Ν. Σαντορινιός: «Το θέμα της μεταβολής του ΦΠΑ στα νησιά ανακινείται με δόλο από αντιπολίτευση και ΜΜΕ»

Μάιος 16, 2015
jumbo-banner

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός απέστειλε επιστολή- παρέμβαση στη σύσκεψη φορέων για το ΦΠΑ των νησιών, καθώς δεν μπορούσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως μιας και βρίσκεται στη Βουδαπέστη ως μέλος της κοινοβουλευτικής αποστολής στην εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τη μη μεταβολή του ΦΠΑ από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι στο μέσο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, μέσα σε ένα ναρκοθετημένο πλαίσιο για το οποίο φρόντισε η απελθούσα συγκυβέρνηση, και υπερασπίζεται τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Κόκκινες γραμμές που αφορούν στην χώρα, στην κοινωνική συνοχή και προστατεύουν όλους όσους μπήκαν στο περιθώριο από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων εθελόδουλων κυβερνήσεων.
Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου σε σημείο της επιστολής του παρατηρεί ότι «αυτή τη στιγμή, οι νησιώτες περιμένουν από τους τοπικούς φορείς να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών που για πρώτη φορά τίθενται από μια Ελληνική κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια ξεπουλήματος των λαϊκών κεκτημένων».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
Αριθμ. Πρωτ. 61
Αθήνα, 16.05.15

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,
Αγαπητοί συντοπίτες,
Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συμμετέχω στην σύσκεψη στην οποία κλήθηκα γιατί θα βρίσκομαι στη Βουδαπέστη ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Βουλής στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα ήθελα να συμβάλλω στη συζήτηση με τις εξής σκέψεις και παρατηρήσεις:
Καταρχάς, είναι κατανοητή η αγωνία που εκδηλώνεται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, σχετικά με το ύψος του ΦΠΑ και αν αυτό πρόκειται να μεταβληθεί.

Σχολιάζοντας λοιπόν την αύξηση ή μη του ΦΠΑ θα ήθελα να σας θυμίσω την πρόσφατη δήλωση από το βήμα της Βουλής, του Υπουργού Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη, καθ’ ύλην αρμόδιου επί της διαπραγμάτευσης και επί των τελικών οικονομικών αποφάσεων: «Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν επιπλέον ΦΠΑ, ακόμα και μετά την Σεπτέμβριο εποχή».

Επομένως καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς το θέμα συνεχίζει να ανακινείται, όπως προανέφερα χωρίς ουσιαστικό λόγο και με δόλο, θα τολμούσα να πω, από αντιπολίτευση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ο ΦΠΑ επανέρχεται συνεχώς ανάμεσα σε σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να γυρίζει την πλάτη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σε Κασσάνδρες που την βάζουν στο ίδιο κάδρο με τις προηγούμενες εθελόδουλες κυβερνήσεις των μνημονίων.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, μέσα σε ένα πρωτοφανές δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές που δεν ξεθωριάζουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον ελληνικό λαό για υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, οι νησιώτες περιμένουν από τους τοπικούς φορείς να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών που για πρώτη φορά τίθενται από μια Ελληνική κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια ξεπουλήματος των λαϊκών κεκτημένων. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν ξεθωριάζουν γιατί είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των ανέργων και της νεολαίας.

Οι κόκκινες γραμμές εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου. Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Με εκτίμηση,
Νεκτάριος Σαντορινιός
Βουλευτής Δωδεκανήσου, ΣΥΡΙΖΑ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot