Ομιλία Ν. Σαντορινιού για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα

Απρίλιος 07, 2015
jumbo-banner

Την Δευτέρα, 6/4/15 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός

τοποθετήθηκε συνολικά επί του νομοσχεδίου, σχολιάζοντας τις βασικότερες διατάξεις του και τις αλλαγές που πρόκειται να φέρουν στη μέχρι τώρα λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω καμία σχέση με τον νομικό κόσμο, είμαι μηχανικός, όμως επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και το κατά πόσο θέλει η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ. να κρατήσει την χώρα στην Ευρώπη, θα ήθελα να μάθω: Τι σημαίνει να έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα μία χώρα; Όταν στις φυλακές με υποδομή 9.800 ατόμων, έχει 12.000 στοιβαγμένους ανθρώπους- Όταν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, όπου η δυναμικότητα είναι 70 άτομα με πλήρες προσωπικό και με ελάχιστο προσωπικό έχουμε 200 ανθρώπους σε κράτηση- Όταν έχουμε ρεκόρ ισοβιτών σε όλη την Ευρώπη- αυτό, εσείς, θεωρείτε ευρωπαϊκή ταυτότητα;
Είναι ευρωπαϊκή ταυτότητα, όταν έχουμε μία από τις έξι δημόσιες δηλώσεις, όπως είπε ο κ. Υπουργός, της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων για την Ελλάδα, ενώ οι άλλες δυο χώρες είναι η Τουρκία και η Ρωσία; Ή μήπως είναι ευρωπαϊκή ταυτότητα το γεγονός ότι έχουμε 13 καταδίκες για το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπάρχει κίνδυνος να μας καταδικάσουν για άλλες 191; Αν κάποιος ανάγει τα ποσά αυτά, καταλαβαίνει ότι κινδυνεύουμε με 22 εκατ. ευρώ πρόστιμα για παραβιάσεις του άρθρου 3. Αυτά, συνιστούν ευρωπαϊκή ταυτότητα; Ή χρησιμοποιούμε τον όρο ευρωπαϊκή ταυτότητα αλακάρτ, εκεί που μας συμφέρει μόνο;

Τώρα, σε ότι αφορά τις φυλακές τύπου Γ΄, είναι, προφανές, ότι ήταν ένα προεκλογικό τερτίπι της προηγούμενης κυβέρνησης, άλλο φυλακές υψίστης ασφαλείας και άλλο “λευκά κελιά”. Κανένας άνθρωπος – κανένας έγκλειστος δεν πρέπει να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης, ανάλογα με το είδος, την βαρύτητα ή την απαξία του αδικήματός του. Δεν μπορεί κάποιος να ζει με πιο σκληρούς όρους, να στερείται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είναι κακούργος. Άλλωστε, 41 πανεπιστημιακοί από το προηγούμενο Φθινόπωρο, είχαν εξηγήσει, για ποιο λόγο αυτές οι φυλακές είναι αντισυνταγματικές. Ο κρατούμενος, τιμωρείται από ένα κράτος δικαίου με τον εγκλεισμό του και όχι με την ηθική και σωματική εξόντωσή του.

Η λογική ενός δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος, που πρέπει να είναι ο στόχος μας, οφείλει να στοχεύει στην στήριξη, την επανένταξη, την δικαιοσύνη, το ρεαλισμό, την επανόρθωση, και όχι την εξόντωση του κρατουμένου.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τους ανηλίκους, είναι πολύ σημαντικό, ότι καταργείται ουσιαστικά η κράτηση των ανηλίκων και αντικαθίσταται με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα. Είναι αδιανόητο οι ανήλικοι να οδηγούνται ουσιαστικά στην αγκαλιά της εγκληματικότητας, γιατί αυτό συμβαίνει έως σήμερα και το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, το νομοσχέδιο ευνοεί, υπό όρους, την απόλυση ευάλωτων ομάδων όπως υπερηλίκων, ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Άλλωστε στην χώρα μας δεν υπάρχει θανατική ποινή και καλό είναι να μην εφαρμόζεται από το Σωφρονιστικό μας η πρακτική της θανατικής καταδίκης λίγο-λίγο, μέρα τη μέρα, για κάποιους κρατούμενους.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει ουσιαστικό νόημα και ευκαιρία εφαρμογής σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, που προέκρινε την θεραπεία και την απεξάρτηση των τοξικομανών.

Θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο με προοδευτική κατεύθυνση. Πιστεύω ότι και με τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο κ. Υπουργός, το Σωφρονιστικό Σύστημα της χώρας θα αποκτήσει επιτέλους μια ευκαιρία για εξανθρωπισμό και ουσιαστική σωφρονιστική πρακτική συνδυασμένη με κοινωνικό και αναμορφωτικό πρόσημο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot