Μ. Παπαβασιλείου : «Η Ρόδος ξαναμπαίνει στη λίστα των δημοφιλών προορισμών»

Μάρτιος 07, 2015
jumbo-banner

«Δεν πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή.

Ο τουριστικός κλάδος μέχρι και το 2012 υπέστη βαρύ πλήγμα και ακόμα προσπαθεί να βγει από χρέη και δεσμεύσεις κακών διαχειρίσεων της εικόνας της Ελλάδας. Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε μια ανάκαμψη, αλλά η έλλειψη ρευστότητας επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του κλάδου.

Στα προβλήματα που προκλήθηκαν στον τουρισμό εξαιτίας κακών χειρισμών που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια, αναφέρεται σε συνέντευξή της στη «δ», η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου με αφορμή και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες κυρώσεις απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς υπάρχουν ήδη συμβάσεις σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια», εξηγεί η κ.Μαριέττα Παπαβασιλείου.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δηλώνει πως τα μηνύματα που φθάνουν από το εξωτερικό δείχνουν πως η Ρόδος ξαναμπαίνει στη λίστα των δημοφιλών προορισμών.

«Με ενθουσιασμό παρακολουθούμε την αύξηση της τουριστικής ζήτησης. Ειδικά από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σκανδιναβία η ζήτηση εμφανίζεται μεγάλη. Όλοι οι Tour Οperators έχουν αυξήσει τις πτήσεις τους για το 2015. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways και η Aegean, καθώς και άλλες, ξεκινάνε απευθείας πτήσεις από Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι προς την Ρόδο», αναφέρει η κ. Μ. Παπαβασιλείου.
Η αντιπεριφεριάρχης τουρισμού αναφέρεται ακόμη και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιμήκυνση της σεζόν.
Η συνέντευξη της κ. Μαριέττας Παπαβασιλείου, αναλυτικά:

• Ποιά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στη Ρόδο από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές;
Με ενθουσιασμό παρακολουθούμε την αύξηση της τουριστικής ζήτησης. Ειδικά από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σκανδιναβία η ζήτηση εμφανίζεται μεγάλη. Όλοι οι Tour Οperators έχουν αυξήσει τις πτήσεις τους για το 2015. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways και η Aegean, καθώς και άλλες, ξεκινάνε απευθείας πτήσεις από Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι, προς την Ρόδο. Αυτά τα στοιχεία είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι η Ρόδος ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των δημοφιλών προορισμών.

Προβλέπεται να είναι καλή η φετινή τουριστική σεζόν και από που αναμένονται οι περισσότεροι επισκέπτες;
Η άνοδος είναι εμφανής σε όλες σχεδόν τις παραδοσιακές αγορές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προσελκύοντας επισκέπτες από τις ευρωπαϊκές και μη αγορές. Όσοι εκ των προορισμών μας έχουν αεροδρόμιο, εμφανίζεται, μέσω της αύξησης θέσεων στις πτήσεις, η ζήτησή τους, οπότε και μπορείτε να συμπεράνετε ποια είναι τα νησιά αυτά. Κάθε νησί έχει την αγορά του,για την Ρόδο ειδικότερα οι αγορές που θα φέρουν περισσότερο κόσμο θα είναι η Αγγλία και η Γερμανία.

• Πως θα καλυφθεί το κενό από την τουριστική αγορά της Ρωσίας;
Το 2013 σχεδόν 280.000 Ρώσοι επισκέπτες φιλοξενήθηκαν στην Ρόδο, Την επόμενη χρονιά μειώθηκαν στους 240.000. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαφορά αυτή υπερκαλύφθηκε από άλλες αγορές. Εφέτος υπολογίζεται η κίνηση από την ρωσική αγορά να αγγίξει τους 150.000-170.000 δημιουργώντας ένα κενό 70.000-90.000 αφίξεων σε σχέση με τα στατιστικά του 2014. Παρατηρούμε όμως ότι, η Γερμανία για παράδειγμα, είχε το 2013 στην Ρόδο 216.000 τουρίστες έναντι 276.000 το 2014.Οπως φαίνεται και το 2015 θα υπάρχει εξίσου μεγάλη αύξηση από την Γερμανία. Επομένως, αυτή και μόνο η αγορά θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κενού που αφήνει η ρωσική αγορά. Εμφανίζονται παράλληλα και νέες αγορές, όπως η Τουρκία, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καλύπτοντας το κενό.

• Ποιές είναι οι προσδοκίες της Περιφέρειας από το άνοιγμα στο Ντουμπάι και στο Ιράν και σε πόσο χρόνο αναμένεται να αποδώσουν οι προσπάθειες;
Έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες προσπάθειες να αποφέρουν αποτελέσματα. Αυξήθηκαν οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς την Ρόδο, από δύο ημερησίως σε τρεις, σε σχέση με το 2014. Έχουμε έρθει σε επαφή ήδη με αεροπορικές εταιρείες από την Ιορδανία, μια παραδοσιακή αγορά, που απευθύνεται στην Ρόδο. Αν και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις, έχουμε συναντήσει καθυστερήσεις λόγω των διαδικασιών έκδοσης βίζας. Σχετικά με το Ιράν, τον προσεχή Μάιο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη, μέσω του Mideast, ένα road show με 150 πράκτορες, αποκλειστικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη. Εφέτος θα καλύψουμε τις ανάγκες τους μέσω Τουρκίας με σκοπό του χρόνου να έρχονται απευθείας. Επιπροσθέτως, αναμένουμε από την Emirate Αirlines να ανακοινώσει απευθείας πτήση για την Ρόδο και είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία η οποία μπορεί να αποδώσει είτε τώρα είτε στο μέλλον.

• Θα υλοποιηθούν δράσεις προβολής για ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού;
Οι δράσεις προβολής για τον θαλάσσιο τουρισμό είναι επιβεβλημένες και εντάσσονται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά στα κρουαζιερόπλοια και εκεί αντιμετωπίζουμε έναν προβληματισμό καθώς πρέπει οι δράσεις μας να εναρμονιστούν στον διετή προγραμματισμό των εταιρειών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ο θεμιτός προγραμματισμός με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια συνεχή μείωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες. Σίγουρα, βεβιασμένες κινήσεις μπορούν να φέρουν χειρότερα αποτελέσματα καθώς ήδη η Ρόδος θεωρείται από τις εταιρείες ένας κορεσμένος προορισμός για την κρουαζιέρα. Είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί, προσφέροντας νέες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες. Ως τότε, το δεύτερο σκέλος αφορά στα σκάφη εν γένει, είτε ιστιοπλοϊκά είτε μηχανοκίνητα και τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε σε τέτοιο επίπεδο. Η λειτουργία της μαρίνας το 2015 θα αυξήσει αυτή την μορφή τουρισμού.

• Με ποιό τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης της θερινής περιόδου;
Έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν δυνατότητες απευθείας πτήσεων από τις 27/3. Επίσης η TUI έχει ανακοινώσει πτήσεις για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ενώ παράλληλα ο Thomas Cook μας βάζει σε χειμερινή μπροσούρα, η Meeting Point διαφημίζει την Ρόδο ως city destination και άλλα. Όλα αυτά αποτελούν θετικές κινήσεις, που αν τις ενισχύσουμε και με άλλες δραστηριότητες, όπως αθλητικά ή πολιτιστικά προγράμματα, θεωρώ ότι θα έρθουμε πιο γρήγορα στον στόχο μας. Ο μαραθώνιος αγώνας της Ρόδου αποτελεί μια τέτοια κίνηση. Σημαντικό είναι ότι υπάρχουν και αγορές όπως της Τουρκίας, του Ιράν, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και άλλες, που ταξιδεύουν κατά την διάρκεια όλου του έτους και όχι μεμονωμένα την θερινή περίοδο.

• Ποιά είναι τα ζητούμενα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά;
Καταρχήν, θα ήθελα να της ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει σταθερότητα. Σίγουρα και η ενίσχυση στο μεγάλο ζήτημα της έκδοσης βίζας σε νέες αγορές, θα εξυπηρετούσε απόλυτα τους στόχους μας και θα άνθιζε οικονομικά τα νησιά μας.

• Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τον ΦΠΑ. Πιστεύετε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή;
Θα είμαι απόλυτη σε αυτό. Δεν πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή. Ο τουριστικός κλάδος μέχρι και το 2012 υπέστη βαρύ πλήγμα και ακόμα προσπαθεί να βγει από χρέη και δεσμεύσεις κακών διαχειρίσεων της εικόνας της Ελλάδας. Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε μια ανάκαμψη, αλλά η έλλειψη ρευστότητας επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του κλάδου. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες κυρώσεις απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς υπάρχουν ήδη συμβάσεις σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot