Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Μαρ. Παπαβασιλείου: «Η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό»

Μαρ. Παπαβασιλείου: «Η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό»
jumbo-banner

«Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει καταλάβει την ιδιαιτερότητα των νησιών του νομού μας»

«Οι ξενοδόχοι και όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και την επιβολή φόρου στη διαμονή. Δεν ξέρω αν και ποιοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις των καιρών. Στον τουρισμό απαραίτητο συστατικό είναι η ποιότητα. Αυτό το πολύτιμο συστατικό απαιτεί ρευστότητα. Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες αφήνονται μόνοι τους στην κρίση, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον απίστευτο παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου με αφορμή την επιβολή φόρου διανυκτέρευσης και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.

«Η επιβολή ΦΠΑ και φόρου διαμονής μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Η πληθώρα κλινών που δυστυχώς έχει το νησί της Ρόδου ακόμα και της Κω, συγκριτικά με τις αφίξεις, δυσχεραίνει την πολιτική τιμών που κάθε ξενοδόχος θα έπρεπε να εφαρμόσει. Αυτό δεν συμβαίνει στις Κυκλάδες και είναι ένας λόγος που η Μύκονος και η Σαντορίνη πουλάνε τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τις τιμές της Ρόδου και της Κω», εξηγεί η κ. Παπαβασιλείου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μηνύματα που φθάνουν στη Ρόδο από τις αγορές του εξωτερικού, η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού δηλώνει πως διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Σίγουρα η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές πρέπει να επιτευχθεί έγκαιρα για να μπορέσουμε να καλύψουμε και την πτώση της Ρωσίας», δηλώνει η κ. Παπαβασιλείου.
Η συνέντευξη της κ. Μαριέττας Παπαβασιλείου, αναλυτικά:

• Ποια είναι τα μηνύματα που φθάνουν τώρα από τις ξένες αγορές; Η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει επιπτώσεις στον τουρισμό;
Τα μηνύματα των ξένων αγορών διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Το θετικό είναι ότι οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί σχεδόν από όλες τις αγορές παρουσιάζουν αύξηση έναντι του 2014, εκτός Ρωσίας. Το θετικό είναι ότι ακόμη και η Ρωσία φαίνεται ότι μπορεί να ανακάμψει, μειώνοντας την αρχική πρόβλεψη για κάμψη της τάξεως 50-60%. Σίγουρα η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές πρέπει να επιτευχθεί έγκαιρα για να μπορέσουμε να καλύψουμε και την πτώση της Ρωσίας Πρέπει να αναφέρω πως γίνεται και άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές που δεν επηρεάζονται από όλη αυτήν την κατάσταση. Προσπάθειες γίνονται και για την ενδυνάμωση του θαλάσσιου τουρισμού.

• Η επιβολή φόρου διαμονής θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ξενοδοχεία καθώς φέτος έχουν υπογραφεί ήδη τα συμβόλαια με τα ξένα τουριστικά πρακτορεία;
Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ και φόρου διαμονής μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Η πληθώρα κλινών που δυστυχώς έχει το νησί της Ρόδου ακόμα και της Κω συγκριτικά με τις αφίξεις δυσχεραίνει την πολιτική τιμών που κάθε ξενοδόχος θα έπρεπε να εφαρμόσει. Αυτό δεν συμβαίνει στις Κυκλάδες και είναι ένας λόγος που η Μύκονος και Σαντορίνη πουλάνε τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τις τιμές της Ρόδου και της Κω. Δυστυχώς ο αριθμός πτήσεων και πλοίων προς την Ρόδο και την Κω από την Αθήνα είναι πολύ μικρότερος από τις Κυκλάδες και ειδικότερα από Μύκονο και Σαντορίνη. Βέβαια, τα μεγέθη των κλινών στα συγκεκριμένα νησιά είναι δυσανάλογα. Αυτό δυστυχώς υποχρεώνει τους ξενοδόχους της Ρόδου να εξαρτώνται από τους Tour operators που προγραμματίζουν τις πτήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού.

• Υπάρχει δηλαδή και μεγάλος ανταγωνισμός;
Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και για αυτόν τον λόγο οι ξενοδόχοι ειδικά της Ρόδου κατεβάζουν σε εποχές κρίσεων τις τιμές τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα αεροπλάνα και τις αφίξεις στο νησί. Πρέπει να αναφέρω πως ο μοναδικός αερομεταφορέας των νησιών μας, δηλαδή, η AEGEAN δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Αυτό δεν συμβαίνει στην Μαγιόρκα η οποία, ενώ είχε τεράστια προβλήματα, κατάφερε να ορθοποδήσει.

Δυστυχώς, τα Δωδεκάνησα και ειδικά η Ρόδος και η Κως παρότι ότι διαθέτουν το μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων δεν έχουν προστατευτεί από την πολιτεία. Πιστεύω πως κανείς δεν έχει καταλάβει την ιδιαιτερότητα των νησιών του νομού μας.

• Θα λειτουργήσει αρνητικά και η επιβολή φόρου διανυκτέρευσης;
Οι ξενοδόχοι και όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και την επιβολή φόρου στη διαμονή. Δεν ξέρω αν και ποιοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις των καιρών. Στον τουρισμό απαραίτητο συστατικό είναι η ποιότητα. Αυτό το πολύτιμο συστατικό απαιτεί ρευστότητα. Έτσι θα υπάρχει το κατάλληλο προϊόν για τους επισκέπτες. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τουρισμό απαιτεί εκσυγχρονισμό. Πως θα γίνει αυτό χωρίς την στήριξη από τις τράπεζες και με επιβολή φόρων και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ; Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες αφήνονται μόνοι τους να αντεπεξέλθουν στην κρίση και να αντιμετωπίσουν τον απίστευτο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Θα φθάσουμε στο σημείο να δηλώνουμε πως θέλουμε επενδυτές γιατί οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό ειδικά στη Ρόδο δεν θα είναι ικανοί να «κρατήσουν» τις επιχειρήσεις τους.

• Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που είχε προκύψει με την αύξηση του τιμήματος για τις θεωρήσεις εισόδου; Είναι καλές οι προοπτικές για τις αφίξεις τουριστών από τη γειτονική Τουρκία;
Με ακούτε να λέω συνέχεια ότι ο τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τρόπο μεταφοράς. Όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση σε ένα τόπο τόσο πιο εύκολα αναπτύσσεται τουριστικά. Τα Δωδεκάνησα είναι το σύμπλεγμα νησιών που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταφοράς στην Ελλάδα ολόκληρη . Έχει ήδη πρόβλημα ακτοπλοϊκό και η Aegean δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.Η Τουρκία για τα Δωδεκανησα είναι μια αγορά που μπορεί να δώσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών στα νησιά μας.Με έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του τιμήματος για τις θεωρήσεις εισόδου. Ελπίζω να μην ανοίξει ξανά το συγκεκριμένο θέμα όπως συμβαίνει με άλλα ζητήματα στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Πρέπει να αναφέρω πως στις 18 Ιουνίου θα επισκεφθούν τη Ρόδο δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της γειτονικής Τουρκίας και τουριστικοί πράκτορες. Εκτιμώ πως μέσω της Τουρκίας θα ανοίξουν και άλλες τουριστικές αγορές. Αυτό θα συμβεί γιατί η μεταφορά των τουριστών θα γίνεται πιο εύκολα.

• Σε ποιες νέες τουριστικές αγορές θα κάνει άνοιγμα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Κατά την ανακοίνωση του προγράμματος επεσήμανα ότι οι αγορές στις οποίες θα δώσουμε μεγαλύτερη βάση πέραν των παραδοσιακών θα είναι αρχικά η Τουρκία ,το Ιράν ,η Ιορδανία τα Αραβικά Εμιράτα .Η Αμερική είναι επίσης τεράστιο στοίχημα για μας . Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το CNN και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα είναι εξαιρετικά.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

2 σχόλια

  • ?
    ? Δευτέρα, 18 Μάιος 2015 11:03 Απάντησε

    ειναι λυπηρο να γινονται τετοιου ειδους σχολεια απο νεους ! ?

  • giannis me 2 n
    giannis me 2 n Κυριακή, 17 Μάιος 2015 22:43 Απάντησε

    pios apo tous iliuioys poy balane ua to katalaboyn otan tazoyn kai mono tazoyn gia na ikanopiisoyn ta uimatakia toys ,me tis ygies sas..gke gke

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή