Menu
"Μπαμ" με Κουμπούρα ο Ιπποκράτης

"Μπαμ" με Κουμπ…

Τεράστια μεταγραφι...

Foursquare: Έκτο καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα το "δικό μας" Broadway!

Foursquare: Έκτο καλύτερο…

"Έκτο καλύτερο εστια...

O Παραδοσιακός καφενές της οικογένειας Ματθαίου στο ΛΑΓΟΥΔΙ (βίντεο)

O Παραδοσιακός καφενές τη…

Τα Όμορφα μικρά κα...

1η ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ από τον ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΑΚΟ

1η ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΑΕΡ…

1η ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΚΘΕΣ...

Σ. Μαλιλής: Έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σ. Μαλιλής: Έργα που βελτ…

Έργα σε εξέλιξη πρ...

Ένα οινικό διαμάντι στην Κω (φωτό)

Ένα οινικό διαμάντι στην …

Επισκεφθήκαμε το ιστ...

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: "Οι πολίτες της Κω βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Σχέδιο, διεκδίκηση και ενότητα για να κάνουμε το νησί μας πιο όμορφο"

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: "Οι …

Από τη δημοτική πα...

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την πρόταση του Δημάρχου Κω για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την πρότα…

Νέες πρωτοβουλίες ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λιμενικής Αρχής εν όψει της αναμενόμενης σημαντικά αυξημένης κίνησης επιβατών και οχημάτων στο λιμένα Κω

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λιμενικής Αρχή…

Εν όψει της αναμεν...

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Prev Next

Μ. Κόνσολας: Να προστατευθούν τα ΑμεΑ, που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, από αθέμιτες πρακτικές τραπεζών

Μ. Κόνσολας: Να προστατευθούν τα ΑμεΑ, που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, από αθέμιτες πρακτικές τραπεζών
jumbo-banner

Πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου για διεύρυνση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων των ΑμεΑ, για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας για την προστασία των ΑμεΑ που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες από συλλόγους και σωματεία ατόμων με αναπηρία, σχετικά με οχλήσεις που δέχονται μέλη τους από τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη).

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τις τράπεζες προς τα άτομα με αναπηρία που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.3869/2010, δεν έχουν νομιμοποιητική βάση και πρέπει να υπάρξει έλεγχος και συστάσεις.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας ζητώντας να υπάρχουν διευρυμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά έχοντας στην οικογένειά τους άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ευαισθησία και ο πολιτισμός μας προσδιορίζονται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.
Αν υπάρχουν πιέσεις από τράπεζες σε ΑμεΑ, που προστατεύονται από το ν.3869 του 2010, αυτό αποτελεί μία απαράδεκτη πρακτική που πρέπει να σταματήσει.
Εκτός από την ερώτηση που κατέθεσα στον Υπουργό Οικονομίας για το συγκεκριμένο περιστατικό, θα κάνω σχετική παρέμβαση και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Παράλληλα, έθεσα το θέμα της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Προστασία των ΑμεΑ που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.3869/2010 από τις αθέμιτες πρακτικές τραπεζών και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα ΑμεΑ, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κύριε Υπουργέ,
Τον τελευταίο καιρό υπήρξα δέκτης καταγγελιών συλλόγων και σωματείων ΑμεΑ, οι οποίες είδαν και το φως της δημοσιότητας, σχετικά με αθέμιτες πρακτικές και πιέσεις που ασκούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απέναντι σε άτομα με αναπηρία που προστατεύονται από τις διατάξεις του ν.3869 του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι οχλήσεις και οι πιέσεις, που ενδεχομένως ασκούνται από τις τράπεζες, δεν έχουν νομιμοποιητική βάση, τη στιγμή που ο νόμος βρίσκεται ακόμα εν ισχύ.
Το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει άμεσα τις καταγγελίες και να ασκήσει τον ελεγκτικό και εποπτικό του ρόλο.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για την προστασία της κύριας κατοικίας, είναι αδήριτη ανάγκη να διευρυνθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά έχοντας στην οικογένειά τους άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%.
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει, παράλληλα, να διευρυνθούν και τα όρια για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, σε ό,τι αφορά στα ΑμεΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν γνωρίζει τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τις αθέμιτες πρακτικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 3869 του 2010.
2. Τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές που προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.
3. Εάν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προτίθεται να διευρύνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, αλλά και τα όρια της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά έχοντας στην οικογένειά τους άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σχετικά με αυτά τα όρια και που θα κυμανθούν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή