Μ. Κόνσολας: Η κυβέρνηση για πρώτη φορά παραδέχεται ότι δεν θα ακυρώσει το διαγωνισμό για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Ιούνιος 02, 2015
jumbo-banner

Να προχωρήσει η αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών στα αεροδρόμια μας

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχθηκε, επισήμως, δια στόματος του Υπουργού Οικονομίας, κ. Σταθάκη, ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, τον οποίο χαρακτήρισε μέρος της διαπραγμάτευσης.

Ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας στο Μάνο Κόνσολα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης που είχαν καταθέσει Βουλευτές της Ν.Δ. για τα δημόσια έργα, μιλώντας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ανέφερε τα εξής (σύμφωνα με τα πρακτικά):
«Αναγνωρίζουμε ότι είναι αναπόφευκτο κομμάτι της συνολικής διαπραγμάτευσης. Ισχύει αυτό διότι οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις είναι εγγεγραμμένες στον τρέχοντα προϋπολογισμό, συνεπώς, αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης. Οι θέσεις μας, επίσης, είναι γνωστές, επιζητούμε τρόπους με τους οποίους οι ισχύουσες συμβάσεις, χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, θα βελτιωθούν αισθητά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Ο επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. και Βουλευτής Δωδεκανήσου, είχε επισημάνει, απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη, ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου, είχε χαρακτηρίσει ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε:
«Δεν υπήρξε πιο μεγάλη συμφωνία αποκρατικοποίησης, ως προς το τίμημα.
Προβλέπεται εφάπαξ καταβολή ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ(1,234 δις ευρώ).
23 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο μίσθωμα.

Υποχρέωση του στρατηγικού επενδυτή να κάνει επενδύσεις 1,4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 330 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να γίνουν μέσα στα 4 πρώτα χρόνια.
Δημιουργούνται άμεσα 1.450 νέες θέσεις εργασίας και η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί αναμένεται να δημιουργήσει, εμμέσως, άλλες 15.000 θέσεις εργασίας».
Αναφερόμενος στη δέσμευση, πλέον, της κυβέρνησης ότι δεν θα ακυρώσει το διαγωνισμό, ο κ. Κόνσολας τόνισε:
«Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις εξαγγελίες για ακύρωση του διαγωνισμού αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Όσοι είχαν κάνει σημαία αυτή την εξαγγελία στις εκλογικές τους περιφέρειες είναι σαφές ότι θα έχουν πρόβλημα.
Για αυτό και χρειάζεται προσοχή στο τι λέμε.
Εκτιμώ ότι αν θέλατε πραγματικά να διαπραγματευτείτε κάτι, αυτό θα έπρεπε να είναι η τιμολογιακή πολιτική στα τέλη των αεροδρομίων. Αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που μαζί με τις υπηρεσίες καθιστά ελκυστικό ένα αεροδρόμιο.
Και αν πετυχαίνατε κάτι καλύτερο, θα σας στηρίζαμε απόλυτα».

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά:
-Στην επέκταση του αεροδρομίου Χανίων, που κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ.
-Στην αναβάθμιση του εξοπλισμού στα αεροδρόμια Κω και Ρόδου με την εγκατάσταση νέου ραντάρ, την αντικατάσταση των δύο ραδιοβοηθημάτων, που έχουν ηλικία άνω των 20 ετών και δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν εύκολα τα ανάλογα ανταλλακτικά, αλλά και η εγκατάσταση κλιματισμού. Επισήμανε, επίσης, την έλλειψη γιατρού στα δύο αεροδρόμια.
-Στην ανάγκη τοποθέτησης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, το οποίο στερείται ακόμα και πύργου ελέγχου.
-Στις οφειλές, ύψους 7,5 εκ. ευρώ από υπερωρίες στους εργαζόμενους, οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το Δεκέμβριο και στα χρέη 7,5 εκ. ευρώ προς τα συνεργεία καθαριότητας και 11 εκ. ευρώ προς τις εταιρείες security.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κατέληξε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση:
«Αυτό που προέχει είναι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και οι υποδομές των περιφερειακών αεροδρομίων. Ακόμα και αν υπογράψετε τη σύμβαση για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων το Κράτος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας για ένα χρόνο.
Σε αυτό το χρόνο δεν πρέπει να ακολουθήσει την πρακτική εγκατάλειψης και απαξίωσης των περιφερειακών αεροδρομίων που ακολουθείτε αυτούς τους 4 μήνες. Δεν είναι δυνατόν, στο μέσο της τουριστικής περιόδου, να υπάρχουν είτε προβλήματα στις αερομεταφορές είτε μια αποδυνάμωση των υπηρεσιών και του εξοπλισμού των αεροδρομίων μας».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot