Μόλις 31,5 εκατομμύρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Μάρτιος 24, 2015
jumbo-banner

Μόνο 31,5 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το χειρότερο είναι ότι για φέτος τουλάχιστον δεν προβλέπεται ν' αλλάξουν τα πράγματα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες.

Αυτό διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομίας, Υπoδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολα.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
"Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε στη βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την κατανομή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) στις Περιφέρειες της χώρας σας γνωστοποιούμε τα εξής:

1. Η κατανομή του ΠΔΕ για το έτος 2015 έγινε με την υπουργική Απόφαση 4299/14.01.2015, δηλαδή από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Άρα οι χαρακτηρισμοί "άδικη", "άνιση" και "απαράδεκτη" αντιμετώπιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αφορούν στην κατανομή που πραγματοποίησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.

2. Στο άρθρο 79 παρ. 2 του ν. 4270/2014 (Α' 13) προβλέπεται ότι ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, σχετικά με τις πολυετείς υποχρεώσεις του ΠΔΕ εκδίδει απόφαση περί του συνόλου των έργων ΠΔΕ και της ανάληψης της συνολικής ετήσιας υποχρέωσης έναντι του ΠΔΕ. Επιπλέον, στο άρθρο 80 παρ. 4 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι οι πιστώσεις για το Περιφερειακό ΠΔΕ εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και σε συνέχεια με αποφάσεις του Υπουργού, κατανέμονται σε κάθε περιφέρεια τόσο στο εθνικό όσο και στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

3. Η κατανομή γίνεται με βάση τους διαθέσιμους πόρους και τις υπάρχουσες ανάγκες με προτεραιότητα τις πλέον ανελαστικές. Σημειώνεται ότι το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία έτη δεδομένης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα αλλά και των προγραμμάτων προσαρμογής που έδιναν απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

4. Οσον αφορά στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογιστεί είναι 31,5 εκ. ευρώ (1,5 εκ. ευρώ εθνικό ΠΔΕ και 30 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ).

5. Οποιαδήποτε απόπειρα αναθεώρησης του ποσού αυτού συναρτάται άμεσα με τη συνολικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας καθώς επίσης και με τις έκτακτες ανάγκες της Περιφέρειας.

Ο υπουργός
Γιώργος Σταθάκης"

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot