Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές προς τα Δωδεκάνησα – Επηρεάζονται θετικά οι κρατήσεις

Απρίλιος 09, 2016
jumbo-banner

Σε 52.666 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης και μόλις 483 στα Δωδεκάνησα.

Στα νησιά μέχρι χθες καταγράφηκαν 6.499 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο. Στα Δωδεκάνησα, ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών-προσφύγων εντοπίζεται στη Λέρο, όπου σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή μέχρι χθες βρίσκονταν 323 άτομα, στην Κω 19, στη Ρόδο 79, στην Μεγίστη 47 και στην Κάλυμνο 15.

1

Μειώνονται 
οι ροές, αυξάνονται
οι κρατήσεις

Από τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει εμφανώς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και λιγότερο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί για την περιοχή μας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές ως προς τις ροές.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι διανύουμε περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρατήσεις, παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να σωθεί η παρτίδα του τουρισμού για τα νησιά μας με έμφαση στις last minute κρατήσεις αφού η εικόνα εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη.
Οι απώλειες για τη Ρόδο εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά και στο τέλος της σεζόν τα ποσοστά θα είναι σχεδόν ίδια με τα περσινά. Αυτό προκύπτει από ο γεγονός ότι ήδη η Ρόδος από τις γιορτές μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να καλύψει σημαντικό έδαφος, αφού την περίοδο των Χριστουγέννων καταγράφονταν απώλειες έως και 40%, πλέον η ψαλίδα έχει κλείσει στο 15% και αναμένεται μέχρι το τέλος της σεζόν οι απώλειες να περιοριστούν στο 2%-3%.

Οι πρόσφυγες
 διασώζουν 
την ελληνική ακτοπλοΐα  
Σωσίβιο και για το 2016 θα είναι οι πρόσφυγες για την ελληνική ακτοπλοΐα. Το 2015 τα έσοδα των εταιρειών που ενεπλάκησαν στη μεταφορά προσφύγων, είτε με ναυλωμένα πλοία είτε με κανονικά δρομολόγια, ενισχύθηκαν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, μια χρονιά που -εάν εξαιρεθούν οι πρόσφυγες- η ακτοπλοϊκή κίνηση ήταν μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2014. Το 2014 ήταν η πρώτη χρόνια μετά το 2008 που παρατηρήθηκε άνοδος της επιβατικής κίνησης (+7%).

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot