν σας λέω να κάνετε νεκρανάσταση. Δεν μπορείτε να την κάνετε. Το να αντιληφθείτε, όμως, πού πραγματικά βρισκόμαστε, το απαιτούμε. Θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, αν μου δίνετε τον χρόνο, ότι τα προβλήματα της υγείας είναι τεράστια. Εγώ ως Υπουργός είχα κάνει νόμο, τον οποίο μπορείτε να επαναφέρετε, όπου απαγόρευα τη διαφήμιση των προϊόντων υγείας, δηλαδή κλινικών, γιατρών κλπ.. Ο νόμος αυτός έχει περάσει στην αιωνιότητα, έχει καταργηθεί. Και βλέπω στις εφημερίδες ότι γίνονται προσφορές από συγκροτήματα, από κάρτες υγείας, σε εκατομμύρια ανθρώπους που πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται η υγεία τους. Ξέρετε κι εσείς, ως συνάδελφος γιατρός, πώς εξυπηρετείται η υγεία μέσω των προσφορών της υγείας.

Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, τα οποία δεν χρειάζονται λεφτά, χρειάζονται, όμως, αποφασιστικότητα. Επαναφέρετε τους σωστούς νόμους, φτιάξτε δικούς σας καινούργιους, προσθέστε τους και προχωρήστε, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεσματικό, με τα λεφτά που διαθέτει η χώρα. Διότι, δεν μπορούμε να κάνουμε το εθνικό σύστημα υγείας της Σουηδίας, γιατί δεν έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της χώρας, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται.»

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανέλαβε την προτροπή του: «Να πάτε να τα δείτε, κύριε Πολάκη, αύριο.» και ο Υπουργός απάντησε «Θα πάω.»

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot