Ομιλία του Χ. Κόκκινου στην Τεχνική Σύσκεψη του προγράμματος Shapes στη Ρόδο

Οκτώβριος 01, 2014
jumbo-banner
 

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και νέος πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ν.Α. κ. Χ. Κόκκινος παρέστη και μίλησε στη τεχνική σύσκεψη του προγράμματος shapes που πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα 30-9-2014 έως 2-10-2014 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο.

Το shapes είναι πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Μed και ολοκληρώνεται στα μέσα του 2015. Συγκεκριμένα ο κ. Χ .Κόκκινος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που είναι εταίροι του έργου από δεκατρείς (13) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε τη πολιτική βούληση της νέας Περιφερειακής Αρχής του Νοτίου Αιγαίου να αξιοποιήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ προς όφελος των νησιωτών μας. Αναλυτικά αναφέρθηκε στα εξής :

Το έργο SHAPESαποσκοπεί να κεφαλαιοποιήσει τα μοντέλα, τις κατευθυντήριες γραμμές, τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο δέκα (10) εν εξελίξει ή ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών έργων, με στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των πολιτικών, των νέων μεθοδολογιών και εργαλείων σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου για την προώθηση της δημιουργικότητας, της γνώσης και της καινοτομίας από την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτιστική πλευρά. Η κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων των εμπλεκόμενων έργων θα εξασφαλίσει τη χρήση των καλών πρακτικών ως κινητήριας δύναμης για κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη από τοπικό επίπεδο σε διακρατικό, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσεων και υπηρεσιών και εμπλέκοντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη συγκεκριμένη διαδικασία, με σκοπό να εξασφαλίσουν την χρήση των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια ζωής του έργου και την προώθηση της δημιουργικής και βιώσιμης καινοτομίας.

Το έργο SHAPESεστιάζει στη μεταφορά γνώσης και στην ενίσχυση της δημιουργικής οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η δημιουργικότητα παράγει άμεσα ή έμμεσα πολιτιστικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν μόνο το εμπόριο, την παραγωγή και την παροχή υπηρεσιών, αλλά επίσης καλλιτέχνες, δημόσιες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.. Γι’ αυτόν τον λόγο το έργο SHAPESασχολείται και με το θέμα της «διακυβέρνησης». Το επονομαζόμενο δημιουργικό Clusterαφορά μία σειρά οικονομικών και θεσμικών φορέων και δεν αποτελεί ένα συνεκτικό κρίκο με την παραδοσιακή έννοια του παραγωγικού cluster. Ως εκ τούτου δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως clusterαπαιτώντας συντονισμό και συγκεκριμένες πολιτικές.

Το εταιρικό σχήμα του έργου έχει εντοπίσει ένα διπλό στόχο:

  1. Δημόσιος τομέας: θεσμικά όργανα και κοινωνικοί φορείς
  2. Ιδιωτικός τομέας: οικονομικοί παράγοντες κατηγοριοποιημένοι σε 3 τομείς:
Τέχνες και Πολιτισμός
Σχέδιο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς και στους φορείς λήψης αποφάσεων, οι εταίροι θα πραγματοποιήσουν δράσεις μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης ικανοτήτων.

Το έργο θα αξιοποιήσει τα κύρια αποτελέσματα έργων σχετικών με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και τη διακυβέρνησή τους. Το έργο σκοπεύει:

Να δημιουργήσει μία κοινή εργαλειοθήκη που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία και θα λειτουργεί στο Κέντρο Πληροφοριών του έργου
Να ανταλλάξει και να μεταφέρει ενοποιημένες μεθοδολογίες και υπηρεσίες ως οδηγούς καινοτομίας
Να δημιουργήσει ένα κοινό μοντέλο λειτουργίας για την αξιολόγηση του δυναμικού καινοτομίας της περιοχής της Μεσογείου και για την ενίσχυση των πολιτικών καινοτομίας και των δημιουργικών επιχειρήσεων

Οι δεκατρείς (13) εταίροι του έργου προέρχονται από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα αναλυτικά. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες οργανισμοί εκπροσωπούν τους φορείς παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες αρχές και τις ενώσεις τους, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα των περιφερειών στις οποίες ανήκουν.

Αυτή η ποικιλία εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του έργου, λόγω του ότι η δημιουργική και καινοτόμος διαδικασία τροφοδοτείται από το αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία των ενεργών περιφερειακών φορέων.

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Regional Association of Lazio Municipalities - ANCI Lazio (ΕπικεφαλήςΕταίρος)

Ιταλία

Province οf Lucca

Ιταλία

Municipality of Prato

Ιταλία

Andalusian Institute of Technology (IAT)

Ισπανία

National Council of Research – IRPPS

Ιταλία

BIC Lazio

Ιταλία

Algarve University

Πορτογαλία

Associazione Eurokom

Ιταλία

Federation of Aragonese Municipalities, Regions and Provinces - FAMCP

Ισπανία

Urban Planning Institute of the Republic of Slovenia

Σλοβενία

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.)

Ελλάδα

Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ν.Α.

Ελλάδα

Chamber οf Commerce & Industry οf Marseille Provence

Γαλλία

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot