Οι ξενοδόχοι της Ρόδου θα ζητήσουν να «παγώσει» η απόφαση για τον ΦΠΑ

Οκτώβριος 06, 2015
jumbo-banner
Οικονομική ζημία, που όπως εκτιμάται, θα ανέλθει σε 40 εκατομμύρια ευρώ θα υποστούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και την αύξησή του στη διαμονή.

Οι ξενοδόχοι του νησιού μας έχουν αναστατωθεί από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αναζητούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και οι επιβαρύνσεις που προκαλεί σε όλους τους επιχειρηματίες του τομέα, επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε σύσκεψη χθες το πρωί στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με τη συμμετοχή όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά αναβλήθηκε.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε πως μόνο σε δύο ομίλους του νησιού, η ζημιά ανέρχεται σε 2.400.000 ευρώ!

«Οι περισσότεροι από μας θα καταλήξουν στις φυλακές γιατί δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ. Να ζητήσουμε τουλάχιστον επιείκεια από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στην κράτησή μας», σχολίασε με πικρία ο κ. Γ. Παπαβασιλείου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε ακόμα πως οι ξενοδόχοι της Ρόδου δεν μπορούν να αντέξουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Δεν έχει γίνει πρόβλεψη για την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων εξαιτίας της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στις τιμές που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια του έτους 2016. Έπρεπε η κυβέρνηση να μας δώσει χρόνο για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε την αύξηση στις τιμές μας. Τώρα είναι αργά και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Σε ερώτηση αν είναι δυνατό να γίνουν τώρα νέες διαπραγματεύσεις με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες για να ενσωματωθούν οι αυξήσεις στα συμβόλαια της νέας σεζόν ο κ. Παπαβασιλείου δήλωσε πως είναι αδύνατο να γίνουν αλλαγές.
«Δεν είναι δυνατό πλέον να γίνουν αλλαγές. Τα συμβόλαια για τη σεζόν του 2016 έχουν ήδη υπογραφεί. Με δυσκολίες αντιμετωπίσαμε την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Ζητάμε να παγώσει η εφαρμογή της απόφασης για ένα χρόνο ώστε να προετοιμαστούμε», είπε ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ οι ξενοδόχοι δεν ανέμεναν πως θα καταργούνταν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ και δεν διαμόρφωσαν τις τιμές τους ανάλογα
«Θα καταθέσουμε πρόταση στα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού για να μην εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Επιπλέον θα ζητήσουμε και την συνδρομή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων. Μόνο οι ξενοδόχοι της Ρόδου δεν είχαν ειδοποιηθεί για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Οι ξενοδόχοι σε άλλους νησιωτικούς νομούς γνώριζαν τι θα συνέβαινε και εφάρμοσαν ανάλογη τιμολογιακή πολιτική», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της φετινής σεζόν.
«Η φετινή σεζόν πήγε σχετικά καλά σε ό,τι αφορά στις αφίξεις. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων έδωσαν αγώνα και κατάφεραν να μην μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί, παρά τα προβλήματα και την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Τώρα όμως χρειάζονται στήριξη από τις τράπεζες και από το κράτος για να επιβιώσουν», τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου.
Σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη που μπορούν να δώσουν στους ξενοδόχους οι τράπεζες, ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε:
«Θα πρέπει να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Επιβάλλεται επίσης να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανειακών υποχρεώσεων ξενοδόχων, που είναι στο “κόκκινο”. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος αποπληρωμής, επιτόκιο 3% και ένας χρόνος περίοδος χάριτος. Αν γίνουν αυτά θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ».

Σχετικά με τις τουριστικές αγορές που έδωσαν μεγάλο αριθμό τουριστών φέτος, ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε :
«Πήγαν καλά οι παραδοσιακές αγορές. Είχαμε πολλές αφίξεις απο την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Χάσαμε όμως πολλούς επισκέπτες από τη Ρωσία. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να τους κερδίσουμε ξανά. Ήταν πολύ καλοί πελάτες και κυρίως υψηλών εισοδημάτων».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε ακόμα πως δεν έχει «κλειδώσει» το πρόγραμμα της προβολής της Ρόδου για την περίοδο 2015-2016.
«Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την προβολή του νησιού στο εξωτερικό την περίοδο 2015-2016. Το πρόγραμμα προβολής δεν έχει “κλειδώσει” γιατί τα χρήματα που θα διατεθούν είναι λίγα και δεν φθάνουν για να υλοποιηθεί επιθετική διαφημιστική καμπάνια», εξήγησε ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
Σε ερώτηση αν έγινε δεκτή η παραίτηση που υπέβαλε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Μπάμπης Παλογιαννίδης, ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε:
«Το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση».


dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot